zondag, december 09, 2012

English: Merry Christmas.
English: Merry Christmas. (Photo credit: Wikipedia)
Klaas is voorbij, op nar Kerstmis...
En daarna Nieuwjaar...
De kringloop van de eindejaarsfeesten die eindigt met Nieuwjaar, het "beginjaarsfeest"?

Ik krijg al weken aan een stuk door mailtjes die me melden dat we de week van... zijn, en of ik dat mailtje toch zeker wil doorsturen. Het zijn er een viertal soorten, gaande van kankerweek tot de week van de vriendschap. Allemaal prettige initiatieven, maar het begrip "week" wordt er wel heel anders door. Maanden, om niet te zeggen het hele jaar door zijn we blijkbaar nog steeds in dezelfde week.

Straks gaan we met zijn allen weer kaartjes zitten schrijven... "Een zalig Kerstfeest en een voorspoedig Jaar !"

Overal hangt sfeervolle (???) kerstverlichting, in de winkels hoor je eindeloos sfeervolle (???) kerstdeuntjes, en voor ontelbare ramen hangen inbrekende kerstmannetjes te zwieren in de wind.

En ik, ik maak me zorgen...
Zorgen over onze tegenvoeters in Australië en omstreken.

Kijk, het is daar nu putje zomer. Dat wil zeggen dat de dagen daar lang zijn, en de nachten kort.
Dat wil zeggen dat ze daar de rolluiken naar beneden moeten laten om de kerstlichtjes te zien oplichten in de donkere eetplaats. Dat wil zeggen dat er in de straten wellicht geen kerstverlichting hangt, want ze zou in de lange zomeravond toch amper opvallen...

Het feest van het licht heeft daar zo weinig zin hé ?
Hier is het een manier om die donkere periode te doorbreken, maar daar gaat die vlieger niet op.
Zie jij al al Sinterklaas en Zwarte Piet op een warme eindeloze zomeravond rond tjolen met dat verschrikkelijk warme kostuum aan? En geef toe, een Klaas in shorts, dat is ook maar niks hé?

Nee, vermits geen kat weet op welke datum Jesus van Nazareth nu eigenlijk is geboren, stel ik voor dat ze ginder ver, in de zuidelijke hemisfeer (of hoe heet dat ding), het kerstfeest vieren op 25 juli... Dan hebben zij een zinvol feest van het licht.

Maar, sorry, dat licht, is dat nu net niet het heidense restantje dat het eigenlijke kerstfeest verstoort ?

Ik wil maar zeggen, we zijn heel ver weg van wat Kerstfeest eigenlijk zou moeten zijn. Alles is gecommercialiseerd.

Stel je voor dat er op een donkere koude avond in eens een dakloze met een vrouwmenske (misschien de zijne, misschien ook niet), voor uw deur staat, en vraagt of ze binnen mogen, zijn madam loopt op het laatste, haar water is al gebroken, en ze hebben geen papieren, durven niet naar de kliniek ("No, no, no clinic, no clinic!)... Ga jij ze binnen pakken? Of ga je de herbergier zijn, waar geen plaats in de herberg was ?

Geen simpele vraag hé ? En toch zitten wij ons al eeuwen te ergeren over die herbergiers daar toen, in Bethlehem... Wellicht zouden we geen haar beter zijn. Zelfs nu nog niet, nu we het verhaal kennen.

Nee, we zijn wel zeer goed in pakjes openen...
dat is pas kerstfeest...

djudedju
Waar zijn we mee bezig ?

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: