dinsdag, maart 17, 2015

Beter

Vanmorgen heb ik maar een tiental minuten zwaar zitten hoesten, nadien telde als het ware niet meer mee, dat was niet meer dat verscheurende hoesten, dat was hoesten zoals andere mensen ook hoesten.  Dat klinkt wat overdreven, misschien is het dat ook, maar wellicht komt dat gedeeltelijk door het feit dat je je eigen gehoest niet alleen uitwendig hoort, maar ook inwendig. En wellicht spelen je longen dan een beetje als klankkast. Het is me gelijk, maar ik heb aan mijn vele ziek zijn als kind en dertig jaar als roker een hoest van je welste overgehouden... Alleen als ik een bronchitis heb.
Soms heb ik dan het gevoel of er iets gaat knappen in mijn hoofd. Ik vermoed dat dit een tijdelijke bloeddrukstijging is, die helemaal niet gezond is, maar die tot op heden steeds goed afliep.

Ik ben een paar kilo kwijt, maar dat zal wellicht (helaas) niet lang zo blijven. De ervaring leert me dat ik steeds weer dat dat zelfde overgewicht terug kom, wat ik ook doe. De enige periode waarin ik dat er af kreeg en er ook af kon houden, was toen ik per week zo'n 60 à 70 km per week ging joggen. (Soms zo'n 36 km in één ruk). Toen werd ik ziek, kon nog amper stappen, verrekte van de pijn, en verdikte terug terwijl je op me keek. Niet te doen.

Hier in huis wordt niets gedronken van alcohol, eten we haast geen suiker, eten we niet veel, en daarvan is een behoorlijk deel groenten. We eten niet te veel calorieën, maar blijkbaar verbruiken we er dan ook heel weinig. Nu ja, ik lig er niet van wakker. Oh ja, ik heb de laatste twee nachten redelijk goed geslapen. (Na een week haast niet slapen, eerst uit bekommernis met Anny die ziek was, en nadien door mijn eigen kwaal...)

Maar het ziet er naar uit, dat onkruid weer eens niet vergaat, en dat we er door komen. Ik ben nog niet zo goed dat ik tussen de mensen kan gaan zitten, maar het betert.

Gisteren met veel moeite de twee pompen van het aquarium gekuist... We hadden geen andere keus. De vissen zwommen boven, door te weinig beweging in het water daalt het zuurstofgehalte, en dat is niet gezond voor mijn vissen... Voor de eerste keer dacht ik - onder het kuisen - dat er wellicht een dag zou komen dat we dat werk niet meer zouden aankunnen, en dat we het aquarium zouden moeten afbouwen... We verouderen alle twee, zitten alle twee met een heel slechte rug, en wellicht komt de dag dat we dat werk niet meer aankunnen. Och, ik weet wel, als ik Bart zou vragen om eens te komen helpen, dan zou hij dat meteen doen, maar een aquarium onderhoudt je niet met één keer er aan te werken, daar moet je heel regelmatig mee bezig zijn, en van Duren hebben ze een stad gemaakt.

Nu ja, zolang het gaat, gaat het... We kunnen het meubelstuk niet weg doen, het is een kast die zo groot en zwaar is, dat Koen het ter plaatse heeft gemaakt en samen gesteld... Het is volledig uit massieve eik gemaakt en weegt aan hout alleen zo'n 800 kilogram. In het aquarium zit 800 liter water, de lege bak weegt 160 kg, en dan ligt er ook nog een dikke laag zand in, en heel wat rotsstenen... Nee, dat verhuis je niet. Of het blijft staan, of je breekt het in stukken om het te verwijderen. Maar voor ons is dat meer dan een kast, het is ook een souvenir aan onze Koen... Dat breek je niet zo maar af.

Maar hoe dan ook, sinds Anny sukkelt met haar rug, worden we plots geconfronteerd met het doembeeld van oud zijn. We hebben een poetsvrouw moeten nemen,  we beginnen te denken aan zaken die wel moeilijk beginnen te worden. We gaan wellicht steeds meer samen moeten doen, mekaar helpen, en dingen afbouwen die we vroeger heel normaal vonden.

Maar we zijn er nog, we zijn nog samen, en zijn al bij al gelukkig... We leven en we passen ons aan aan het leven. Waarom zouden we dan ongelukkig zijn ?
Sommigen denken dat pijn en onmacht een domper zijn op het geluk, maar dat is het niet. Het heeft ons alleen geleerd om veel nederiger te worden en veel eerder content te zijn. Want dat is geluk ! Tevreden zijn met wat je hebt en wat je nog kunt.
Het was Kung Fu Tse die het al zei: Wie spijt heeft, blijft hangen aan het verleden, wie schrik heeft leeft in de toekomst. Als je leeft in het heden dan heb je een gerust gemoed.
Leef dus in het heden, bekommer je niet om wat voorbij is, maak je geen zorgen voor morgen, leef nu !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: