dinsdag, oktober 14, 2008

De vreugde

Ik las een "kleine faits divers" in de krant...Een bejaarde dame reed de wagen achteruit de oprit op, terwij haar man er achter staat om haar te geleiden. Plots doet de dame een verkeerde beweging en vliegt in volle snelheid achteruit, eerst over haar echtgenoot en dan tegen de gevel van haar huis. De man is aan zijn verwondingen overleden.
Ik las het artikel en was plots echt kwaad, niet op het artikel of de schrijver, maar op het feit dat netjes onder dat stukje een reclamespotje verscheen over de vreugde die je kunt beleven aan een Peugeot... Daar dit bij ieder aanklikken van dit artikeltje een ander reclamespotje is, hoop ik dat niet te veel mensen met die wrede vorm van absurditeiten te maken heeft gehad, en zeker niemand van de familie of vrienden van het slachtoffer...

Nu ja, wat kan ons de dood van een toch al bejaarde man ook schelen... Dan stoort zo'n reclameboodschap toch niet? Erg hé ? Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat ik met mijn moeder had zitten waken bij onze pa. Toen wij eventjes buiten moesten voor de verzorging, bleek dat net het ogenblik van zijn overlijden. Wij hadden er heel de tijd bij gewaakt, en op het moment van het overlijden waren we er niet. We namen afscheid van wat eens pa was, en gingen bedrukt weg.
Toen wij de trappen wilden afdalen, was het net het moment dat de bezoekers binnen mochten, en er kwam ons een hele groep mensen tegemoet, lachend en pratend, met bloemen en fruitmanden in hun handen... Ik moest me bedwingen om ze niet van de trappen te duwen !
Ik weet wel, die mensen konden niet weten dat wij onze vader juist verloren hadden, en hadden wellicht reden om blij te zijn, ik weet dat allemaal niet, maar voor mij hoorde de hele wereld met mij mee te treuren.
Ik denk dat ik aan mezelf heel de wereld ken, en dat iedereen wel eens zo overspoeld is door verdriet, dat je het niet kunt verdragen dat de rest van de wereld niet mee schreit ten hemel.
Absurd, ik weet het, maar het is iets wat me altijd bij blijft. Daarom ben ik misschien zo ontsteld door die domme Peugeot onder dat bericht, maar ik blijf het op zijn minst onkies vinden. en dat is veel te zacht uitgedrukt.

Maar wat wil ik eigenlijk ? Kijk om je heen, en zie met mij dat de wereld steeds meer en meer onverschillig staat tegenover de anderen. Het lijkt wel of ieder zich inkapselt in zijn eigen kleine kokonnetje, waterdicht en gevoelsbestendig. Je voelt geen warmte meer van de mensen uitgaan, ze bekijken elkaar net zoals ze een meubelstuk bekijken, koud en onverschillig, en als je al eens toch iets voelt van een blijk van menselijkheid, is het meestal spot. We leven in een wereld waar het klimaat opwarmt, maar de mensheid verkilt. De mensen praten steeds minder met elkaar, wonen naast elkaar, leven naast elkaar. Waar er wel gepraat wordt is het veelal over andere mensen, en nooit over hun goede kanten. De enige keer waar er goed over de mens gesproken wordt, is op zijn begrafenis...Dan is het plots een goede, een onmisbare, een echte goede moeder, vader, broer of zus, een goede nabuur met veel inzet voor de gemeenschap waarin hij leefde... Waarom zeggen we hem of haar dat niet als hij of zij het zelf kan horen?
Waarom praten we überhaupt niet met elkaar ?
Is het lang geleden dat je het "genoegen" kende in een wachtzaal van een dokter te zitten? Al genoten van de ijzige stilte tussen mensen ? Iedereen bezig met zijn eigen ikje. Ik heb zodanig veel in die klote wachtzalen doorgebracht, dat ik die stilte telkens met veel genoegen doorbreek, en met iedereen die het wil begin te babbelen, en kijk, de meesten komen plots los, bevrijd van de kluisters der conventie die stilte in wachtzalen voorschrijft... Een convenant dat nooit geschreven is, maar die op een of andere manier toch bestaat. Ik heb heerlijke gesprekken gehad, en lang niet altijd over wat ons verbond: de ziekte, nee, over allerlei dingen die niets met de dokter of de wachtzaal of de ziektes te maken hadden... Het zijn uitzonderingen die niet willen meepraten, de meesten zijn als opgelucht. Niet als, nee, ze zijn meestal echt opgelucht, want alles is beter dan denken aan de reden waarom je bij een dokter zit. Praten is een therapie, praten helpt.
Soms hoor je ook droeve verhalen, kreten van verdriet, echo's van eenzaamheid... Maar net zo goed vind je mensen die de kunst beminnen om alles, en vooral hun ziekte te relativeren, een beetje in de hoop dat je hen gelijk geeft, en dat hun pijn echt niet zooo erg is als zij hem voelen. Soms vertellen ze over de kinderen of kleinkinderen, meestal vol lof. Het lijkt wel of ieder kind plots een bovenste beste student is, of een droom van een carrière aan het uitbouwen is. Mijn kind schoon kind weet je wel... en zo is het ook ! Je ziet immers je kind niet met de ogen van een mens, maar met de ogen van de liefde, en die tonen alles in een zachtroze gloed...en waar je een stekeltje ziet, haal je die er vlugvlug af voor je gesprekspartner die ook maar zou kunnen bemerken.
Heerlijk toch ? Jammer dat de zoon of kleindochter in casu niet eens kan horen hoe goed hij of zij eigenlijk wel is, wie weet zouden ze wat meer hun best doen om dat beeld dat Opa van hen heeft te benaderen?
Dus, eigenlijk ligt heel die stille kille wereld in de eerste plaats aan ons.
Wij moeten zelf beginnen !
Wij moeten gewoon vriendelijk zijn, goedendag zeggen, en glimlachen.
Zeg op de bus tegen de mens naast je hoe blij je bent dat je zit, wat voor een wind er is, en dat je dan telkens last hebt van je reuma...Wedden dat de meesten mee zullen praten ? Wedden dat je plots weer een mens naast je ontdekt in plaats van een iets, een ding dat plaats inneemt op de zetel? Och ja, misschien zullen er ook zijn die je bekijken als een exotisch dier...Maar dat is toch niet erg ? We reizen ver en betalen dik om exotische dieren te kunnen bekijken... 't moet dus de moeite waard zijn hé ?
En weet je, je zult zien dat je zelf een heel stuk vrijer en blijer zult voelen, net zoals ik me vrijer en blijer voel met het schrijven van deze blog, want dat is ook een soort babbelen tegen bekenden maar ook onbekenden. En gek genoeg, sommigen van die onbekenden groeien dan uit tot contacten, tot een goede kennis, waarvan je dan zelf dingen hoort, waar je ook een beetje kunt mee meeleven.
Vroeger was dit heel gewoon... 's Avonds, bij mooi weer, werden de stoelen mee genomen naar buiten, en de buren zaten samen te keuvelen of een boompje te kaarten. Die rot TV was er nog niet om de mensen uiteen te houden.
Nu houdt die TV zelfs de gesprekken binnen in je eigen huis tegen. Sssst, 't nieuws is bezig ! Ik hoor het ons moeder nog zeggen, niet voor haar, maar voor Pa, die graag het nieuws opvolgde. Nu is dat gegroeid, en het is niet meer alleen voor het nieuws, maar ook voor de soap, voor de film, voor de... er is altijd wel iets wat iemand wil horen die reden is om de ander te doen zwijgen. Zwijgen tot we niet meer kunnen praten, omdat we de kunst hebben verleerd. We kennen de signalen niet meer van een mens in nood, van een mens die met iets zit, want we kijken niet meer naar de mens, nee we kijken naar de TV... En als we binnenhuis al niet meer praten, hoe zouden wij het dan doen tegenover vreemden?
Voor veel mensen is de crew van Thuis of van Familie veel dichter nabij dan nonkel x of tante Y. Dat zijn de mensen die iedere dag weer op bezoek zijn, en tante en nonkel die zie je maar op een begrafenis van een familielid, ook al enen die je maar eens of twee keer op een jaar zag...
In het liedje van "Doe Maar", zingen ze "er zit een knop op je TV", en die zit er echt weet je ? Je kunt daar echt de TV mee monddood maken ! En veel beter dan met je "bakje", want dat blijft er nog steeds een lampje brandend lokken, als de lichtjes op de gevel van een huis van plezier, en minstens zo verderfelijk.
We moeten weer leren praten met elkaar, en vooral! leren luisteren naar elkaar. En met dat luisteren bedoel ik meer dan horen naar de woorden, ook luisteren met je ogen, zien aan de mens naast je of er iets is dat op zijn of haar lever ligt, belangstelling en medeleven tonen.
Mag ik eens vragen, hoe lang is het al geleden dat jij met je bloedeigen partner eens een echt goed gesprek hebt gehad? Iets dat verder ging dan het weer en de kinderen ?
Erg hé?
Moeten we met zijn allen eens iets aan doen.

tot de volgende webisode? (Woord gepikt van op Netties.be )

Geen opmerkingen: