zondag, maart 01, 2015

Groen boeren

Sinds ik een producent van biologische groenten 's nachts zag sproeien, geloof ik niet echt meer in de term biologisch.
Een heel pak wetenschappelijke argumenten betogen dat de niet-biologische groenten even gezond zijn. Wie ben ik om dat aan te vechten of zelfs maar te betwisten?
Maar ik geloof meer in een methode die de natuur respecteert, dan in de agressieve landbouw die we nu kennen. Ik geloof niet in het telen van één soort op enorme velden, ik heb het meer voor de diversiteit. Ik geloof niet in sproeistoffen die onschadelijk zouden zijn... Waar zijn al die vogels dan die het ongeluk hebben te broeden op de grond, in de velden? Ik geloof niet in van die massale kweek van miljoenen kippen en van duizenden koebeesten in enorme stallen, puur als vetmesterij... Ik geloof ook niet echt in het hormonaal opwekken van de leg bij legkippen.
Ik geloof niet dat er een goede manier is om al de mestoverschotten op een veilige en gezonde manier kwijt te raken in het kleine areaal van een bedrijf...

Ik ben er me van bewust dat we op die manier wellicht duurder vlees en duurdere eieren gaan krijgen, dat onze groenten wellicht ook niet goedkoper zullen worden, maar misschien sparen we dat dubbel en dik uit aan dokterskosten, en kunnen en mogen we weer ademhalen.

Ik kan ook niet begrijpen dat men van de overheid uit niet meer inspanningen doet om het verkeer en de industrie minder vervuilend te maken. Snappen ze niet dat we bezig zijn om in ijltempo ons eigen soort uit te roeien?

Ik begrijp de boeren die protesteren dat hun bedrijf hen ontnomen wordt (of hoe noem je het stilleggen anders ?), omdat dit broodroof is. Ik denk dat we in tegendeel de ganse sector (en eigenlijk zowat alle sectoren !) drastisch moeten ombouwen tot bedrijven die geen negatieve invloed hebben op het milieu in zijn geheel.

Ik geloof dat we dringend moeten optreden om de erosie tegen te gaan ! Hier in onze mooie heuvels, moet men na iedere serieuze plensbui straten gaan ontdoen van een dikke laag teeltaarde, die van de velden is gespoeld.

We moeten af van die manier van bewerking die deze erosie in de hand werkt, en we moeten de teelten op veel kleinere velden kweken, zodat insectenplagen daardoor alleen al veel beperkter zijn.

Ach, ik weet het wel, ik ben geen boer, ik ben geen industrieel... Ik weet niet wat de uitdagingen zijn waar zij voorstaan...
Ik weet wel dat we verkeerd bezig zijn, dat we niet kunnen en mogen verwachten dat de economie alleen kan bestaan bij groei. Wij overschrijden tegenwoordig ieder jaar vroeger de grens van wat de aarde kan verdragen, waar de aarde zich kan van herstellen. Wij moeten de aken leren anders bekijken, opteren voor een leefbare wereld, met een economie in dienst van de mens, en niet omgekeerd !

Het is absurd dat men nu onderzoeken doet om systemen te ontwikkelen die er voor moeten zorgen dat producten vlugger stukgaan, alles om een schijnbare groei in stand te houden. In hoever kan een logisch denkend mens dit systeem nog als groei bestempelen?

We zouden niet alleen de boeren met zwarte vlaggen moeten zien langs het parcours van de voorjaarskoersen, we zouden er iedereen moeten zien met zwarte vlaggen, als een massaal protest tegen het kapotmaken van de enige wereld die we hebben.

tot de volgende ? (foto van een vogel die gestorven is door het eten van plastic uit onze zeeën...)

1 opmerking:

Woelmuizenier zei

Vanuit de officiële hoek hoeven we niet veel te verwachten. Gelukkig breidt het permakultuur netwerk zich meer en meer uit.
http://www.rivendellvillage.org/permacultuur.htm