zaterdag, april 14, 2012

Mist

"Louis Braille" in braille
"Louis Braille" in braille (Photo credit: Wikipedia)
Als ik goe kijk, dan zie ik nog net de overkant van de straat. Het is mistig, en geen klein beetje.

In de tijd dat ik "werkte" op de mailboat Ostend-Dover, was dat het enige type weer waar ik wat bang van was. Storm deed me niet zo veel, maar niet zien, en overal om je heen toeters en bellen horen van andere schepen en boten, dat is niet iets om rustig bij te blijven. Radar en dergelijke werden blijkbaar niet alleen zaligmakend gevonden, want bij zo'n weer moesten we met de bemanningsleden langs de reling gaan staan, alle twee meter ene, en goed luisteren en turen of dat er toch niets uit de mist zou opdoemen...

Maar als ik hier zo zit en naar buiten kijk, naar het bijna niets, dan denk ik plots aan onze evenmensen die slechtziend of zelfs blind zijn...
Ik denk dat dit mijn ergste nachtmerrie is... De wereld niet meer zien.

Het verschil tussen dag en nacht is het lawaai in de straat. Als er geen of heel weinig verkeer is, dan zal het wel nacht zijn. Kun je u dat voorstellen? Dat je op die manier moet bepalen wat licht en donker is. Het is altijd nacht, maar in sommige stukken van de nacht zijn de meeste mensen veel stiller.
Ons bioritme heeft heel wat te maken met het licht, met de zon. Zou dat voor een blinde ook opgaan? Of heeft die een bioritme die helemaal anders is dan de onze, is het gericht op de beweging rondom hem of haar?

Ik heb al een paar keer geprobeerd om het verschil te voelen tussen de letters van het brailleschrift, je weet wel dat papier met bobbeltjes op, die voor de blinde zijn contact is met de geschreven wereld. Je moet het ook eens proberen. Ik voel wel dat het papier oneffen is, maar veel verder geraak ik niet. Ik voel niet eens waar een "letter" begint en eindigt, tenzij het de eerste is van een regel, of de laatste, dan voel ik dat het stopt of begint. Maar ik kan me niet eens voorstellen hoe je dat kunt "lezen"...
Blinden kunnen het wel. Zij hebben hun tastzin veel beter ontwikkeld dan wij, zienden... Maar wat als je op latere leeftijd blind zou worden? Zou het dan nog lukken dat te leren?

Ik vrees dat het mij niet meer zou lukken, en dat boeken lezen er niet meer zou in zitten... Laat staan dat ik nog zou kunnen beelden maken in keramiek. Je moet met je ogen dicht maar eens een beeld betasten, en proberen er een voorstelling van te maken. Niet simpel hé?

Ik denk dat blinden in een heel andere wereld leven dan wij doen. En ik denk dat mensen die pas laat blind werden een verschrikkelijke ervaring hebben om van de ene wereld in de andere te vallen, en zich nergens meer kunnen thuisvoelen.
Iemand die blind geboren is, die heeft geen voorstelling van onze wereld, en het gemis is eigenlijk alleen ontstaan door de zienden te horen praten over de dingen die voor hem/haar onbekend zijn. Hun ervaren van de wereld gebeurt op een totaal andere manier, die wij ons niet kunnen voorstellen. Zij voelen aan een beeld en maken zich er een voorstelling van. Wat die voorstelling is ??? Ik heb er geen idee van. Hun wereld is niet de onze.

Ik vraag me af of een blinde op basis van zijn voelen, een beeld zouden kunnen maken, die ook voor ons, zienden, logisch en mooi is.

Als ziende heb ik schrik van die wereld zonder kleuren, zonder vormen... Maar wellicht ervaart een blinde die wereld niet als een leeg zwart niets. Wellicht vult hij het met zijn ervaringen, net zoals wij dat doen met beelden, kleuren, vormen.
Ik heb aan één oog een afwijking, waardoor ik in het midden van het beeld dat ik zie, een stuk niet zie. Als ik bij de oogarts die kleine lettertjes moet lezen met dat oog, dan moet ik er naast kijken om het te zien. Maar er is iets geks met beeldvorming ! Als ik met dat oog naar een muur kijk, dan is daar geen gat in, die muur loopt gewoon door. Stel dat er een kleine nis in de muur is, en ik kijk er naar met dat oog, dan zie ik een muur zonder nis, tenzij ik naast de nis kijk, dan zie ik het wel. De hersenen vullen dus het beeld op, maken het logisch, en ik zie dus niet de werkelijkheid, maar iets wat mijn hersenen creëren.

Ik kan me dus heel goed voorstellen dat blinden in hun hersenen ook een wereld creëren... hoe die er uit ziet weet ik niet, en zullen we wellicht nooit weten, omdat hun wereld een heel andere wereld is dan de onze...

Oh ja... Het lottoformulier van Anny ??? Noppes, of wat had je verwacht ? Dus geen boot voor ons...


Tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: