zaterdag, mei 22, 2010

13-jarige op de Mount Everest...

startsein-actie-tegen-kinderarbeidImage by Personeelsnet via Flickr

Kinderen die de wereld rondzeilen, op de Everest klimmen en maak het lijstje maar af... Waar zijn we mee bezig?
Nog afgezien van het feit of het überhaupt wel enige zin heeft om de Mount Everest te beklimmen, stelt die vraag zich ten opzichte van kinderen nog meer.
Voor mij is een van de grootste en beste verworvenheden van de twintigste eeuw en verder, dat men de kinderarbeid grotendeels heeft kunnen uitschakelen. Kinderen moeten spelen en moeten leren. Dat is al een heel programma.
Maar nu lijkt het wel of sommigen de kinderarbeid weer willen invoeren, onder de mom van "sportieve" prestaties.
Ik vind dit erg... Nogmaals, laat een kind toch eens kind zijn, laat hem de tijd tot zijn volwassenheid doorbrengen in spel en leerproces. Onze ouders en grootouders hebben gevochten om dat recht te bekomen, laten wij het nu niet afbreken onder allerlei voorwendsels. Ik heb al heel wat vragen bij dingen waar men zo nodig rekords of nog liever wereldrecords wil gaan behalen. Ik heb, en zal wellicht nog wel enige keren, schrijven over "sport"... Is het wel sport als er geld aan verbonden is, is het wel sport als het wedstrijden betreft ?
Ik voor mij is sport een vorm van bewegen, die je beoefent omdat het leuk is en/of omdat het gezond is in een wereld waarin de mens te weinig beweegt om goed te zijn. Het is uit de aard van het idee niet iets om voor betaald te worden, noch om rekords in te vestigen. Op het moment dat het een quasi beroep wordt, of een rekordpoging, dan is het de facto geen sport meer, maar een doel op zich, weg van het leuke, en veel verder dan het gezonde voor lijf en leden.

Maar je kunt over dit item uren discussiëren, daar ben ik me bewust van. Maar voor mij moet sport voldoen aan de criteria spel en/of gezond bewegen. Waarom gaan we fietsen, om te bewegen, om wat af te slanken, om je beter te voelen. En dan sluit je aan bij een club, en als je geen geluk hebt, dan kom je bij een groep terecht waar men zoveel mogelijk kilometers aflegt in zo'n kort mogelijke tijd... waarbij je de grenzen van jou lichaam overstijgt, en in plaats van gezond, uiterst ongezond bezig bent...

Maar als we datzelfde ook nog eens opleggen aan kinderen, dan zijn we toch wel heel ver weg van sport...

Vandaag was het rommelmarkt te Zulte. Ik heb weer briefjes uitgedeeld voor de rommelmarkt van Mater. Het was een mooie markt, maar nu ik met die briefjes rondloop, ben ik veel langer op baan! Ik hou wel van een babbel, maar nu krijg je heel wat vragen... Veel mensen die Mater niet weten zijn. Hoe is het mogelijk dat je de mooiste plek van heel ons Belgiekske niet kent, vaag ik dan terug...en meteen volgt er een hele babbel. Ik ga moeten zakelijker antwoorden, anders hou ik het niet uit aan mijn rug... 't Is ook altijd wat hé???

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

1 opmerking:

luc zei

en altijd sla je nagels met koppen
ik heb er zelfs niet bij stil gestaan maar je hebt gelijk
het zijn de groten die dienen kleinen aanzetten tot zulke zotte prestaties.
wat heeft die dan nog om naar uit te
zien?
voor zijn 20 zijn al zijn ambities bereikt en is dat een oude man...
groetjes