zaterdag, juni 06, 2009

Citaten...

A monument stone at the site of the birth of A...Image via Wikipedia

Ik ben er uit!
Voortaan kan ik citeren dat het een lieve lust is! Ik vond op de rommelmarkt te Drongen een Citatenboek, dus kan ik je nu Mark Twain citeren, maar ook Socrates...alleen de hele nieuwe, die heb ik niet, want het is een boek van de rommelmarkt, dus enigszins gedateerd...maar:
"De kruik bewaart lang de geur van datgene waarmee zij eens, toen zij nog nieuw was,doortrokken is geweest." (Seneca)

Hou je dus maar vast aan de takken van de bomen, want nu ga ik je om de oren slaan met allerlei wijze en onwijze woorden van vroegere wijzen en onwijzen...

Maar dat maakt dat het rijtje boeken, dat hier naast me staat, om me bij te staan in mijn bloggerstaak, nog eens een beetje completer... Ik heb hier de Dikke van Dale (ook al een oudere versie), een ethymologisch woordenboek, een Groot synoniemen woordenboek (ook van de dikke), Nederlandse spreekwoorden, spreuken en zegswijzen, Zuidnederlands woordenboek en dus nu ook het Citatenboek... allemaal om u, welbeminde lezer, beter van dienst te kunnen wezen...

Maar natuurlijk ook een beetje voor mijn eigen zichzelven, want ik vind het heerlijk in dergelijke boeken te neuzen. Heb je al eens in de dikke zitten zoeken naar Nederlandse woorden die je totaal maar dan ook totaal onbekend waren? Je kunt een hele quiz maken met alleen maar Nederlandse woorden, en er zeker van zijn dat de meeste van die woorden door geen kat meer gebruikt worden. Lust je caramels? Weet je hoe die zoete lekkernijen in een papiertje gewikkeld in het nederlands eigenlijk heten? Ulevel. Ulevel, je leest het al zeker twee keer, gewoon om eens zeker te zijn dat je het juist uitspreekt. Ik zie me zelf al staan in het winkeltje om de hoek: "Marietje, voor mij 100 gr ulevellen aub... 't Menske zal begot in geen jaar bevroeden dat het over karamellen gaat ! Hier hebben ze die dingen in een enigzins harde versie, alleen te verkrijgen tijdens de meimaand aan de kapel van Kerselare, en hier heten ze dan Lekkies. Geef toen dat is een veel leuker, en een veel aansprekender naam dan ulevellen! In die lekkies hoor je meteen het lekkere zitten... terwijl in die ulevellen, daar denk ik aan van alles, maar niet op snoep...

Zie je, zelfs een woordenboek is een avontuur voor wie dat echt wil...
Je moet alleen eventjes de woordenlijsten aflopen, tot waar je geest plots steigert van "ontratie", daar is het het, daar moet je zijn, daar zit een verhaal in!

Als ik zo dit stukje proza bekijk, dan kon ik, had ik over een slecht karakter beschikt, ook een carrière opbouwen in de politiek! Ik kan immers uren babbelen zonder iets zinnigs te zeggen...Met één fundamenteel verschil, mijn proza is om te lachen, en t' hunne om bij te bleiten van miserie, letterlijk, want gewoonlijk kosten hun idioterieën ook nog geld aan de goegemeente. Goe gelezen ? De goegemeente, in fel contrast met de kwa politiekers... In Nederland hebben ze nu ook hun zwarte donderdag (wij een zwarte zondag), de Nederlanders hebben massaal gestemd voor hun versie van het Vlaams Blok, rechtser kon niet meer... Onze noorderburen, die nog steeds met een wrok zitten over de Duitsers, nog steeds spreken over moffen, hebben nu bewezen dat zij dergelijke mannekes eigenlijk ook wel zien zitten... Wat gaan ze nu vertellen over die extremistische vlamingen? djudedju!

Dit is iets wat mij bang maakt weet je! We zien overal om ons heen, en ook in ons eigen absurdistan, een sterke verrechtsing! We zouden nochtans moeten weten wat dat kan mee brengen, maar ja, de mens is nu eenmaal kort van memorie, en bij iedere crisis zien wij weer die neiging. Ik geloof niet in extremen, noch van rechts, noch van links, want beiden zijn te veel in een richting geöriënteerd, en de rest van de maatschappij moet of er uit, of onderdrukt. Het is een beetje zoals in alles, de middenweg is de beste, misschien wat traag, misschien wat log, maar zonder iemand pijn te doen.

"Politiek is de kunst om zich anders voor te doen dan men is" (Mme A.Fontaine)

Gisteren heeft Obama zijn langverwachte speech gehouden tegen de mensen van de Koran... Het was nieuw, nieuw in die zin, dat het blijk gaf van enig gezond verstand. We zijn dat niet gewoon van de presidenten van dat grote land..., zeker de laatste jaren niet. Vraag is alleen of men het zal proberen op te volgen, of men zal zoeken naar oplossingen van de rede en van het hart, en dat men de verbittering en de wrok zal kunnen opzij zetten... De grote moeilijkheid zal weer....de politiek zijn, want voor iedere partij die zal willen ingaan op de wens naar een oplossing, zullen er partijen op staan die zullen roepen "Wraak", en wijzen op de fouten van het verleden...Wetende dat dit tot niets kan leiden (lijden!), maar dat ze wel de macht kunnen betekenen voor de politici in casu!

Vrede, is daarom zo moeilijk, omdat het geen grote winstcijfers opbrengt! (van mij)

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: