vrijdag, september 25, 2009

Bigfoot

Sixtijnse kapelImage by ianus via Flickr

In Kentucky (USA) stelde Kenny Matthews vast dat zijn groenten verdwenen uit zijn lochting. De man vond er niet beter op dan een automatisch fototoestel te installeren, in de hoop de dief te betrappen. Naast diverse foto's van konijnen, kraaien, wasberen kreeg hij tot zijn verbijstering ook een paar foto's van een aapachtig wezen... Volgens sommigen een aap, anderen zien er een beer in, maar in Kentucky leven noch beren, noch apen... Groot alarm dus in Kentucky, alleen Bigfoot het mythische wezen is op foto gezet !

Niet alleen kan ik me de verbazing van de man voorstellen bij het zien van de foto's, maar ik vind dit heerlijk nieuws!

Ik hoop dat het echt een bigfoot is, en dat men eindelijk eens kan zien dat er werkelijk, zelfs in een beschaafd land als Kentucky nog steeds dieren leven die we niet kennen. Ik hoop dat we weer eens echt verbaasd kunnen staan over een onmogelijk iets dat werkelijkheid is geworden...Dat er plots weer hoop is voor het monster van Loch Ness en andere grote meren in alle werelddelen... Dat de mensheid zich weer eens bewust is van het feit dat we nog niets weten, nog niets kennen... dat we nog steeds de onwetende wilde zijn op een enorme wereld vol wonderen...

Dat we weer eens echt verbaasd kunnen staan, dat we weer eens onder de indruk komen van al die dingen die we niet kennen, niet begrijpen... Want we worden blijkbaar slechts wakker geschud als er zoiets opheffends is... als een Yeti of een bigfoot...

En toch... toch moeten we niet ver gaan om met onverklaarbare wonderen in onze omgeving geconfronteerd te worden! Heb je al eens een klontje suiker in de koffie gedoopt ? Heb je gezien hoe de koffie omhoogkruipt in het klontje ? Men heeft ontdekt dat dit komt omdat de oppervlaktespanning die je koffie plat houdt in je kopje, niet werkt in heel kleine fijne buisjes. De oppervlakte is te klein om een spanning te kunnen hebben, dus kruipt de koffie omhoog door al die kleine ruimten in je klontje suiker. Geen wonder dus. Het is perfect verklaarbaar! Maar men heeft ontdekt dat dit systeem maar tot op een bepaalde hoogte kan werken, want dan wordt het geconfronteerd met andere wetmatigheden, onder meer de zwaartekracht en het gewicht...Maar geen mens kan uitleggen hoe een boom, die gebruikt maakt van dit systeem van haardunne kanaaltjes om het sap naar zijn bladeren te jagen, hoe een boom dit sap tot hoogten krijgt die drie , vier en meer keer hoger zijn dan natuurkundig kan... Dus toch een wonder ...

Maar veel te klein, veel te miniem om de mensheid met de mond open, vol verbazing te doen staren naar een stomme boom, trouwens daar zijn er zo veel van dat er geen mens meer naar kijkt...

en toch... is het onverklaarbaar! Weten we niet hoe het kan. Staan we met de mond vol tanden.
Wij, mensdom, willen alles immers netjes in vakjes stoppen. Willen alles uitleggen, alles verklaren, willen ons superieur tonen tegenover al de dingen rondom ons.

Maar neem nu... een mens... Je kunt het wel, die zak van huid, met beenderen in, spieren, aderen, zenuwen, pezen, organen...en het geheel leeft en beweegt, denkt zelfs en kan handelen...Maar plots valt dat geheel stil, is dood. Is er iemand die kan zeggen waarom het ene geheel werkt, en het andere niet meer ? Alle nodige onderdelen zijn er, en toch werkt het niet meer. Net alsof je de stekker van de stofzuiger hebt uitgetrokken.

Leven. Wat is dat ?
Dood wat is het verschil?
Wie, wat, hoe, waarom???? We kunnen heel de cyclus volgen, we kunnen zelfs stap voor stap ontleden hoe van de samensmelting van twee cellen er een mens groeit. Maar waarom die cel leven is, waarom het überhaupt leeft... we weten het niet.

Och, er zijn al proefnemingen geweest, waarbij men, bijna-leven heeft laten ontstaan, een oersoep waaruit bouwstenen van het leven ontstaan op "natuurlijke" wijze...Maar nog niet leven.

Och, misschien zal men het toch nog eens ontdekken, zal men toch nog eens tot "leven" komen, zal men het leven op zich beheersen. Ik zie het nu niet als mogelijk, maar we doen nu dingen die men honderd jaar geleden ook niet mogelijk achtte. Maar ik hoop dat ik dat niet meer hoef mee te maken!

Ik kan me niet indenken dat ik op een wereld leef, waar alles verklaarbaar is. Waar ik me over niets meer kan verwonderen, waar ik precies weet waarom die wolk er vandaag zo uitziet, en hoe die gekke wolkenvorm tot stand is gekomen. Waarin ik alles weet.
Waarin ik me in niets meer kan verwonderen.
Waarin ik weet hoe je een nieuwe Michel Angelo, een nieuwe Bernini, een nieuwe Rembrandt, een nieuwe Einstein kunt vormen en zelfs weet wat we er kunnen van verwachten en waarom.
Nee, een dergelijke wereld wil ik niet.
Laat mij maar de verwondering
Laat mij maar vol ontzag kijken naar
laat mij maar iets van dat ontzag van het onbegrip
laat mij maar dankbaar wezen omdat ik verwondering en bewondering heb.

Wellicht is het net die verwondering/bewondering/ontzag die ons een God geeft.
Misschien is die God net onze onkunde, onze onmacht, onze verwondering... Kan allemaal zijn, maar voor mij is die God dan net het antwoord op al mijn vragen, op mijn verwondering, op mijn bewondering op het feit dat er mensen zijn die zichzelf overstijgen in kunst, in wetenschap, maar ook in onbaatzuchtige liefde voor de anderen.
Voor mij is God ook dat wat ons liefde geeft, waardoor wij niet alleen kunnen houden van elkaar, maar ook kunnen houden van dieren, van bloemen van kunst van... alles...

Om het anders te zeggen, ik heb een God, omdat ik mij zo klein, zo onmachtig, zo onkundig voel.
Omdat ik verwondering ken.

En daar voel ik mij goed bij.
Voor mij is het niet nodig alles te kennen, alles te kunnen... Juist onze onmacht is het, die ons doet vol bewondering opkijken naar kunst, die ons vol ontzag laat staren naar het plafond van de Sixtijnse kapel. Dingen die wij niet kunnen, zijn de dingen die ons doen opkijken.
Opkijken naar zij die groter zijn dan wij
Groter in hun kunstgevoel, groter in hun kunnen, maar ook doen opkijken naar die dingen die we niet kunnen uitleggen.

Hoe je het noemt, speelt eigenlijk weinig rol... Ik noem het God, jij misschien Natuur, maar eigenlijk bedoelen we hetzelfde, we kijken op naar het onuitlegbare.

Heerlijk toch ?

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: