vrijdag, oktober 19, 2007

dromen

Vandaag kreeg ik weer heel wat mailtjes in mijn boxes, en nu en dan zitten er bij van verre, verre landen...
Lijkt het jou dan ook of het altijd mooier is ver weg dan hier ?
Kijk jij dan ook met welbehagen naar die oude boer in zijn kleurige kledij en gekke hoed ? Stel je dan ook vast dat je wel zijn stralende glimlach ziet maar pas nadien op zijn slecht gebit let ?
Gek hé !

Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvel zong Boudewijn De Groot, en hij heeft overscheute van gelijk !

Wij vinden die foto's van een sukkelaar die immense vrachten vervoert op ne ouwe vélo zo charmant, en denken er niet aan dat wij het niet leuk zouden vinden die fiets te moeten duwen. We kijken glimlachend naar dat oude menske die een enorme takkenbos op haar kromgewroete lijfje naar huis sleurt, om toch wat warmte te hebben...en reclameren over de prijs van de mazout...

We zijn toch rare burgers hé ?

En als ik zo'n opmerkingen maak terwijl we naar dergelijke foto's zitten te kijken, dan bekijken ze me met ogen van "spelbreker!".

Ik kan u boeken tonen van christelijke en van socialistische origine, over hoe onze voorouders hier moesten wroeten... Je kunt die afgrijselijke foto's tussen de die van vietnam of irak of nigeria of ...kies maar uit tweederden van de wereld, ze zouden er goed bij passen, echt "folkloristisch"... Maar je weet dat je in die boeken kijkt naar wantoestanden, en dan zie je plots de armoe van die mensen, van die andere tussen die mooie landschappen in, zie je niet...

Maar wat me nog veel meer opvalt, dat is dat, als je beelden ziet van drukke straten in die verre landen, dan zie je er lachende gezichten tussen, zelfs met zo'n vracht op hun rug... Als ik kijk naar beelden uit de metro te brussel, dan moet ik al héél véél geluk hebben om ergens een glimlach te ontdekken...Gewoonlijk zie ik alleen uitgestreken, effen, geëgaliseerde bakkes vol sjagrijn en weerzin...maar wel in een mooi pakkie en met een mooi samsonite valiesje aan de hand.

Ik heb mezelf aangeleerd om op zijn minst goedendag te zeggen als ik een wachtzaal van de dokter binnenstap, en als ik meer dan een knikje terugkrijg, probeer ik zelfs te praten...want zo'n een wachtzaal, vol mensen, is veel stiller dan de kerk tijdens de eucharistie... Je ziet dan dat heel wat mensen er werkelijk behoefte aan hebben die stilte te doorbreken, om aan andere dingen te denken dan dat rare knobbeltje onder zijn arm...
Probeer eens glimlachend door een winkelstraat te wandelen, wedden dat je glimlachjes terug krijgt ? Er is niet zo veel nodig om die muren die de mensen tussen zichzelf zetten omver te werpen...en dan zie je dat het niet echt allemaal van die sjagrijnige bloedserieuze zeveraars zijn...er zijn er tussen die nog weten dat je alleen je mondhoeken iets omhoog moet trekken om er véél en véél mooier uit te zien.

In "De naakte aap" lees ik dat homoseksualiteit een normaal verschijnsel is bij overbevolking, als je mijn blogs allemaal gelezen hebt, dan weet je dat ik dat ook al vaststelde zonder dat boek te lezen. (Op basis van vaststelling bij te veel ratten in een te kleine kooi)...Maar wat ik niet (of nog niet?) gelezen heb in dit boek, is dat de mensen ondanks de veelheid van hun soort, wanhopig proberen om een stuk privacy te hebben, en dat ze een muurtje om zich heen zetten, of zich verschuilen, of als dat allemaal niet mogelijk is, een gezichtsuitdrukking op zetten om de anderen er op te wijzen dat ze er eigenlijk niet zijn... En zo komen we tot het meest absurde dat er denkbaar is: eenzame mensen in een zee van volk...

Help die mensen ! Nee, je moet geen cent uitgeven daarvoor, gewoon vriendelijk zijn en glimlachend rondlopen. En als het even kan, babbel dan eens, gewoon, over het weer of wat dan ook, en je zult zien dat niet alleen bloemen ontluiken !

Het zwerk is weer volgelaân met grijze wolken die dreigend het licht wegnemen, om ons ook grijze, norse mensen te maken...maar wat die wolken niet in de mot hebben, dat is dat ze ook alle schaduwen wegnemen !

Ik heb van Lieske van Toon een pak kopiën gehad van een schrijver die in 't West Vlaams schreef (want den duts is al dood), eentje wil ik u niet onthouden, ook voor niet westfluten is't verstaanbaar...

ê vrind is lik ê stekkerdroad,
je kut'dr'an vast roak'n;
en ojje were weg wult goan,
't doe je zeër je los te moaken.
Djoos Uyttendoale

Het is de toale van rond Westouter (Nu Heuvelland), en soms moet ik wel eens denken over een woord, maar het bovenstaande is, meen ik, voor eenieder begrijpelijk.

...en djuuste !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: