maandag, maart 30, 2015

schone koers !

Ik ben helemaal geen liefhebber van "het véloke"... Bijna in tegendeel, en dat is de schuld van de wielerterroristen, die hier zo agressief ambetant doen, dat ik de renners -haast onbewust - mede heb veroordeeld.
Dus kijk ik in principe haast nooit naar de koers op TV... (Met uitzondering van de Ronde van Vlaanderen die hier heel den tijd in mijn streek rondtoert, en zelfs eindigt in de voorstad van Mater: Oudenaarde.)

Dus zat ik gisterennamiddag rustig te computeren en zat Anny naar de koers te kijken, toen ik plots begon op te letten: talrijke valpartijen, renners die van de fiets gewaaid werden... DAT moest ik zien. (Ik heb blijkbaar een sadistisch kantje als het over wielrijders gaat !)

Als kind groeide ik op in Oostende, stad aan de zee, stad waar we vertrouwd zijn met het fenomeen wind... Toch heb ik in heel mijn jeugd maar één keer gezien dat een man van zijn vélo waaide !  Dat gebeurde vlak voor ons raam ! Wij woonden op de hoek van de straat, en toen de fietser van achter de huizen plots met de wind uit de zijstraat werd geconfronteerd, waaide zijn fiets van onder hem weg. Ik weet niet of dit wetenschappelijk correct is, maar zo zag het er voor ons uit. Zijn wielen werden van onder hem weggedrukt door de wind.

En dus kan ik je verzekeren dat het niet alleen sadisme was die me noopte naar de koers te kijken, het was ook uit een soort wetenschappelijke nieuwsgierigheid... Was ik juist met mijn herinneringen? Is het echt de fiets die van onder de coureur wegwaait?

Wellicht heb je het nu ook gezien. Het beeld klopt alleszins, de renner gaat eerst helemaal scheef hangen, tot plots het evenwicht zoek is, en hij om kiepert. Maar als je de windrichting bekijkt, dan is het de renner die scheef gaat hangen, en dus ook de fiets, en het is niet echt uit te maken of het de renner is die te ver leunt, of de fiets die weg waait. Nu ja, het doet er niet toe, ik zag heerlijke tuimelperten...

Eentje zagen we zelfs een gracht in gaan, en hij stond daar dan als een verzopen kat langs de kant van de weg.

Oh ja, ik had er echt compassie mee, en ik hoopte dat ze zich niet bezeerden, maar ergens, diep van binnen was ik de Romein die keek naar het gevecht van de gladiator tegen de leeuw...  En ik was niet content met mijn eigenzichzelven... Ik ben tegen stierenvachten, ik ben tegen het mishandelen van dieren, hoe kon ik nu in hemelsnaam binnenpretjes hebben bij het zien sukkelen van die renners ?
En toen kwam ik tot de vaststelling dat ik, in mijn wrevel tegen de wielerterroristen, niet meer objectief was tegenover de gebruiker van de fiets in het algemeen. Mijn hekel was boven mijzelf aan het uitgroeien. djudedju.

Maar ja, als je hier woont, in die heerlijke Vlaamse Ardennen, dan wordt je heelder dagen gepest met de aanwezigheid van mensen die denken dat ze in een koers rijden, dat ze heel de baan voor zich alleen hebben, dat ze met één man de wettelijke norm van vijftien al helemaal overschrijden, en in het midden van de rijweg mogen rijden, die niet kunnen of durven remmen, want dan moeten ze hun voeten uit die vermaledijde klikpedalen halen en dat is lastig, moeilijk, en sommigen vallen dan zelfs om omdat het niet lukt... Dus rijden ze maar tegen je auto, en heel de groep bedreigt je dan... Geef toe, je zou voor minder een hekel krijgen aan die wielerfanaten...

Maar het is fout van mij dat ik het toejuich als ik ze zie vallen...
Dus wil ik daar aan werken... Ik wil mijn leven beteren.
Kijk, gaan we een akkoord sluiten? Jullie volgen de wegcode, en ik maak me niet meer kwaad...

Maar ja, ik heb de zin nog niet eens helemaal op papier of ik zie er hier al weer twee passeren op hunne koersvelo, midden in de straat. djudedju.

In mijn gebed van de kleingelovige van een paar dagen terug, had ik ook iets moeten vragen in verband met fietsen en fietsers... Moet men voor de gebruikers van het vermaledijde klikpedaal niet een soort van test opleggen? Moet men hen niet leren dat veiligheid belangrijker is dan in het klikpedaal blijven?

Kijk, ik ga niet meer juichen bij het om ver waaien van fietsers, maar jullie gaan niet meer tegen mijn auto rijden als ik van rechts kom, jullie zullen echt stoppen, je weet wel, met een voet op de grond, uit dat klikpedaal... En niet meer met één hand tegen mijn auto moeten blijven leunen om recht te blijven om me uit te schelden...

Ga ik ver genoeg?

djudedju

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: