woensdag, oktober 08, 2008

Mooi

In verkenner.be las ik dat het Brusselse gewest een website had vernieuwd over de architectuur in het hoofdstedelijk gewest. Ik wist niet eens dat er een site over bestond, dus ikke vlug gaan zien...
Ik kan het u aanraden : www.irismonument.be

Ik ga straks eens op het net rondstruinen of ik ook dergelijke initiatieven vind van het Vlaamse en/of het Waalse gewest. Ik zou het wel op prijs stellen ! Misschien heeft niet iedereen dezelfde interesses, maar ik vind het leuk in een stad rond te kuieren, en te genieten van de vele mooie gebouwen. Maar zonder gids, of zonder voldoende kennis van de locaties zal ik er veel meer gemist hebben dan wel gevonden. Ik ga niet beweren dat een dergelijke site alles voor je oplost, maar het biedt toch een groot gedeelte aan, die je meteen ook ziet op foto.

Wellicht vindt de kring van deskundigen niet altijd dezelfde woningen of gebouwen mooi als jij, maar het biedt toch een breed scala van impressies. Ik weet in Gent een huis staan, een zijstraat van de Charles Van de Kerckhovestraat, waar in de geven een beeldje zit ingewerkt van een hond die naar boven staat te blaffen, als je naar boven kijkt, zie je een beeldje van een verschrikte kat. De gevel is al heel mooi, maar dergelijke details trekken mij aan als magneten. Wellicht zullen de mensen van de site veel meer naar de globale architectuur kijken dan naar die details, maar voor mij zijn die details soms de balletjes in de tomatensoep.

Als ik het prachtige stadhuis van Oudenaarde bekijk, dan kijk ik naar het globaal beeld, maar ook naar het stenen kantwerk... De vermenging van de witsteen en de blauwe hardsteen is heel mooi, en biedt een bijkomend reliëf, niet alleen door de sculptuur, maar ook door het kleurverschil. Ik weet dat men niet akkoord is met mij, maar ik vind het stadhuis van Oudenaarde veel mooier dan dat van Leuven. De stijl is heel verwant, maar waar Leuven impressionant is, biedt Oudenaarde je een reliekschrijn aan, compact, klein, maar schitterend uitgewerkt, in een perfect evenwicht. Hopelijk heeft de laatste restauratie weer enkele eeuwen van genot over dat unieke gebouw tot gevolg. Het enige onderdeel dat mij een heel klein beeldje stoort is het beeld van Hanske de Krijger, boven op de toren. Naast de prachtige gotiek lijkt dit beeldje mij iets te plomp toe om te horen bij dit gebouw. Ik zou er veeleer een ranker en eleganter uitkijk hebben op geplaatst, maar ja, het is nu zo, en de sage over dat Hanske maakt veel goed.

Velen zullen het ook niet eens zijn met mij, als ik zeg dat ik Gent veel hoger inschat dan Brugge. Voor mij doet Brugge wat kunstmatig aan, men heeft ten alle prijze alles willen behouden, en de ganse stad als onder een schrijn gezet. Het heeft een lieflijk beeld op geleverd, maar het mist het leven, het bruisen van een stad. Het is prachtig om eens te gaan bekijken, het is een plaatje, maar ik zou er niet willen in leven...Het is of de tijd er een hapering heeft gekend... Gent daarentegen is een bruisende levende stad, met hele wijken vol lelijke bijna uniforme huizen, met nu en dan een restant uit vroegere tijden. Plots kom je in een straat met prachtige middeleeuwse huizen, en je slaat de hoek om en staat voor een ultramodern ding. Soms is die confrontatie schitterend, soms een regelrechte miskleun. Je loopt door straten men mengsels van oud en nieuw, en ziet plots een gat in de straat, amper een meter breed...Als je nieuwsgierig bent en er eens binnengaat, dan heb je veel kans in een van de beluiken te zitten. Beluiken waren de kleine huisjes van de armsten ven de inwoners, kleine vernepen stulpjes, aan een binnenpleintje, met één toilet voor de ganse wijk, en één pomp voor dezelfde mensen, die veel te dicht bij de beerput kwam, en oorzaak was van de vele choleraplagen... Nu zijn die huisjes veelal helemaal opgeknapt, nu leeft een gezin in twee of zelfs drie van die oude dingetjes in een keer, en zit er in een oase van rust midden in de stad. Een stad als Gent heb je nooit gezien, er staat zo veel en zo verspreid en zo door een, dat je nooit alles hebt gezien. Je loopt in een winkelstraat, met grote moderne uitstalramen, en als je onverhoeds naar boven kijkt, zie je de restanten van soms de prachtigste classicistische woningen die je je kunt inbeelden, en dan betreur je die etalage als een zonde voor het geheel. Je kunt er nog van die prachtige oude burgerhuizen vinden, met een poortingang voor de koets en het paard, prachtige hoge plaatsen met aan het plafond schitterend stucwerk, de muren beschilderd met dromerige landschappen, en buiten aan de ramen zie je de spioennetjes, waar je met wat geluk net kun zien dat een oude dame, veilig weggeborgen achter de zware gordijnen veilig de mensen op de straat zit te bespioneren...
De stad bruist van het leven, niet in het minst door de universiteit binnen haar muren, die voor een voortdurende toevloed van jonge mensen zorgt, waarvan er velen blijven en de stad verrijken met jong bloed en nieuwe ideeën.
Waar je in Brugge het gevoel hebt in een groot museum te wandelen, heb je in Gent nu en dan een stukje die zelfs in Brugge hoge cijfers zou gooien, neem de graslei, waar een ganse rij prachtige middeleeuwse huizen staat, en die daar veel meer opvalt, omdat het daar als een oud stukje verleden ligt te gloriën tussen de modernere stukken Gent.
Nee, Gent is mij veel liever dan Brugge. Ik ga echter niet gaan beweren dat er in ons landje niet nog andere steden zijn, die misschien nog veel meer bieden dan Gent, maar daar kan ik dan niet over oordelen, omdat ik ze niet of niet voldoende ken, om ze op prijs te stellen... En daar helpt me zo'n site dan wel mee ! Daar kan ik genieten van heel wat van de mooiste stukjes van ons Hoofdstedelijk Gewest... Daar kan ik ook- al is het virtueel- dwalen in de stad...

Weet je, dat is voor mij wellicht het grootste van het internet ! Het biedt mij, die het lichamelijk niet meer aan kan, de mogelijkheid om zowat overal naar toe te gaan. Ik weet wel, het is niet hetzelfde, maar het is enorm veel in vergelijking met niets.

Toen wij, Anny en ik, indertijd onze wandeltochten deden in Frankrijk en Schotland, dan heb ik daarvan telkens een boek gemaakt, met alle kleine feitjes van die reis, en massa's foto's. Het geheel laat andere mensen toe, even mee te genieten van wat daar allemaal door ons gezien en beleefd is. Het is niet hetzelfde, maar het geeft toch een goede impressie... Zo is internet voor mij nu een kans op virtueel wandelen in landen uit heel de wereld.

Ik krijg enorm veel mailtjes, van heel veel kennissen en vrienden, maar de mooiste voor mij zijn die met fotoreportages over landen of over dieren... Soms ergert het mij als die mooie beelden dan vergezeld gaan van teksten die niets te maken hebben met het beeld. Geef mij maar de beelden van een verre stad of streek, zonder verknoeien door een filosofische wijsheid, zo maar, of met een woordje uitleg over het beeld... dan kan ik genieten, dromen.

Ga ook eens virtueel architectuur kijken in onze hoofdstad en aanhangende gemeenten, wedden dat je er ook bij ziet waar je even stopt om goed te kijken, te genieten...
www.irismonumenten.be

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: