maandag, april 30, 2012

Daag april...

Bank-door
Bank-door (Photo credit: Wikipedia)
April is ook weeral voorbij. En gisteren was het nog nieuwjaar.
Morgen is het 1 mei, en is het rommelmarkt in Zottegem. Vanmorgen gaf de weerman van dienst me moed: er is voor vandaag een halve dag een blauwe hemel voorspeld, en terwijl hij het aan het zeggen was, zag ik de grijze wolken al heel de hemel vullen. Nee ! Hier en daar rest nog een spatje blauw.
Dat weer voor morgen zal ook maar niets zijn zeker?

Eén mei, dag van de arbeid waarop niet gewerkt wordt.
Weet je, dat doet mij weer eens denken over verleden, maar ook over de toekomst... Ik herinner me, uit een ver verleden...
In een meubelbedrijf in de streek ging het slecht, en er moesten een pak mensen afgedankt worden. We gingen onderhandelen om de afdankingen zo miniem mogelijk te houden, en waar er toch moest afgedankt worden, dat we dan zouden profiteren van dat nagelnieuwe brugpensioen, zodat er zo weinig mogelijk echte slachtoffers zouden vallen...
Onze opzet lukte, we zouden een periode hebben met "economische werkloosheid" en de afdankingen zouden beperkt worden tot mensen die recht hadden op het brugpensioen...
Iedereen content...
Iedereen?
Nee... Van de mensen die op brugpensioen moesten, kwamen er enkelen reclameren, waarom zij het slachtoffer moesten worden, waren zij niet goed genoeg meer om te werken misschien?
Enkele jaren nadien was het brug- of prepensioen een recht, en onaantastbaar !

Arbeiders keken niet meer op tegen die vervroegde opruststelling, maar keken uit naar de langverwachte rust...

Nu zitten wij met het omgekeerde probleem. De economische toestand laat het niet meer toe dat de arbeiders zo vroeg uit treden, zo vroeg stoppen met bijdragen aan de staatskas, aan het pensioensysteem, aan heel de sociale zekerheid.

Ik vind dat de regering het nu - de laatste dagen- wat verstandiger begint aan te pakken. Ze stellen het nu voor als een mogelijkheid, een kans, een recht op langer werken... Ik denk dat dit verstandiger is, gewoon omdat dit op die manier wat lijkt op het omgekeerde, het brugpensioen, dat was ook geen plicht, maar een kans. Een kans lijkt altijd veel aantrekkelijker dan een verplichting.

Niet dat ik gelukkig ben met het opschuiven van de pensionering op zich, maar het wordt wat aanlokkelijker verpakt.

Waarom ik tegen het opschuiven van de pensioenleeftijd ben? Och, ik heb wel enkele redenen. We zitten al met een serieuze werkloosheid, als we de ouderen nog wat langer laten werken, lijkt dat niet echt een goede manier om de jonge mensen aan het werk te helpen. Bovendien moeten we oppassen voor de gewoonte-vorming. Als je mensen te lang uit het werk houdt, dan stellen we vast dat er een deel zijn, die zich installeren in die situatie, die niet echt meer zoeken naar werk. Sommigen verwijten dat die mensen, maar het is veeleer een soort gewenning dan wel een bewust proces. Mensen worden het gewoon, en er is een soort breuk met wat ze indertijd als normaal leerden zien.
Er is nog een andere reden: mensen die momenteel opgeleid worden voor een functie, kun je na drie jaar inactiviteit gerust beschouwen als niet meer opgeleid. De ontwikkeling gaat zo snel, dat je feitelijk niet de luxe hebt om een tijd niet meer mee te zijn, je niet meer bij te scholen. We zouden dus, als we met werkloosheid zitten bij de jongeren, die periode moeten invullen met voortdurende bijscholing. Maar dat kost wellicht nog veel meer dan de vervroegde pensionering van de ouderen... En is dus onhaalbaar. Maar de keerzijde lijkt mij op termijn nog erger !
Want dat wil zeggen, dat je, als de economie eindelijk zou hernemen, je met een pak "onplaatsbaren" blijft zitten... Zij die te lang werkloos waren om nog als opgeleid beschouwd te worden. Hoe meer tijd er verlopen is, hoe dieper de kloof tussen kennis en tewerkstelling wordt.

...en er is nog een reden... Ik heb gezien dat door de invoering van het brugpensioen de mensen plots heel wat langer blijven leven. Met andere woorden, de jaren tussen de 58 en de 65 jaar lijken er voor een verschrikkelijk groot aantal mensen te veel aan prestatiejaren. Door vanaf je 58 à 60 jaar te stoppen, ontsnap je aan die te grote belasting op je geest en je lichaam, en groeit de levensduur spectaculair. Economisch gezien zal dit betekenen dat het aantal gepensioneerden veel vlugger stijgt dan voorzien, en niet in de eerste plaats door het feit dat ze vroeger uittreden, maar vooral door het feit dat ze nu veel langer leven.

Voor de regering is dat laatste eerder een argument om het prepensioen af te schaffen, want als ze minder lang leven, komt er automatisch minder druk op de pensioenkas. Je kunt het dus gerust een zachte holocaust noemen...

Maar dan ben ik misschien een beetje bitter... Maar ik weet dat ik gelijk heb, en dat zij die onze rekening opmaken, daar wellicht rekening mee houden !

En laat me eventjes terug duikelen naar de titel van dit blogje... Daag April, er op wijzend dat de tijd steeds maar sneller en sneller loopt. Hoe ouder je wordt, hoe vlugger de tijd gaat of lijkt te gaan... Wil je dat van deze voortsnellende tijd er voor jou nog eens een stuk afgeknipt wordt door politici ?
Ik niet...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: