donderdag, september 27, 2007

Terug

De waterleiding is opnieuw lekvrij gemaakt. Het is maar een tijdelijke oplossing, wie ooit het huis wil kopen zal toch een volledig nieuwe leiding moeten leggen, alles is op en top versleten, en het zou te gek zijn nu heel de woning ondersteboven te keren, te boren, vloeren uit te breken en noem maar op, als de kans er dik in zit dat de woning toch afgebroken wordt... Heel de straat wordt nu volgezet met van die kleine doppershuisjes van amper 250.000 eurootjes (bouw alleen)...

De man was daar bijna een uur te laat, maar het werk duurde niet lang, dus...ben ik al terug, mijn thermos koffie was nog niet eens leeg....

Ik wilde graag vlug terug thuis zijn, om te genieten van een nieuwe, of toch minstens gerenoveerde vrouw, ze loopt nu op batterijen ! En lang kan ik er niet meer van genieten, want om vier uur deze namiddag moeten de batterijen en de contacten verwijderd worden en teruggebracht worden naar de kliniek... Dan moeten wij nog een halfuurke ( als hij even stipt is als gisteren lees anderhalf uurke) wachten om de uitslag te kennen... Anny liep dus, en sliep (echt waar !) met een hartmonitor, die gedurende vierentwintig uur haar hartritme en co opneemt en opslaat.

Ik heb dat ook eens gehad, zo'n 15 jaar geleden, maar dan was dat een loodzwaar ding van zo'n 10 op7 op 7cm groot, die aan je nek hing te hangen... Nu is dat netjes met een riem rond je middel vastgemaakt en is amper nog zo groot als een pakje sigaretten van 20 stuks van die lange... Dat is het gevolg van de miniaturisatie die wij overal vast kunnen stellen.

Niemand schijnt zich daar zorgen over te maken, maar ikke wel ! Ik heb nu een gsm waar ik heel voorzichtig goed moet mikken met mijn kleinste vinger om maar één cijfer in te drukken en niet meteen een heel getal... Ik zie van die dingen waarmee ze kunnen telefoneren, naar muziek luisteren, het is ook gps en bovendien is er nog een mogelijkheid om te schrijven met behulp van een touchscreen en een piepklein stiftje...Handig! Ik zag mijn collega in zijn wagen daar op tokkelen al rijdend, ik zou dat nooit ofte nooit kunnen, want om die kleine lettertekens te zien moet ik mijn bril afdoen, en om de weg te zien moet ik hem aan hebben...handig ! Handig !!! Je hebt er geen gedacht van.

Bovendien kan ik ook met mijn gsm een heleboel dingen doen. Dat staat in dat 1 cm dik boekje. Alleen zit daar omzeggens niets bij dat behoort bij wat ik in feite wou kopen. Ik wou een telefoon waarmee ik kan telefoneren, ook al ben ik niet thuis, en dat is alles ! Al die andere dingen moest ik erbij pakken,want een gewone telefoon zonder al die akkevietjes en akkoteetjes is niet meer de krijgen. Ik heb alleen gekeken naar de grootte (met zeven o's en twaalf t's, als het maar groot genoeg was!) van het klavier en de toetsen, en nu kan ik min of meer met mijne pink de cijfertjes induwen...En dan zegt een van de kinderen of kleinkinderen wel met een goed hart, pa (of opa) je wordt oud hé, dat is toch niet moeilijk ? En ze beginnen daar op te tokkelen en berichtjes te smssen die ik nooit ontvang, want ik weet niet hoe ik daarbij raak, en het interesseert me ook niet, ik heb dat niet om te lezen, maar om in te spreken ! De helft van de keren heb ik dat klereding ook niet bij mij... Ik heb het opgeladen, en op tafel laten liggen, en mama legt het aan de kant op de kast...en ikke ben weer weg zonder... Ieder jaar moet ik daar geld bij zetten, en ieder jaar verhoogt het bedrag dat resteert, want ik gebruik dat ding veel te weinig... Ik zeg altijd dat ik dat eens meer moet gebruiken, maar ik denk er nooit op dat ook daadwerkelijk te doen.... Die gsm, dat is een handig ding, voor anderen.

Ik heb in huis ook van die telefoons zonder draad aan, waarmee je kunt rondwandelen in huis al telefonerend. Dat is wel handig, als ik op het wc zit kan Anny mij de telefoon brengen en niemand ziet vanwaar ik zit te spreken... Ik had voor de prijs van één zo'n toestel meteen nog twee zo'n losse telefoons bij, die alleen in den heiligentriek zitten, en de telefoonverbinding ergens uit de lucht pikken... Blijkbaar zit er ook een gevaar bij dat systeem, want ik zag in dat boekje dat er een systeem ingebouwd zit waarbij je met het ene toestel het andere kunt doen piepen, om het zo terug te vinden... Wellicht werkt dat alleen als je ingebouwde batterijtje nog niet helemaal dood is...anders moet je maar zoeken zoals voor de uitvinding van de piepende verloren telefoon..

Zo had ons veerle ooit een sleutelhanger die piepte als je floot...Maar dat ding reageerde zowat bij elk schel geluid, en ik hoorde eens in de gb als gevolg van een fluitend en piepende luidspreker, alom piepgeluiden van dames die regelmatig hun sleutels kwijt maken...

Ik heb daarvoor iets anders, ik ben in het bezit van de enige voornaam in de christelijke wereld om alles met behulp van mijne patroon terug te vinden. Nu en dan stel ik toch vast dat ook heiligen of doof of op verlof zijn... Ik zeg ook in de christelijke wereld, want ook in de andere religies zullen ze wel een heilige hebben voor het terugvinden van verloren voorwerpen... Net zoals je in ieder geloof bedevaartsoorden vindt met regelmatig een of ander wonder... Als je voortgaand op die dingen de beste religie wilt kiezen, dan zul je het zéééér moeilijk hebben, want er zijn overal straffe dingen gebeurd ! Ik denk dat je er alleen uit kunt besluiten dat je in ieder geloof kunt "zalig" worden... en ik denk dat ook de "brave" niet-religieuse mensen wel niet zullen "verdoemd" worden, wie eerlijk leeft met zichzelf en met de medemensen, die kan ik en jij wellicht ook niet, veroordelen. Gelukkig is de tijd van de inquisitie al een beetje voorbij, althans in onze westerse wereld, in de jongere religies zie je dat dit nog niet verdwenen is. Blijkbaar duurt het een hele tijd voor een religie ook verdraagzaam wordt tegenover anderen.

Je moet eens de geschiedenis van het christelijk geloof bekijken op een tijdschaal, per eeuw, en zet daar onder op dezelfde ouderdom van de islam, de geschiedenis van die godsdienst, je zult zien dat op dezelfde leeftijd, de christelijke kerk even agressief was als we nu soms zien bij de islam, en wellicht binnen enkele eeuwen van de bahaï en misschien nog andere... Blijkbaar hoort er ook bij religies een groeiperiode naar volwassenheid, als ik dat zo mag en kan stellen...

Kijk, dat is nu één van de dingen ik heb leren zien bij het bestuderen (nu ja,)van de geschiedenis... Dat is één van de redenen waarom ik geschiedenis zo graag bestudeer, je leert er niet alleen het verleden kennen, maar ook de toekomst. In grote lijnen weliswaar.

Tot morgen ?

Geen opmerkingen: