dinsdag, februari 19, 2008

smog

Omdat er al zoveel stof is, zal het wel geen kwaad kunnen zeker dat ik ook wat stof doe opwaaien ?
Toen ik vanmorgen buiten keek, zag ik doorheen de morgennevel, duidelijk dat de einder een ietwat bruinige kleur had ! Smog ! dacht ik meteen... Nu is de nevel al wat ijler geworden, en is de smog veranderd in een rij bomen... Veul, veul gezonder als je het mij vraagt !
Ik heb je al gezegd dat ik niet meer mee kan met wat ze ons allemaal voorzeggen op radio, tv, pers en noem maar op... Ik herinner me nog heel duidelijk de eerste keer dat het woord smog gebruikt werd, dan was ik nog een klein ventje, en we lazen vol verbazing dat in London de lucht zo vuil was dat toen het er mistig werd en er geen wind was, men niet meer kon spreken van fog (mist) maar van smog ik weet niet niet waar de sm in het engels van komt, maar voor mij was het een samentrekking van smerig en fog...dus in het nederlands zouden we beter spreken van smist... Er waren in die periode honderden doden in Londen alleen al ! Er waren ook foto's van waarop je zag dat je niets kon zien, en in de dagelijkse strip van Nero liet Marc Sleen zich de kans niet ontvallen om een serie grijze prentjes te maken, zijn helden zaten ook in de smog...
Men vertelde dan ook dat zelfs je kleren vuil waren als je buiten liep !
Ik denk dat dit nog in de vijftiger jaren was, misschien begin 1960 maar veel later kan het niet geweest zijn.
Het was de tijd waarop plots iedereen wakker werd en begon te praten over de vervuiling. Er werd ook iets aan gedaan, wij hebben nu geen Theems als een open riool, er zwemmen weer vissen in, ook in onze Schelde.
Ik wil maar zeggen, wat we nu hebben is niet goed, maar het heeft geen vergelijk met de smog van in die tijd ! Bovendien zaten wij dan nog in de tijd dat zoiets nooit in België kon gebeuren, kon bestaan ! In Engeland ja, maar niet hier ! Wellicht net zoals de radioactieve vervuiling van Tjernobiel netjes rond België ging, om ons te sparen... Later vertelde Armand Pien dat men hem verplicht had om de feiten te verdoezelen... 't zal we zo geweest zijn met de smog ook !
En weet je, ik vrees dat we nu inderdaad weer bezig zijn om meer stof te maken ! Door de stijgende kostprijs van de brandstoffen wordt er weer veel hout en papier en karton en vezelplaten (verboden) en alles wat maar wil branden verstookt... Als ik nu door de wijk wandel, dan riek je duidelijk al de houtkachels. En dat is overal zo !
En de vervuiling neemt ook weer toe ! Ik weet niet hoe het met de industriële vervuiling zit, maar ik zie dat het zwerfvuil hand over hand toeneemt.
Gewoon omdat de kostprijs van de vuilophaling zo hoog oploopt, en per gewicht moet betaald worden. Hier iets vandaan ligt er onder meer een luster in de gracht, met de lampen er nog in. En iets verder weet ik een heel bed liggen. Dat zal er niet zo lang liggen, want dat ligt op een plaats die blijkbaar uitermate geschikt is om te storten, daar ligt bijna altijd wel wat, en regelmatig komt de man van het zwerfvuil daar alles weghalen.
Vermits men nu een man en een vrachtwagen nodig heeft om dat zwerfvuil op te halen, zal de prijs van de vuilophaling wel nog wat stijgen, en binnen kort rijden er dan twee... enzovoort...enzovoort...
Nu is dus de politiek veranderd !
Waar we vroeger in een landje leefden waar er officiëel geen vervuiling was, op bevel van de beleidsmensen (of beter: waar het verplicht was het probleem te ontkennen en het dood te zwijgen), leven we nu in een landje waar de vervuiling zeer erg is en waar de bevolking er moet van doordrongen worden dat zij en zij alleen verantwoordelijk zijn voor al die vuiligheid ! Dat zij en zij alleen zullen moeten opdraaien voor het opkuisen van die vuiligheid ! Dat zij en zij alleen de benodigde gelden zullen moeten opbrengen om dit te betalen ! Dat zij en zij alleen dus zullen moeten inleveren om de zaak weer proper te brengen !

lees in werkelijkheid: de vervuiling is het ideale middel om eindelijk weer eens het plebs, het schorum, het gemeen volk weer op zijn plaats te zetten. In den hoek, waar het hoort.

Het wordt een echte psychose !

Heb jij eens goed gelezen wat men nu zal doen ? In al de landen waar er een gevestigde industrie is, een goed draaiende economie is, daar legt men steeds sterkere beperkingen op, en in al de andere landen legt men geen enkele beperking op (Kyoto -normen !)... Met andere woorden, men laat alle deuren open om de vuiligheid uit te voeren naar de arme landen ! Bovendien kunnen we vaststellen dat de enorme vervuiling zoals wij die hier kenden zeg maar 50 jaar terug, die vind je nu in die landen ! Daar is men bezig de rivieren te veranderen in open riolen, daar blaast men alle vuiligheid de lucht in zonder beperking, daar strooit men men gulle hand ddt uit (hier al jaren verboden !) en ga zo maar door !

Als men enigzins logisch zou denken, dan zou men moeten stellen dat de ervaring die wij wij hier hebben opgedaan, tot nut zou moeten zijn van de landen die nu nog maar in de eerste fase van de industrialisering staan, maar nee, de industriebonzen die daar nu zitten, zijn dezelfden die hier zaten, en die weten heel goed dat je heel vlug heel veel kunt verdienen als je niet naar het milieu moet kijken, dus daar doen ze maar... En binnen X jaar zullen ze, als daar de mensen door de stijgende welvaart ook een zekere welvaart en macht hebben bekomen, nog eens het doemspook van de vervuiling uithalen om ze ook daar weer in de hoek te drummen !

Doet er nu echt niemand zijn ogen open ????
Ziet er nu echt niemand de orchestratie van heel het systeem ?

Och ja, er is wel degelijk vervuiling, maar al veel minder dan vroeger, we zijn al op de goede weg...als we nu de andere helft van de wereld niet aanzetten om op hun beurt vuiligheid te in en op onze wereld te spuwen !

Ik zou het veel logischer vinden om in te leveren opdat men de vooruitgang in de armere landen van in de start op een betere en properder manier zou produceren ! Hun lucht is ook de onze ! Net zoals onze smog nu grotendeels die is van de grote industriezone in de Ruhr.

Ik ga stoppen, ik voel me precies zo'n mannetje op een zeepkist in dat park in Londen...daar mag je ook alles zeggen, en ook daar luistert men niet...
Maar ik kan maar proberen om nu en dan toch iemand te doen nadenken, zelf te doen denken, niet op een voorgekauwde manier, maar met zijn eigen hersentjes.

tot de volgende
ps: de pijn blijft redelijk en Anny blijft ook ok..

2 opmerkingen:

Anoniem zei

smog = smoke + fog

Anoniem zei

smog = smoke + fog