vrijdag, oktober 17, 2008

Korte nacht

Gisteren stelden we plots vast dat er iets mis was met onze CV. Schoonbroertje opgebeld, en hij zou nog dezelfde dag komen om de chauffage te herstellen. Het was al 20.30' uur toen hij er door kwam.... En er was veel werk aan, zodat het al vlug heel laat werd, zeker in termen van mensen die gewoonlijk rond 20.30' à 21.00' uur gaan slapen...
Bovendien is de CV maar provisoir hersteld...een nieuwe brander moet er komen...
Nu ja, het beestje heeft heel lang zijn werk gedaan, dus mogen we niet klagen.
Na de werkzaamheden hebben we nog wat zitten keuvelen.

En vanmorgen... werd Ewoud iets voor 7 uur hier gedumpt (nu ja)... In zijn school is er pedagogische studiedag... (Zijn er weeral zoveel nieuwe pedagogische inzichten dat ze er een ganse dag moeten op studeren????) Dus zijn wij hier aan het teenersitten. Voor het ogenblik doet hij de favoriete sport van blijkbaar alle jonge mensen... in de zetel languit naar tekenfilmpjes staren, het verstand op nul en de oren potdicht. Ik vroeg hem iets, herhaalde het tot tweemaal toe, en heb dan met mijn pillendoos eens op zijn verstand (???) geklopt, en ja hoor, het leefde nog.

Ik heb hem ook eens uitgedaagd om één van mijn turnoefeningen te doen... hij kwam verschrikkelijk te kort ! Sjongejonge, is dat een stijve hark ! Ik daagde hem uit om met gestrekte benen met zijn handen tot aan de grond te reiken... hij strandde op zo'n veertig centimeters van de bodem, en stond dan al ach en wee geluiden te slaken... De moderne jeugd is veel (teveel) mondiger dan wij in onze tijd, maar djudedju, ze hebben niks geen fysiek meer ! (Dubbele negatie als klemtoon!).

Als ik daar mee lach, dan grinnikt hij gewoon mee, het is het minste van zijn zorgen. Weet je, ik ben toch een beetje bekommerd. Het lijkt me niet goed dat de jonge mensen geen aandacht besteden aan hun lichamelijke capaciteiten. Ik was nu precies geen toonbeeld in mijn jeugdjaren, maar wij hadden nog fysiek, wij reden met de fiets naar school en overal naar toe, wij speelden in het bos en klommen in de bomen, en iedere zondag gingen we naar de Chiro, waar we ook heel veel konden ravotten. Wij bewogen veel meer dan de jonge mensen van nu.

Ik weet wel, we zijn niet meer gerust, er is verschrikkelijk veel verkeer, sinds Dutrou hebben we complexen over alle vreemden, en de kinderen worden overbeschermd. In de bossen durft geen enkele moeder haar kinderen nog alleen laten ravotten, trouwens ze kunnen er niet veel meer doen, want het is ten strengste verboden in bomen te klimmen, en je mag er zeker geen tak meer afsnijden om er een prachtige boog uit te maken. We bieden ze dus ook veel minder kansen om te bewegen. Ik weet wel dat er meer faciliteiten zijn voor de mensen inzake sport, maar de kinderen die zich geroepen voelen om echt sport te beoefenen, zijn maar heel dunnetjes gezaaid. De meeste jonge mensen spelen liever dan zich te trainen volgens een strikt schema, en houden er niet van honderd keer dezelfde oefening te doen tot het volmaakt is. Het is ook niet echt geschikt voor een kind... Je mag een kind leren mee doen aan sport, maar alleen als je het kan inkleden als een leuk iets. Bovendien hou ik ook niet van het competitieve in de sport. Op het ogenblik dat je de mensen aanzet om de beste of de snelste te zijn, verlies je volgens mij het begrip sport... Sport moet leuk zijn, een speels element hebben! Niet om te winnen, maar om het doen zelf. Daarom heb ik je ook al gezegd dat ik enorm veel sympathie heb voor de fietsers die op hun dooie akkertje, of in gezinsverband een ritje doen, heb ik enorm veel waardering voor de mens die ik hier voorbij zie joggen, echt joggen, zodat hij nog kan praten tijdens het lopen met zijn metgezel... Bewegen omdat het leuk is. De enige competitie is die met jezelf ! Eens kijken in hoeveel tijd je een toertje doet, en dat eens vergelijken met de tijd van vorige maand. Zo maar. Om te zien of je fysieke toestand goed blijft, of zelfs verbetert... Eens een iets langere toer maken. En nu en dan eens deelnemen aan een grote jogging, niet om de eerste aan te komen (want dat zijn geen echte joggers) maar gewoon omdat het plezant is eens met anderen te lopen en te babbelen. Dat is sport ! Dat is de echte lichaamscultuur ! Daarmee verbeter je je eigen conditie, en dat is de essentie van sport.
Maar ik val in herhalingen, ik heb dat al meer dan eens verkondigd.

Buiten streelt het gouden licht van de laagstaande zon de velden.De einder is aan de zonzijde als een zwart decor, dat hoe meer het van de zonzijde weg is, kleur begint te krijgen. Dat stuk onder de zon zal ook wel kleur hebben, maar tegenover het helle licht schijnt het alleen te bestaan uit zwarte silhouetten. Het is zoals de een of andere wijze mens eens zegde, hoe feller het zonlicht, hoe zwarter de schaduwen. Hij bedoelde daarmee dat niets onverdeeld goed en mooi was...Ik zie dat anders, men schenkt ons de schaduwen om de kleur nog beter te doen uitkomen ! En het is alleen omdat niet alles rozegeur en maneschijn is, dat je de goede en schone dingen zo sterk kunt appreciëren !

Wij mensen zijn gek, we willen altijd vergelijken! En het gras zal altijd groener schijnen in de wei naast ons. (Niet alleen mensen redeneren zo, kijk maar eens naar de koeien, die pogen ook altijd het gras te eten aan de andere kant van de afspanning.)
Dat is niet helemaal verkeerd ! Hadden wij niet dat voortdurende betrachten, dan liepen wij nu wellicht nog steeds in ons blootje over de savanne te zoeken achter een lekker beetje. Het is die ontevredenheid die ons heeft aangezet tot onze vorm van samenleving... en toch blijft ergens die in ons een stukje verlangen naar de "nobele wilde"... Asterix, het zijn heus niet alleen de Romeinen die gekke jongens zijn !

Binnenkort zijn er de verkiezingen in de verenigde staten van Kamerika, het land met het gekste verkiezingssysteem dat er ook maar ergens bestaat. Een systeem dat de corruptie al bevordert voor dat er echt sprake is van een echte kandidaat... Het is bijna een systeem om zeker te zijn dat er een dubieuze figuur komt te zitten als heerser over het land dat nog altijd een heel zware stempel drukt op heel de rest van de wereld. Wellicht is nog een slechtere moeilijk haalbaar dan wat wij nu hebben met Bush, maar dat is maar een zwakke troost. Feit blijft dat de macht die zo'n kluiver heeft veel te groot is om goed te zijn ! Kijk maar eens hoe ook wij dingen ondergaan dank zij de houding van die paljas ginder ver ! Onder het mom dat het allemaal is om ons te beschermen tegen terroristische aanvallen, beknot men steeds meer en meer onze vrijheden. Heel het systeem is ondergraven door de kostprijs van de oorlog in Irak en Afghanistan, landen die zogezegd een bedreiging waren voor de "vrije" wereld, moesten bevrijd worden door ze te bezetten... En heel de economie davert op zijn grondvesten. Bedrijven zien geen kans meer te groeien, en niet groeien betekent in de nijverheid: achteruitgaan en verdwijnen ! In alle "vrije" landen zie je een steeds sterkere verrechtsing, en wellicht is de tijd nabij dat men hier of daar de werkloosheid zal oplossen met een opgevoerde oorlogsindustrie... We hebben dat nog al eens gezien...
De basis is al klaar en duidelijk uitgetekend: Vorige keer waren de joden de zwarte schapen, nu is het de Islam...

De reden om een land aan te vallen? Gewoon, zeggen dat ze bezig zijn met wapens te bouwen met agressieve bedoelingen tegen de "vrije" wereld. Dat achteraf blijkt dat er geen zo'n wapens zijn, heeft geen belang meer, de oorlog is er ondertussen breed uitgespreid...voor de vrijheid van de Westerse wereld... en steeds meer landen geven toe aan de druk, en leveren versterkingen voor de bevrijdende legers...
Zelfs ons kleine Absurdistan...
djudedju

Ik ga stoppen, maar wees waakzaam, en verzet je tegen wat aan het gebeuren is !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: