vrijdag, februari 15, 2008

De tuin

Fré is weer bezig met verder snoeien aan de tuin.
Soms ben ik bang dat hij te ver snoeit en dat ik een heel pak bloemen zal moeten missen...Als hij snoeit, dan snoeit hij door. Nu, het is zijn vak, hij zal het wel goed doen zeker ? Het was in ieder geval nodig. Nog een beetje en de kiekens waren onbereikbaar... Ik leefde in de zomer prcies in een rimboe. Ik vond het wel leuk om zien, maar ik moest gebukt door de plantenmassa als ik nog eens wou genieten van de kippen.
Nu heb ik de indruk dat er bijna niets meer staat... Maar ja, binnen een paar jaar zal er wellicht weer moeten gesnoeid worden.
Hij zal ook nog eens de bloementuin onder handen nemen. Daar zal ik moeten waken, vrees ik, want hij houdt van overzicht, en ik van massa's bloemen en groen. Nu we zullen er wel uit komen.
In ieder geval, mijn tweede vijver (de bovenste) ligt nu ook weer netjes in de zon. Vorige zomer hebben die beestjes wellicht de indruk gehad dat er nooit meer dag was... Zij zwommen onder een enorme takkenbos. Nu zal ik wellicht weer meer algen in de vijver krijgen. Maar ja, 't is het een of het ander.
Er zitten in die vijver mooie grote goudvissen. Hopelijk kweken ze ook eens.
Ik heb maar één eerder trage pomp voor mijn twee vijvers.
Die pomp zit in de laagste vijver, en steekt het water tot in mijn kippenhok, waar een redelijk grote filter staat (nog maar één jaar). Van daar uit loopt het gezuiverde water in de grote vijver. De grote vijver loopt dan over in een dicht beplante bak. Tussen de planten door loopt het water ook daar uit in een kanaaltje waar ook weer massa's planten in staan. Deze plantenbakken zijn op zich de beste filters die er bestaan, ze zuiveren niet alleen het stof, ze eten ook de dierlijke afval (mest) op, en maken dat het water altijd biologisch redelijk zuiver blijft. Tenslotte valt het water in de kleine vijver terug. Ik bekom dus een heleboel effecten die gunstig zijn : mechanische zuivering in de filter, biologische zuivering door de planten in de bakken en in de vijvers zelf, voortdurende beweging van het water en dus een grotere zuurstofopname, en door dat het water uit de filter in de grote hoogste vijver valt, dat in de eerste plantenbak valt, dan in het kanaal valt, en dan tenslotte terug in de kleine vijver, heb ik ook weer beweging en dus zuurstofopname.
Ik heb jaren gewerkt zonder bijkomende filter, maar wellicht zijn de vissen te talrijk (of te groot in totale omvang) zodat een mechanische filter wel mocht, vooral in de zomer, als zuurstof opname minder makkelijk is.
Vandaag is het niet mistig, en mijn neusvalling is ook weer veel beter. Ik vraag me af of het niet wat samenhangt ?
Mijn rug blijft braaf, ondanks ik niet speciaal veel zorg heb gedragen. In tegendeel (zoals altijd ! Als je wat beter bent, dan doe je wel wat meer, en dat zou in feite niet mogen) Ik heb samen met Anny het snoeihout naar het containerpark gedaan.
Ik zal nog enkele keren moeten rijden tegen dat alles opgekuist is.
Er ligt dan ook nog "opkuis" bij Veerle, dus daar zal ik ook nog wat mogen rijden. Nu ja, binst ik dat doe, doe ik geen kwaad.
Mijn grote Bacchus-pyrografie begint stillekes naar het einde te lopen..Het ziet er goed uit, maar de laatste loodjes... Ik ben nu bezig met het suggeren van miltiejoenen blaadjes aan de bomen. Je kunt niet geloven hoe leuk dat is. En toch is het belangrijk het goed te doen, want het totaalbeeld valt of staat met de detaillering...
Voila, vandaag is het een korte blog... mag ook eens... Ik moet nog brood maken. (Stel je er niet teveel van voor, met die broodmachines is daar geen werk aan.)
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: