vrijdag, april 20, 2012

zon/regen/zon/regen...

Barometer Русский: Барометр
Barometer Русский: Барометр (Photo credit: Wikipedia)
Aprilse grillen... Whats in a name zou Shakespeare zeggen...
Maar april is dit jaar meer dan grillig. We krijgen op een dag wel vijf types van weer: zon, regen, zon, hagel, zon, natte sneeuw, zon, donder en bliksem en gisterennamiddag was het zelfs water aan het gieten in mijn tuin, terwijl geen druppel viel in mijn voortuin.
Er is wellicht geen land in de wereld waar meer over het weer wordt gezeverd dan in het onze. Dat is ook niet moeilijk, wij leven immers in de gematigde zone, dat wil zeggen dat je van alles wat krijgt. Sommigen denken dat je dan altijd gematigde hoeveelheden van alles krijgt, maar dat hoeft niet, soms krijgen we heel overdadig en soms weken niets.
Zo herinner ik me één regenbui, die dermate hevig was dat er zelfs een man verdronk, weggerukt door het stromende water. Een vriend van mij zag tot zijn verbazing dat al zijn bloemen verdwenen waren, maar ter compensatie lag heel zijn hof vol met aardappelen...5hij heeft nooit geweten waar die vandaan kwamen...)

Dat hebben we nu gelukkig niet, maar wisselvallig, grillig... Niet te doen.
En bovendien blijft het koud, veel te koud voor de tijd van het jaar. Het zou minstens 3 graden warmer moeten zijn zegt de weerman, van mij mag het best nog iets meer zijn, om de schade in te halen.

In de vijver komen de vissen al wel voorzichtig iets eten, maar in deze tijd zouden ze al wild van de honger moeten zijn, na de lange winter. Maar vissen zijn koudbloedig, en wees maar eens levendig met door de kou versteven spieren !

Dat wil dus ook zeggen dat het nog geen weer is om te gaan vissen, en zolang het water zo koud blijft, zal de vis niet echt gaan bijten. 't Is trouwens ook niet plezant om in dit weer aan het water te gaan zitten.
Heb je al eens zitten vissen onder zo'n vissersparaplu ? Niet te doen!
Heel lang geleden, toen we nog op paling gingen vissen, dan ging dat nog... Als we nu alleen op karper zouden vissen, dan zou dat ook nog min of meer kunnen, maar als je op bliek gaat jagen, dan is het rot om onder zo'n kloteding te zitten !
Als je zelf geen visser bent zul je misschien met een groot vraagteken in je ogen naar deze tekst staren, maar ik leg het eens even uit...

Bij het vissen van paling en van karper, mag je de hengel rustig laten liggen, en de vis rustig laten bijten. Pas als ze goed door gebeten hebben moet je de hengel gaan vastnemen, en het nodige doen om de buit binnen te halen. Bij bliek moet je voortdurend zeer attent zijn. Je kunt wel eens een bliek hebben die zichzelf vast haakt, maar meestal is een vlugge beweging nodig om "aan te slaan", dat wil zeggen om de vis te haken. Als je onder die paraplu zit, dan heb je uiteraard minder bewegingsruimte, en kun je niet zo makkelijk met die meterslange hengel gaan staan zitten zwaaien... Dat is één, maar erger is dat je negen op de tien keer heel de tijd met de arm waarmee je de hengel vast hebt, in de regen zit, erger, in de drup van de paraplu.

Hoe groot zo'n paraplu ook lijkt, als je daar zelf moet onder zitten, al je materiaal in het droge moet leggen en ook nog aan je hengels moet kunnen en de bliekhengel vasthouden, dan is dat ding niets te groot. te contrarie.

Die paraplu dient volgens mij dan ook niet voor de regen. Als het regent, dan ga ik niet vissen. Punt. Die paraplu dient bij mij om uit de te felle zon te zitten, of om uit de te gure wind te zitten... Meer niet. Wie dat echt als middel tegen de regen ziet, opteert beter voor die hele grote ondingen waar je niet alleen een paraplu boven je hebt, maar ook nog eens een soort halve tent om je uit de wind en uit de regen te houden... En echte karpervissers logeren soms helemaal in een echte tent, hebben een elektronische verklikker op hun hengels, en liggen te maffen... Vissers heb je dus in soorten... zelfs slapende soorten.

Maar we hebben het over ons Belgisch weer...  Ga om het even in welke winkel binnen, of in een café, de eerste woorden die je hoort, of die je zelf zegt zijn steeds de zelfde typische Belgische opener: "'t Is wel een weer hé ?"
Met die zin is het gesprek in gang, en is de kennismaking volledig. In Great Brittain moet je een hele procedure volgen om met elkaar te kunnen klappen, en toch hebben ze daar ook zo'n stom weer als hier, en nog meer mist dan wij hebben... Nee, daar moeten ze heel officieel de beleefdheidsprocedure ondergaan vooraleer ze van iets kunnen of mogen kouten... Niet zo bij ons ! Welk weer het ook is, "'t Is wel een weer hé" is altijd goed als opener.

Dat is een van de dingen die ik steeds een beetje fout vind in toneelstukken... Daar hoor je de opener bij uitstek nooit ofte nimmer ! Nee, daar doen ze steeds heel ongewoon en beginnen meteen een gesprek over ditjes of datjes. Misschien is dat omdat het weer wel eens aanleiding kan geven tot lange discours, maar toch, het wordt daardoor net een beetje gekunsteld.

Nee, hier in ons Vlaanderen begin je ieder gesprek met "'t Is wel een weer hé". De uitspraak kan wat schelen van streek naar streek, maar de zin staat muurvast.

Mijn buur is op reis, naar warme streken... Wedden dat hij, nadat hij weer terug is zijn gesprek opent met "'t Is wel een weer hé? Ginder was het nogal een stuk beter ... en warmer !"
Wedden ?

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: