zondag, oktober 26, 2008

Zomeruur !

Niet vergeten je uurwerk op zomeruur te zetten ?
Nee, dit is geen vergissing !
Vandaag zetten we ons uurwerk terug op het zomeruur ons in illo tempore opgedrongen door de Duitse bezetters... Omstreeks één uur (of duidelijker 13 uur) is het hier echt middag. Deze voorbije zomer viel de middag pas omstreeks 14 uur !
Om dus terug naar een natuurlijkere uurregeling te gaan, zouden we ons uurwerk nog een uur achteruit moeten zetten !
Je kunt dit makkelijk zien als je eens kijkt op de meridianen. Nu is Greenwich de nulmeridiaan, ooit was het Parijs...Maar daar kun je zien dat de aarde in vierentwintig gelijke deeltjes is verdeeld, één deeltje per uur. Als je een kaart hebt gevonden met de uurregelingen van de landen er op, dan zul je merken dat er nogal wat zijsprongen gemaakt worden. We mogen nog niet klagen, bij ons scheelt het niet zo heel veel! Er zijn er andere ! Hoe groter het land, hoe groter de afwijkingen gemiddeld ook zijn, omdat men gemakshalve er voor kiest in heel het land één uurregeling te hebben, terwijl er landen zijn die zo groot zijn dat ze over heel wat meridianen heen wippen !
Kortom, ook al is het verspringen van het uur een ambetant iets, die de kippen en de andere huisdieren duidelijk van slag brengt, we zitten zelfs in onze dubbele zomertijd nog maar twee uur mis... Wellicht gaan we, hoe steviger Europa wordt, ook groeien naar één tijdsregeling voor heel Europa. Nu zitten we onder meer nog met The splendid Isolation van Great Brittain, die nooit bezet werd door de Duitsers, en dat via dit uurtje verschil ook duidelijk wil herinneren...

Ondertussen was ik véél te vroeg wakker.
Tot spijt van mijn teerbeminde, die zich verheugde op het uurtje langer in bed.
djudedju.

Het is nog niet aan het regenen, maar de kou voelt al kil-nattig aan. We zullen er binnenkort wel weer enkele emmertjes over ons heen krijgen. De wind is ook al toegenomen, ik heb vanmorgen mijn rolluik in de slaapkamer bijna volledig naar beneden gedaan, omdat het begon binnen te waaien. (Dank zij het rolluik slapen wij nog steeds met open raam. Je kunt immers zowat de wind volledig buiten houden, terwijl er toch voortdurend frisse lucht binnenkomt. Het raam staat dan op kantelstand.)

Straks gaan we naar de rommelmarkt te Wetteren. Gisteren bij de kiekens en co in Merelbeke, hebben we echt genoten ! Er zaten heel veel dieren, en van rassen die je zelden of nooit te zien krijgt. Zelfs de Duitse vorm van de Faverolle was er, het mooiste kippenras onder de zon (volgens mij toch). Prachtige beestjes , of liever beesten, want het is een groot ras, met veel vlees en een behoorlijke legkracht. De haan is heel kleurrijk, en de hen is zalmkleurig, met een driedelige baard ! Zoals iedere keer keken we ook weer vol bewondering naar de Brahma's, echte reuzen onder de kippen. Eén kip in de pan, en je kunt een heel convent voedsel geven.

Natuurlijk was er ook de klassieke tombola tot steun van de club, en even natuurlijk steunen wij dergelijke verenigingen graag en kochten dus elk een lotje...En wonnen onder meer een Simple Pie Maker... Het ziet er uit als een toestel om Crocque's te maken, maar aan één zijde zijn het in plaaats van uithollingen echt ronde putjes, van zo'n 3 cm diep. Volgens wat ik vind op Internet is het een veel voorkomend en verkocht machine, maar nergens vind ik meer dan dat het dient om Pie's te maken... Dus taarten, geen zoete dingen, maar de Britse versie, hartige taarten, zoals de Sheperd's Pie en dergelijke... Maar echt recepten voor dat ding ? Nowhere !
Dus, als een van mijn lieve lezertjes me aan één of wat recepten kan helpen???? Alvast bedankt. Vind je er ook geen, dan stop ik dat ding in te tombola voor de school van Els...Kan er een andere sukkelaar zoeken wat hij (zij) er mee kan doen....

Win dan al eens een prijs, weet je begot niet wat het is !

Ik zie dat de klok van mijn kwampjoeter nog op het oude zomeruur staat te staan... Bij de vorige uurwisseling heb ik dat ook manueel moeten wijzigen, en wel meer dan een keer voor hij het geloofdigde... 'k Zal dus weer weten met wat me onledig te houden.

Voilà, 't is zondag, of liever regendag, ook voor mij... 'k ga stoppen.
Tot de volgende ???
Ohja, vind je de dagelijks wisselende foto leuk ?

Geen opmerkingen: