maandag, november 09, 2009

Lente Groen! geloof...

25/365 : MagnetismImage by ~jjjohn~ via Flickr

Een Britse rechtbank heeft een uitspraak gedaan die toch wel eventjes "anders" is... Een man die werd afgedankt omwille van het feit dat hij ecologist was, heeft gelijk gekregen van de rechtbank, op basis van de redenering dat de groene overtuiging gelijkgesteld is aan een geloof.

Volgens mij heeft die rechter gelijk. Niet dat ik denk dat het groene gedachtengoed een geloof is, maar wel over het feit dat steeds meer mensen hun gedachtengoed zo hevig opschroeven, dat het voor hen het geloof vervangt. En ik denk daarbij echt niet alleen op Groen en consorten, er zijn er die de dierenbescherming zo extreem ver door trekken, dat het voor hen een religie lijkt. Er zijn er die hun politieke overtuiging zo fel hun leven laten overheersen, dat je bijna niet anders kunt dan de vergelijking maken met fanatieke gelovigen.

Het geloof zelf is een beetje uit, het is niet echt meer in de mode nog te durven zeggen dat je gelovig bent, maar dan stel je vast dat mensen iets anders in de plaats stellen, en heel hun leven laten domineren door een of ander ander gedachtengoed. En net zoals we fanatieke gelovigen hebben, die aanslagen plegen in naam van hun godheid, zien we ecologisten boten verhinderen te werken, zelfs boten doen zinken, zien we Gaia, Peta- en andere fanaten dieren gaan "bevrijden"... Nee, het lijkt me logisch dat die rechter de vergelijking doortrok.

Eigenlijk is dat ergens een "bewijs" (nu ja) van het feit dat mensen ergens iets moeten hebben dat het gewone overstijgt. Ik heb reeds in mijn schooltijd atheïsten meegemaakt die hun overtuiging ten allen prijze willen doordrukken, en andersdenkenden (lees gelovigen) als hun vijanden beschouwen. Gek...Maar ja, wat wil je, het zijn mensen, en wij zijn de enige diersoort die praten over logica, en ook de enigen die het niet toepassen...

Vanmorgen zijn we naar Auchan gereden. Onze grote inkopen gaan doen. We brachten zeeduivel (lotte) mee en ook wat éperlans... Ik denk dat de nederlandse naam van dat laatste visje zandspiering is...een klein, hooguit 5 cm lang beestje, die je met kop en staart en heel de rattaplan in het frietvet bakt, Franse (heerlijke) mode...à la frite... Zodra ik dat voor het eerst heb gegeten, was ik verkocht. Heel eenvoudig en heerlijk van smaak.

...maar wellicht is het verkeerd... We gaan met het eten van vis en vlees regelrecht in tegen het "geloof" van bepaalde mensen. Daar ik echt heel graag dwars ben, kan ik hen tot mijn groot genoegen mededelen dat men bij planten ook kan spreken van leven, zelfs van "denken", of toch zeker van reageren op bepaalde zaken. Zouden wij dan wel die planten mogen eten? Nee, eerlijk, als je die manier van redeneren heiligt, dan mogen wij niet eten, niet ademen (zuigen mie- en jancroben binnen!!!) niet liggen en niet staan (we pletten wellicht microscopisch leven)... Zelfs de Jaïnisten zijn zo streng niet. (De echte houden wel een doekje voor de mond en neus om niet per ongeluk een vliegje binnen te krijgen en pijn te doen...)

Maar als ik heel die in mijn binnenste kijk, dan vind ik hun houding niet echt slecht, net zo als ik de groenen niet verkeerd vind, ze hebben beiden alvast de verdienste dat ze ons doen nadenken, en dat we niet de gek moeten houden met "het leven"... We moeten in ieder geval dringend leren om wat meer eerbied te hebben voor het natuurlijke evenwicht. Niet dat we dat echt kunnen behouden, daarvoor zijn we met veel te veel mensen op deze aarde. We nemen gewoon door ons zijn te veel plaats in, eten te veel, ademen te veel om nog een gewoon evenwicht te kunnen behouden...We zijn door ons zijn al een scheeftrekking.

Maar we zouden op zijn minst kunnen leven op een zo verantwoord mogelijke manier. En er is maar één manier! Beginnen met hetzelf te doen. Zo veel mogelijk...Niet steeds wijzen op een ander, maar zelf doen. Dan pas hebben we recht van spreken.

Wat is het nut van "Het veilig overzetten van padden" als we het oppervlaktewater gaan vergiftigen?

toch een over nadenken... Zoals Alice Nahon al zei: Het is goed in 't eigen hert te kijken...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: