dinsdag, november 03, 2009

Pauwels

The family tree, including Ungulates.Image via Wikipedia

Mijne Gade, in heur veinen stroomt het bloed der Pauwels.
(Van heure moeders zijde)
Zondagavond, net tijdens mijn geliefkoosde feuilleton ging de telefoon. Ik zag hem gaan, en wachtigde tot Anny hem pakte. Ik was feuilletonkijkende.
Maar zoals meestal, als het ene onbekende is, met rare vragen, kreeg ik het toestel toegespeeld, en daar ging mijne feuilleton, want het was een zeer uitgebreid en langdurig telefoontje. In twee episoden. Want een keer viel de verbinding weg, zag ik nog een flits van mijn, juist, ja, maar hop daar belde het toestel al weer, met de tweede episode van een toch wel leuk en interessant gesprek.('t bleek zelfs stukken interessanter dan diene feuilleton)

Aan de kanderenant van de lijn hing ene...Pauwels. Uit Aantwaarpen. Of wij familie waren van Julien Pauwels, ja, dat was een nonkel, de man van tanteke in de home... De Antwerpse Pauwels was tanteke op het spoor gekomen (Hoe??????) en had haar in de home opgezocht. Gelukkig had ze een van haar betere momenten, want hij was toch een en ander te weten gekomen, waaronder blijkbaar mijn naam en wellicht min of meer mijn adres, voldoende om mijn telefoonnummer op te sporen blijkbaar...

De Antwaarpse Pauwels was blijkbaar familie, weliswaar in 't zevenendertigste knoopsgat, maar toch een achterneef, of achterachterneef of nog wat achters verder. Hij expliqueerde het me, maar onderweg ben ik blijkbaar ergens de tel kwijtgeraakt over hoeveel maal achter er nu eigenlijk bijhoren. Hij vertelde ons dat de schrijver Mar De Bel ook een achter....neef was van ons. Ongeveer evenveel keer achterlijk als ik het goed heb begrepen. Naar het schijnt heeft Marc De Bel daar geen hinder van, en wij ook niet. Maar het is wel leuk om het eens te horen.

Ondertussen heb ik al hele boekdelen mailtjes proberen te vervolledigen over de tak van de stamboom waar mijn vrouw op zit, en dus ook mijn kinderen. (Ik niet, ik ben geen familie, ik ben maar aangetrouwd). Ik heb er onder meer een oud adressenboekje van wijlen nonkel Julien bijgehaald, en het viel mij op dat van heel die talrijke kroost van grootvader Camille Pauwels, er hooguit nog een of twee mannelijke naamdragers zitten, die dan ook nog Waal geworden zijn... Maar voor een stamboomonderzoeker is dat blijkbaar niet van belang, want hij schaart met milde hand ook heel mijn kroost bij zijn familie. Heb ik niets meer over te vertellen. Gelukkig is er ook nog een stamboomdeskundige die de boomstam van de Goderis'sen bijeensprokkelt, en daar zijn wij ook weer bij opgenomen en horen er plots toch weer bij. Er is ook een dergelijk werk over de naam van mijn moeder, dus hebben wij steeds meer en meer thuishonken. En familie bij duuzenden ! Ene Adam en Eva hebben we nog niet gevonden, maar dat is hooguit een kwestie van tijd, boterhammen en speurwerk van die stamboomdoorzagers.

En nu zitten wij hier in blijde verwachting te wezen om eens per pdf bij een mailtje heel die stamboom doorgemaild te krijgen, zodat wij ons kunnen verlustigen in al die familieleden.
De Pauwels zijn duidelijk afkomstig uit deze hoek van ons landje, soms net West Vlaanderen binnen, soms net Oost Vlaanderen, maar altijd in de hoek Deerlijk, Waregem, Zulte, Huise-Zingem... Dat is een troost. Er zullen dan vast geen bokkerijders bij zijn. En ook geen leden van de bende van Jan de Lichte...De Bende van Baeckelandt is gevaarlijker...

Want dat is het heerlijke aan die stamboomvorsers, waar mogelijk schilderen zij er ook nog een kleurrijk portret bij van de betreffende voorvaderen, en daar zit soms wat tussen, van hele deftige tot echte bandieten. Geen hond is zo bont of er zit een vlekje op.

Ik ben dus nu min of meer benoemd tot spion van de familie, om te proberen zoveel mogelijk gegevens bijeen te garen, tot meerdere eer en glorie van de familie van mijn teerbeminde echtgenote.

Ik amuseer mij kostelijk... Want het is een rare bende. Ik kan me niet herinneren dat ze ooit allemaal tegen elkaar praatten, er waren er altijd wel enigen die in ruzie waren met enige anderen. Zag je tante x, dan wist je zeker dat nonkel y er niet zou bij zijn... Heerlijk. Vandaar dat er heelder stukken familie zijn waar Anny heel weinig van weet, omdat die nooit langskwamen. Het was bijna verboden hun namen te noemen bij bepaalde anderen. Het voordeel was dat de verhoudingen soms wisselden, en dan zag je plots een onbekende tak van de boomstam. Wie is dat? Nonkel R... Nog nooit gezien. Nee, die sprak vroeger niet tegen tante Z...
Op een begrafenis zat je dan tussen een bende onbekende familieleden en voelde je de keurende (en afkeurende) blikken over je glijden...Het verdriet ebde weg gedurende de lange explicaties van wie wie was...

Ooit heb ik meegemaakt dat ik naar een begrafenis ging van een nonkel van Anny. In de kerk kwam er iemand naast me zitten. Ik was verbauwereerd, dat was een vriend van mij! Ben jij ook familie. Ja dus... Wij wisten het van elkaar niet.

Heerlijk die grote gezinnen van toen. Ik ben benieuwd naar die grote boom en al die kleine takjes... En zou die "eigenschap" van ruziën in al die takken geworteld zijn? Of was dat import van de zijde van de grootmoeder ? Moet ik toch eens vragen aan die meneer Pauwels uit Antwerpen..

Wellicht krijg ik vanavond weer een mailtje van uit Antwerpen...Met de vraag om bepaalde zaken te verduidelijken...Ik doe mijn best, maar makkelijk is het niet, er zitten zoveel onbekenden tussen... en velen zijn dan nog uitgezworven...

Maar weet je, straks hebben wij hier in ons huisje twee stambomen, ene van de famile van mijn vrouw, en ene van mijn familie. De adel heeft er niks aan

tot de volgende ? (in bijlage een dierlijke boomstam...)


Reblog this post [with Zemanta]

1 opmerking:

marc pauwels zei

dag toon,
dat knoopsgat valt nog mee,gewoon achterneef,tweede knoopsgat dus :-)
en ja,is me ook opgevallen dat de "verfransing" van den boom is ingezet,ons eigen BHV
bedankt voor je hulp,
groetjes,
marc