maandag, december 03, 2012

Tombe la neige...

English: GSM Fantasy, picture taken in Belgium...
English: GSM Fantasy, picture taken in Belgium Français : GSM fantaisie, photo prise en Belgique (Photo credit: Wikipedia)
Toen ik deze morgen het rolluik in de kamer van Koen omhoog trok, was er nog niets te zien. Toen ik een minuutje later daar kwam om mijn morgen-turn te doen, was het volle bak aan het sneeuwen, en de baan zag al wit.

Het sneeuwt !
Eigenlijk is het zo net weer gestopt; maar het moge duidelijk zijn: de winter kondigt zich nu echt aan ! Alhoewel de weerman en weervrouw ons melden dat het straks weer herfstfstfst is...

Een heel gek verschijnsel met de eerste sneeuw: mijn lindeboom had nog een pak bladeren, maar dat klein beetje gewicht van de sneeuw was er blijkbaar te veel voor... Nu kun je makkelijk het restantje aan bladeren tellen, hier en daar nog eentje....

De lucht is grijs.
Er zit zo te zien nog een en ander in, wordt het geen sneeuw, dan mogen we regen verwachten !

Vanmorgen gehoord op de radio, en gisteren al eens gelezen op mijn kwampjoetertje: het sms-je is 20 jaar oud.
Op de radio deden ze een interview, waar uit bleek dat bij jonge mensen 5.000 ja zelfs 10.000 sms-jes per maand heel gewoon waren... Wat vertellen die lui elkaar allemaal via die onnozele tekstjes in een bijna onbegrijpelijk taaltje?
Het bleek heel simpel te zijn, ieder verandering in het dagelijks gebeuren werd door gezonden als wetenswaardig... Nu ben ik in Leuven toegekomen, Nu ben ik uit het station, ik zit op de bus... ik heb vanavond spaghetti gegeten, het is weer niets op TV...
Het doet me wat denken aan de gesprekken thuis. Zo van die korte mededelingen, waarvan je weet dat je partner de rest wel kan zien... Maar bij SMS zie je elkaar niet, vandaar de voortdurende stroom berichtjes om toch maar in "gesprek" te blijven???

Nu, ik heb het al geschreven, ik heb iets tegen de GSM, dus ook tegen die SMS-jes. Op zich is het best een belangrijke en goede uitvinding, die de mens in staat stelt elkaar te bereiken waar hij of zij ook is... Maar de praktijk is heel wat anders geworden. De GSM heeft het bezoek vervangen, heeft het normale gebabbel van buren en familieleden vervangen. Ik kan me niet van de indruk ontdoen, dat er echtelingen zijn die meer met elkaar praten via de GSM dan wel gewoon als ze bij elkaar zijn.
Ik noem dat telefonitis...

Het is geen uitbreiding van gesprekken, het is een vervanging.
Ik vraag me af of er niet bij zijn, die spreken als je in elkaars ogen kijkt, heel benauwend vinden.
En ik vind het strontvervelend als ik, als wildvreemde buitenstaander, verplicht ben een half gesprek te volgen. De andere helft hoor je meestal niet, omdat het toestel gelukkig meestal niet zo luid kwaakt dat je ook dat kunt volgen...

Wat nog veel gekker is, is het feit dat de meesten niet lijken te beseffen dat hun gesprekspartner hen niet ziet... Je moet eens kijken naar die GSM-ers... Er zijn er heel wat bij die hun gesprek onderlijnen met gebaren. Voor wie zijn die bestemd ??? Voor het publiek ? (Ook leuk: ik hoorde onlangs een dametje overschakelen van luidop tateren naar een bijna fluistertoon voor een héél vertrouwelijke mededeling... in het warenhuis ????)

Ik heb altijd het onwennig idee, dat ik ergens binnendring in de privésfeer als ik moet luisteren naar zo'n gesprek. En wellicht zijn er bij die luide tateraars heel wat lui die staan op hun privacy...
djudedju...

Ik ben nog opgekweekt in de tijd dat je alleen mocht telefoneren als het echt nodig was, want telefoneren was duur, en je betaalde per tijdseenheid, dus moest je het kort maken. Nu lijkt prijs helemaal geen rol meer te spelen. Ik vind telefoneren nog altijd veel duurder dan gewoon spreken, dus telefoneren doe je alleen met mensen die zo ver weg zijn, dat het nog duurder is om de verplaatsing te maken. (Maar ook afstanden lijken niets meer voor de jonge mensen in deze tijd: Een dagje Ardennen dat is toch maar 350 kilometer... Ik heb de gekke gewoonte om nog steeds prijzen in Euro om te rekenen naar de vertrouwde Frank... en afstanden uit te rekenen naar de tijd dat je nodig hebt om er naar toe te stappen.. en dan zijn de Ardennen heel ver weg.)

Ik mag daar echter niet van praten, of ik ben weer "van den ouden bak"... Opa is blijven hangen in the sixties...

Ik vraag me af waarover mijn kinderen zullen blijven hangen binnen een jaar of dertig... Wat zal er in die tijd weer allemaal bijgekomen en/of veranderd zijn ?
Ons moeder zaliger zou zeggen: " 't Zijn allemaal geleende broodjes.", waar mee ze wilde zeggen dat alles terugkwam... Waar wij haar toen voor ouderwets hielden, daar houden mijn kinderen mij ouderwets voor.
Ach... 't is lijk de mode, als je je kleren lang genoeg bewaart, zijn ze ooit weer hip...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: