dinsdag, december 22, 2009

Wreed' op aard, aan alle mensen... (2)

sneeuwdoes_voordeurImage by ciao_yvon via Flickr

Ik gebruikte deze titel blijkbaar al eens, maar tot mijn spijt is er nog niets aan veranderd. In plaats van Vrede is de situatie wreed. Honger, ellende, ziektes en ...oorlogen...
Bij ons worden voedingswaren vernietigd om de prijs te kunnen handhaven, en iets verder op deze aardkloot kreperen mensen van de honger.
Nu is er een actie bezig van radio 2 om een beetje soelaas te bieden tegen de malaria...
Ik vind dat erg.
Dat zou niet moeten nodig zijn!
We zouden gewoon wat meer moeten verdelen, en de ellende zou grotendeels opgelost zijn.
Maar nee, we moeten zo nodig onze positie behouden als "rijk" land, arm aan menselijkheid.
We verprutsen niet alleen onze eigen wereld, maar we maken ook de wereld van die mensen die al zo weinig hebben om zeep, we vernietigen wouden en waters, knoeien aan de biodiversiteit en moeten dan optreden om te pogen een nieuw evenwicht te bereiken.
Vrede is een verre droom, ver in een toekomst die steeds verder lijkt te liggen.
Maar misschien is het niet eens meer nodig daar naar te streven, als de doemscenaristen gelijk hebben, dan zijn binnen een heel korte tijd (althans geologisch gesproken) de mensen uitgestorven als soort, door eigen schuld, door vernietiging van de eigen biotoop.
Maar ondanks al die scenario's, ondanks alle predicties door geleerde professoren, laten de heren politiekers de kans op een beetje herstel van het milieu liggen, en besluiten de klimaattop met een mislukking op alle fronten.
Straks is het te laat om nog te reageren, zijn we over de helling en kunnen alleen nog wat afremmen en voor ons uitschuiven...
Straks ? We schijnen eindelijk de ultieme oorlog gewonnen te hebben! We hebben onszelf volledig uitgeroeid.
djudedju


De gladde wegen in Mater hadden niets te maken met het feit dat we maar een deelgemeente zijn van Oudenaarde, want ook in de stad was het spiegelglad... Oudenaarde zit al vijf dagen zonder strooizout... Dus al met al toch een beleidsfout... Of hadden ze geredeneerd dat met de klimaatopwarming ze toch geen strooizout meer van doen hadden?
Vannacht of vanmorgen vroeg hebben ze hier blijkbaar gestrooid, en zijn eindelijk de wegen berijdbaar...Net nu het aan het dooien is.

Misschien komt nu ook de "vuilkar" langs... Gisteren moesten wij onze vuilnisbak en de blauwe zakken met plastic buiten zetten...ze staan er nog, al weer bedekt met een nieuw laagje sneeuw. Met die gladde wegen, en de krant die vol staat met foto's van Mater en inwoners die niet buiten durven te komen, zijn de mannen van de vuilkar er ook niet door geraakt. Ons prachtig heuvellandschap, de "prachtige" kasseibanen (voor de Ronde van Vlaanderen) en het gebrek aan strooizout heeft van ons dorp een soort glijbaan gemaakt...te vermijden voor mensen die niet graag vallen... (En wie valt er wel graag buiten de kinderen die niet uit de sneeuw te jagen zijn?)

Maar het mooiste is wel dat Oudenaarde de aandacht van zijn eigen falen probeert af te schuiven op de anderen, en aanklaagt dat de staatswegen veel te laat werden gestrooid...Je moet maar durven! Hoe was dat ook weer van die splinter en die balk in het oog???

De tijden herhalen zich... Ik herinner me dat onze kinderen een slee hadden gemaakt, en de vorige Bobbie in ons huishouden moest hen trekken... Nadien zat die brave Bobbie binnen te janken omdat zijn pootjes pijn deden bij het ontdooien van de klompen sneeuw in zijn lange haar. Nu zag ik de tweeling van Veerle op het veld op een slee, en hun Yana, een labrador, die uit alle macht de slee voorttrok... Gelukkig heeft die niet van dat lange haar, en zullen zijn pootjes niet in de sneeuw "geworteld" zijn...

Er is niks nieuws onder de zon, en in de sneeuw ook niet...

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: