woensdag, oktober 03, 2007

schilderklas...

Gisteren kwam de leraar plots te voorschijn met medium, een witte min of meer doorschijnende "zalf" die je kon in je kleur mengen, in de gewenste hoeveelheid. Het effect daarvan is dat je doorschijnend schildert.
Stel je hebt een zwart vlak, je neemt witte verf, mengt dat met behoorlijk wat medium, en je verft een laagje op het zwart, dan krijg je daar een iets grijzere toon, je laat het indrogen (gaat snel bij acryl) en doet het nog eens, het wordt lichter en lichter grijs, laag na laag. Je kunt daarmee natuurlijk echt grandioze dingen doen, bovendien droogt de verf iets minder snel dan normaal, wat ook mogelijkheden biedt.
Je kunt dus laag op laag op laag schilderen, en alles wordt en blijft zichtbaar. Daarmee kun je dus de meest onwaarschijnlijke tinten en accenten geven. Knal !
Je ziet, ik leer toch nog bij !

Ik had ook enkele werken in pyrografie mee, onder meer een afbeelding van het "laiterietje" uit het bosje te Oostende. Blijkt dat hij ook uit Oostende komt, maar te jong is om nog iets te weten over dit verdwenen gebouw... Hij was vol bewondering, en mijn medeleerlingen komen nu al bij mij om raad als de leraar ergens anders bezig is... Ik heb nochtans geen opleiding genoten, en al wat ik kan heb ik dank zij mijn gave voor tekenen en boetseren, en dank zij het verslinden van kilo's boeken over dat onderwerp. Toch heb ik daar ook al enkele nuttige tips gekregen en veel bijgeleerd!

Het is verrassend welke mooie werken de andere leerlingen maken, ook al geloven ze het niet als we het zeggen! Nu ja, voor hen is alles dan ook zo nieuw, dat ze absoluut geen vertrouwen hebben in hun eigen kunnen. De oefening die ze kregen moet hen vooral kleur leren kennen en vlakverdeling, en dat laatste is iets waar ik het naar mijn gevoel ook moeilijk mee heb. Nu ja, ik wil ook steeds meer uit die verdeling halen, omdat ik zie dat dit in feite de ruggegraat vormt van de compositie, van het geheel. Het begint stilletjes te dagen hoe ik dat moet bekomen.

Ik was wel weer gecrepeerd van de pijn, en ben een kwartier voor tijd weggegaan...Ik was op. Tegen dat ik alle materialen bijeen heb gehaald heb ik al behoorlijk veel pijn, en dat is uiteraard niet bevorderlijk.

Ik hoor de visboer! Voor de tweede keer komt hier nu in de wijk een viskar. Vorige week kocht ik een tweetal maatjes en een stuk heilbot. Lekker! Anny kocht voor haareigenzichzelvens roggevleugel in de aspic, dat is haar favoriete vis !

We waren te laat buiten, maar wellicht komt hij nog terug naar boven gereden. Eens ze ergens weten dat er een klant zit, blijven ze wel eventjes kijken... Hopelijk, want ik eet dolgraag vis, Anny niet, en die viskar biedt me de gelegenheid om iets te "forceren", ook al bakt Anny dan soms alleen voor mij...

Ik ga stoppen, dat ik hem op de terugweg niet mis...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: