dinsdag, juli 09, 2013

De nachtvlinders

Spilosoma lubricipeda coll. Mus. Zool. Oulu
Spilosoma lubricipeda coll. Mus. Zool. Oulu (Photo credit: Wikipedia)
a male (Spilosoma lubricipeda) The White Ermin...
a male (Spilosoma lubricipeda) The White Ermine (Spilosoma lubricipeda) is a moth of the family Arctiidae. It is found in Europe. (Photo credit: Wikipedia)
Ourapteryx sambucaria (Swallow-tailed Moth)
Ourapteryx sambucaria (Swallow-tailed Moth) (Photo credit: Sandy__R)
Brown-tail .Euproctis chrysorrhoea . (top).  &...
Brown-tail .Euproctis chrysorrhoea . (top). & Trisateles emortualis (bottom)? (Photo credit: gailhampshire)
Gisteren riep Anny me om te komen kijken naar de prachtige nachtvlinders die er aan de achterdeur zaten...
Ik heb er een naslagwerk bij gehaald, en het bleek een Bastaardsatijnvlinder te zijn (Euproctis chrysorrhoea), een mooie sneeuwwitte vlinder. Daarnaast zat er ook nog een prachtige tienuursvlinder te zitten (Spilosoma lubricipeda)...
Vanmorgen zaten er weer mooie nachtvlinders, waaronder een mooie grote groene, die ik echter niet met zekerheid weet te determineren. Ik vond een zeer gelijkend exemplaar, maar op de afbeelding is die minder groen dan in realiteit. Als ik toch juist ben (ben ik bijna zeker) dan is het de Vlierspanner, een vlinder met zo'n grote vleugels dat het wel een dagvlinder lijkt (Ourapteryx sambucaria)

Toen ik deze morgen, met het boek in de hand nog eens naar de vlinders ging kijken, was het raadsel opgelost.... Het bleek dat het licht heel de nacht bleef branden... En daar komen al die beestjes dan op af. Nu ja, zo zien we ook nog eens iets bijzonders.

Dus, wil je ook eens nachtvlinders op bezoek hebben, laat dan eens het licht buiten branden... Succes gegarandeerd !

Of we hier nu zeldzame beestjes zagen of niet, weet ik niet, maar het is jammer genoeg zo dat vlinders in het algemeen zeldzamer lijken te worden...

Hoe meer ik rond me kijk, hoe meer ik lees, hoe meer ik informatie in win, hoe groener ik word ! Ik kan niet anders, want als ze voortdoen zoals ze bezig zijn, dan is er voor mijn achterkleinkinderen geen wereld meer over. We hebben nog nooit zo vlug de aardse bronnen uitgeput, en dan heb ik het niet alleen over brandstoffen, maar ook over ertsen en andere bruikbare stoffen.

We zien steeds meer, steeds handigere uitvindingen op ons afkomen die ons het leven moet vergemakkelijken (alhoewel ik daar soms heel hard aan twijfel), maar die vol zitten met zeer zeldzame ertsen of met ertsen waar men verschrikkelijk veel aarde moet verzetten en verwerken om er een kleien hoeveelheid uit te puren... De winsten zijn zo verschrikkelijk hoog, dat alle argumenten om de aarde te sparen van tafel worden geveegd, en men steeds meer, steeds sneller heel de aarde naar de filistijnen helpt.

Ik ben echt ongerust. Ik leef hier nog op een stukje waar nog natuur zichtbaar is, maar hier vlakbij gaan ze straks ook aan kleiwinning gaan doen, en heel het landschap "verdiemeleren" naar de knoppen helpen.

Ik heb een verschrikkelijke tuin, waar alles door elkaar heen woekert, ook heel wat onkruid, waar we hoogstens nu en dan eens doorheen gaan om het meeste wat op te ruimen en andere planten de kans te bieden ook eens aan licht te laten geraken... Maar het is een tuin vol leven. In mijn vijver komen de kikkers hun eitjes leggen, zitten padden, zitten muisjes (soms zie je ze lopen), rupsen, slakken, en vogels die ze komen pikken, bladluizen (maar nooit zo erg dat een plant er stuk van gaat)... Kortom een tuin die zichzelf in stand houdt, mits alleen wat aftrekken van soms te weelderige bladermassa's van een of ander onkruid of bloem... Sommigen vinden het mooi, anderen vinden het ronduit lelijk. Het is in ieder geval behoorlijk wild, en soms moeten we toch drastisch ingrijpen, omdat bepaalde planten dreigen te gaan woekeren, maar voor de rest laten we groeien wat groeit, en voegen we er alleen wat exotische accenten aan toe, om er toch nog een beetje een beeld van "tuin" aan te geven.

Maar hier zitten rupsen en dus ook vlinders, hier zitten nog huismussen, wonen er winterkoninkjes, pimpelmezen, koolmezen, heggenmussen, vinken, merels, tuinfluiters, houtduiven, tortels en wellicht nog wel een en ander die wat schuwer is en wat meer in het verborgene woont...

's Morgens, nu het raam openstaat, word ik gewekt van het vogelkoor. Pas een uur na de vogelcantate komt ook mijn haan buiten en doet de wereld - een beetje laattijdig - kond dat er weer een dag is... Heerlijk is dat...

En zeggen dat ze CD's verkopen met vogelgeluiden op... Moeten ze hier maar eens komen...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: