woensdag, mei 26, 2010

de roze koe

WLANL - Effeietsanders.wla - liggende koe (1)Image via Wikipedia

Wetenschappers duiden ons braaf koebeest aan als een van de voornaamste bronnen van de vervuiling en dus de opwarming van de planeet...
Waarschijnlijk zijn het veganistische wetenschappers, maar ze hebben het over de scheten van onze brave koebeesten.
In Argentinië, veekwekers bij uitstek, hebben ze nu de oplossing gevonden daar gaan ze hun 55 miljoen koebeesten uitrusten met een roze tank op de rug, waarin dan de scheten worden opgevangen. En dit nog wel aan de bron, zijnde alle vier de magen van het beest worden met een buisje verbonden met de tank.
Dat zou twee maal winst zijn, want niet alleen is het goed voor het milieu, maar dat gas wordt gerecupereerd en dient dan weer als brandstof. Biogas, recht van de koe. Ga je straks naar de boer: "Boer, geef mij eens 10 eieren, twee liter melk en een volle tank biogas in mijn wagen aub."Alhoewel, dat is niet realistisch meer, nee, een boer met koeien houdt geen kippen meer. Boeren zijn tegenwoordig sterk gespecialiseerd. Je houdt of kippen, of koeien, of varkens. Maar dus binnenkort toch een nevenbedrijf: de gasboerderij. djudedju. Zo heeft de global warming alvast iets goeds in petto voor de boer! (Veel minder voor de koe, die met allerlei buisjes in zijn lijf rondloopt...)
Bij dergelijke berichten gaat mijn fantasie onvermijdelijk met mij op de loop... Stel dat dat biogas werkelijk een interessante bijverdienste wordt voor de boer, dan zie ik al ras boeren die proberen de productie op te voeren... In plaats van een roze tank, verbinden ze een roze ballon aan de koe. Hoe meer de koe eet, hoe groter de ballon wordt, en hoe lichter de koe wordt door de opwaartse druk van het gas... Zo kom je tot een situatie waarbij de koe steeds meer moet eten om voldoende gewicht te hebben om op de grond te blijven, maar dat meer eten brengt meer gas voort, dus nog meer eten, nog meer gas, meer melk en meer vlees... Zie je de koeien bij een felle windvlaag al in de prikkeldraad gewaaid hangen?
Met van die grote roze ballonnen die heen en weer zwaaien... Zie je de onvoorzichtige boer, die iets te onvoorzichtig zo'n ballon losmaakt al voorbijvliegen, wanhopig roepend...
De global warming wordt nog plezant ook.

En terwijl ik dit zit te fantaseren, regent het mollejongen... al heel de tijd, zonder genade. Ze zijn hier in de wijk (eindelijk) bezig de voetpaden te herleggen, maar de werkzaamheden liggen stil. Arbeiders weggespoeld of zo.

Gisteren heb ik wat boompjes zitten maken. Voor de kerststallen. Heel eenvoudig, je zoekt wat takjes met veel kleine zijtakjes (ik haal de mijne uit de gesnoeide haag), en je brengt op die takjes van dat mos aan, dat je met hele zakken kunt kopen in hobbywinkels, het lijkt op een soort ijslands mos, je weet wel, die dingen die op de takken van de bomen groeien, maar dan niet in het grijs, maar in het groen. Vermits je ze in de winkel ziet liggen in allerlei kleurtjes, vermoed ik dat ze gekleurd worden... Maar het resultaat is verrassend echt! Een van deze dagen ga ik een kerststal maken, als model voor onze hobbyïsten. Kan ik mij weer amuseren, want tijdens de les (nu ja, les...) is het voor mij meestal hard werken. Je moet de meesten echt bij alles "in gang" helpen, en soms zijn er bij die bepaalde dingen echt niet onder de knie krijgen, en dan mag ik ook nog eens inspringen voor bepaalde onderdelen.

Maar ja, ik wist dat al van voor ik er aan begon...dus moet ik niet klagen hé.
tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: