maandag, december 01, 2014

Rouw

Ik ben een nitwit als het over muziek gaat... Niet dat ik niet graag muziek hoor, maar ik ken er niets van, heb zelfs geen ritme in dat grote lijf van mij, en vraag me niet om noten te lezen, want daar ken ik niets, nothing, niente, nada van...

Maar toen ik las dat Luc De Vos dood was, dan schokte mij dat, want dat is er een van de weinige die ik ken. Met kennen bedoel ik dat ik meestal hoor dat hij het is die aan het zingen of aan het praten is op de radio. Ik ken er heel weinig, omdat die namen en zo me ook helemaal niet interesseren. Diegenen die ik wel ken, dat zijn er die bij mij een vijfsterren-notering hebben, omdat ik zowat alle liedjes van hen kan appreciëren.

Luc De Vos was er dus eentje van.
Eentje met 5 sterren.
En die veel te vroeg is heengegaan.

Blijkbaar stond ik niet alleen met Luc een vijf sterren quotering te geven... Want de reacties op radio, TV, geschreven pers, sociale media was en is enorm. Wellicht maar ietsje versterkt door de veel te jonge leeftijd. Want iedereen wordt natuurlijk ook geraakt door het veel te jong heengaan.

Vraag mij niet naar namen van liedjes, buiten Mia kan ik er geen een opnoemen, ik zei het al, ik ben een nitwit op dat gebied. Maar ik herken ze wel als ik ze hoor, en ik vind ze goed.
Wat is het dat mij bepaalde liedjes goed doet vinden?
Ik weet het niet, soms ben ik geneigd te zeggen "De tekst." maar dan schieten mij liedjes te binnen die ik leuk vind, en waar de tekst heel stom is. "De melodie" is het ook niet echt, want er zijn liedjes die zonder de tekst helemaal niet aanspreken... Ik weet het niet, echt niet. Om een of andere duistere reden spreken ze me aan. Het heeft ook niet met taal te maken, want er zijn liedjes die ik hemels vind, in een taal waar ik geen letter van begrijp. Het heeft ook niet met volksaard te maken, want ik zit momenteel mee te deinen op Patapata van Myriam Makeba (hé, weer eentje waarvan ik de naam ken !)

Maar voor mij zijn die mensen wat meer dan de anderen op muziek-gebied... Zonder dat ik daar dus echt een reden voor heb, buiten dat vage: "Dat vind ik goed !"

Ik ben dus zeker niet de mens om een necrologie te schrijven over Luc De Vos... Maar ik zal hem wel missen...

Hij vervoegt nu die ondertussen grote hoop mensen die ik in meerdere of mindere mate mis. Het zijn er ondertussen al heel veel. Gelukkig komen er ook steeds nieuwe mensen bij die ik leer kennen en leer appreciëren. (Er komen er jammer genoeg ook bij waar ik een gloeiende hekel aan heb, maar die zitten dan allemaal in de politiek, en ik kan ze dus meestal makkelijk vermijden)

Maar ik heb veel meer mensen die ik tof vind, dan mensen die ik niet kan luchten. Veel meer. Ik hoor bij de mensen die iedereen krediet geef, voor mij is iedere mens goed, tot hij het tegendeel heeft bewezen. Ook als hij of zij een andere huidskleur heeft, of een andere taal spreekt... Ook als zij een andere religie belijden, of zelfs helemaal geen religie belijden. Ook als ze andere kleren dragen. Ik wou dat we allemaal een beetje op die manier met elkaar zouden omgaan, dan zou het leven wellicht heel wat eenvoudiger zijn.

Ik heb ook geen behoefte om anderen te bekeren, noch tot mijn overtuiging, noch tot mijn religie. Ik ben er van overtuigd, dat je met of zonder welke religie dan ook, best een goed mens kunt zijn, en als er een leven is na dit leven, dan geloof ik dat zij, met of zonder religie daar wel terecht zullen komen, want als er een God is, dan is die noodzakelijk zo groot en zo allesomvattend, dat hij ook werkelijk allen omvat, en heus niet zal wakker liggen van die vorm of deze ritus.
Dus geloof ik dat een zanger die er in slaagde mensen te ontroeren, mensen vreugde te brengen, dat zo'n zanger ook wel zal opgenomen zijn in dat grote alles, en als ik goed nadenk, en de zingende engelen van het Lam Gods voor mijn geest haal, was er daar gene bij die op Luc lijkt ?

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: