donderdag, juni 25, 2009

Methadon voor de peuter

Lezende vrouwImage by 23dingenvoormusea via Flickr

In het rustige Pittem in West Vlaanderen is een peuter overleden na het drinken van wellicht een flesje methadon...
Is dat niet het middel om een verslaving af te bouwen, of althans minder schadelijk te zijn dan de "echte" stuff?
Als je kleine kinderen hebt, dan mag je nog alles zo goed mogelijk wegstoppen, je moet toch ogen op je rug hebben om ze in de gaten te houden. Daarom is de job van ouder zo een verantwoordelijke job. Je weet nooit op voorhand wat kinderen gaan doen, ze leven in een wereld die voor hen nog volledig terra incognita is, en exploreren heel de omgeving. Dat exploreren is heel letterlijk te nemen, ze verkennen niet alleen, ze proberen alles en proeven alles. Daarom weet iedere moeder dat ze zeep en reinigingsmiddelen en zo op een quasi onbereikbare plaats moet zetten, en medicamenten zitten op de gevarenlijst nog enkele treden hoger.
Ik weet niet wie de ouder(s) waren die voor het kind zorgden, ik weet niet in hoever zij (gezien de methadon) wel degelijk in staat waren om werkelijk voor een kind te zorgen, maar nog eens, het kan best een ongeval zijn, waarbij de peuter op een voor hem onbereikbare hoogte toch er in slaagde het middel te pakken te krijgen.
Dat zo'n middel niet in een flesje zit met een kindvriendelijke dop er op, begrijp ik niet goed. Volgens mij horen dergelijke stoffen zo veilig mogelijk bewaard te worden, ook al vanuit de fabriek gezien!
Maar het is te laat de put gedolven...
Het kind is er niet meer, door onachtzaamheid, onoplettendheid, onverantwoordelijkheid of wat de reden ook mag geweest zijn...
En het verdriet om het verlies van een kind is al zo immens.
Als daar dan nog bij komt dat je je voortdurend zit af te vragen of je het, met wat meer aandacht, had kunnen voorkomen, dan is het leed wellicht nog veel zwaarder om dragen.
Ik heb meelij met het kindje, maar bijna nog meer met de ouder bij wie het is gebeurd.
Wie het niet meemaakte heeft er geen idee van hoe erg het is om een kind te zien gaan.
Als je kijkt in de natuur, dan zie je dat zelfs apen en andere dieren treuren als hun kind sterft, het is blijkbaar een universeel gegeven dat het sterven van een kind pijn doet, wellicht omdat het ingaat tegen de natuurlijke gang der dingen. Het is eerst de oude die moet gaan, niet de jonge.
Iedereen probeert zijn leed te verwerken op zijn manier, maar eigenlijk is er geen manier.
Het doet pijn, en die pijn verliest hooguit zijn scherpste kanten, maar de pijn blijft.
Ook die pijn bestrijd ik op dezelfde manier als mijn lijfelijke pijn. Bezig zijn. Niet toegeven aan de dwanggedachten van de pijn, 't zij lijfelijk, 't zij geestelijk. En als troost rondzwemmen in de mooiste herinneringen die je hebt aan je kind.
Maar net zoals niets honderd procent werkt voor je lichamelijke pijn, is er ook niets dat 100% werkt voor je hartepijn. Je kunt het alleen zo goed mogelijk wegduwen in het diepste hoekje van je geest, en het zo klein mogelijk pogen te houden.

Pijn, van welke soort dan ook, is een gek ding. Hoe minder je er op denkt, er mee bezig bent, hoe minder je het ook voelt, maar het is er nog wel, altijd en alomtegenwoordig.

We leerden indertijd in onze catechismus: God is overal, in de hemel, op de aarde en op alle plaatsen... Ik weet niet of dat juist is, maar bij pijn is dat wel zo.
Ik zou hier weer eens dwars kunnen gaan liggen over dat God is overal... we leerden ook over de hel, dus God is daar dan ook ? Maar de hel, dat is de eeuwige afwezigheid van God, en het pijnlijke van het gemis... Is hij er dan toch niet?
Dergelijke dingen maken dat ik op een bepaalde manier God anders heb leren zien, het immense verdriet en het geen antwoord hebben of vinden... Het is moeilijk te geloven in de "Goede" God, als je een kind verliest. Ik ben het geloof niet kwijt, maar mijn begrip over God is fundamenteel veranderd...
Ken je de Jeffersonsbijbel? President Jefferson had in zijn bijbel alles geschrapt wat verhaaltjes waren en wonderen, tot hij alleen de essentie van het geloof over hield. Deze (zeer dunne) bijbel is op een zeer kleine oplage ook indertijd gedrukt.
Ergens gaat mijn geloof ook wat in die richting... weg van verhaaltjes en wondere verhalen.
Op die manier heb ik terug mijn evenwicht gevonden, en kan ik weer leven met de mensen en met God.
Daar past dan ook geen kerk bij, geen organisatie, alleen geloof en aanvaarden.
De essentie

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Zou Jefferson ook de opstanding van Jezus uit de dood hebben geschrapt? Wat blijft er dan nog van de Bijbel en van God over?

Over dierenverdriet bij sterven gesproken: Ik zag laatst een houtduif die langs de kant van de weg zat te treuren bij zijn (haar?) partner die was doodgereden. Misschien gek, maar het ontroerde me meer dan ik zou willen.

Gr. voor jou en Annie.