maandag, april 16, 2012

Holocaust

Tewerkgestelde Joden in Polen
Tewerkgestelde Joden in Polen (Photo credit: Nationaal Archief)
Toen we vrijdag een uitstap maakten naar Dadizele, zijn we in het park aldaar ook naar het "kasteel" geweest, waar men een hele groep ongelukkige medemensen nuttig bezighoudt, onder meer met het maken van kaas. Sinds wij dat weten gaan we iedere keer om kaas. Hij is lekker, en je steunt er dit grandioze werk mee.
Nu was er toevallig ook een boekenverkoop. De organisatie krijgt blijkbaar nu en dan boekenoverschotten van een of andere uitgeverij, en verkoopt die dan zeer goedkoop, weeral ter ondersteuning van hun werk.
Ik heb een dik boel meegebracht, een kanjer die niet makkelijk leesbaar is, "Erger dan Oorlog", een studie over holocaust, eliminatie, uitroeiing en dergelijke lieve dingen die we met onze medemensen doen.

Het is geen nieuw probleem, heel de geschiedenis door vind je dergelijke zaken terug. In Europa heeft zowat ieder land een verleden van jodenvervolging, wellicht een restantje van kerkelijke ijver... Maar heus niet alleen Joden, en echt niet alleen in het verre verleden, nee, ook vandaag de dag zie je vervolgingen, uitroeiing, eliminatie, gedwongen verhuizen en dergelijke dingen meer. Je moet maar gewoon je krant openslaan, en je kunt er wel vinden. Iedere dag.

Als we spreken over de holocaust, dan denken we aan Joden en Duitsland tijdens de tweede wereldoorlog, maar kijk naar Turkije en Irak en wat ze deden (doen?) met de Koerden... Kijk in heel wat Afrikaanse landen waar rassen en godsdiensten misbruikt worden om de ander te elimineren... En in ons eigen Europa zagen we enkele jaren terug Serven tegen Kosovaren... We moeten dus echt niet ver reizen en niet terug gaan in de tijd.

En als ik sommige politici hoor in ons land en in de buurlanden, dan ben ik bang. Bang dat we hier ook het zaad aan het uitstrooien zijn waarvan je rassenhaat maakt. Vermits jij deze blog leest, heb je een computer, heb je internet... Hoeveel mailtjes kreeg jij al die eigenlijk racistisch waren? En scherper, hoeveel heb je er al doorgestuurd ?

Mag ik je vragen wat je daarvan denkt, wat je daar mee bedoelt?
Vind je het gewoon "leuk" ? Of heb je echt een hekel aan die mensen? Gaat het hem over de huidskleur, of de godsdienst, of over nog andere dingen? Voel je je echt bedreigd ? En zo ja, kun je dat eens beter definiëren?
En stel dat je voor sommige van die punten echt valabele redenen kunt opsommen, kun je dat dan ook zeggen van die ganse groep?
Of extrapoleer je het kwaad van een kleine groep naar het geheel van deze mensen?

Stel, je woont in een wijk waar nogal eens moeilijkheden zijn over overlast. Er worden vuilnisbakken omgekieperd, er wordt wel eens een brommer gepikt, 's nachts gooit men op zich onschuldig vuurwerk in de buurt, zodat iedereen wakker schrikt en dergelijke meer. De pers duikt er op, en in heel de stad wordt de wijk berucht. Vind je het dan "normaal" dat je scheef bekeken wordt als je zegt dat je in die wijk woont? Of verweer je je als een duveltje in een wijwatervat dat de wijk niet slecht is, maar een kleine groep vandalen. (Wist je dat vandalen de naam zijn van een volk?)
Kortom, vind je het leuk dat je mee scheef bekeken wordt door de daden van een kleine minderheid?
Waarom doe je het dan wel met anderen?

Ik ben al vaak in Wallonië geweest, heb er vrienden, en ik kan me niet herinneren dat ik ooit last had met ook maar één Waal... Wil je mij dan eens uitleggen van waar die hekel aan "de Walen" komt ? De enigen die je een verwijt zoudt kunnen maken zijn de politici, maar eerlijk, die van Vlaanderen acht ik geen haar beter.. U wel ? Het probleem is dat men het land heeft verdeeld, en die verdeling moet gerechtvaardigd worden, dus zijn de anderen de facto slecht.
Dat de verdeling er kwam om de politici dikbetaalde postjes te geven mag niet als reden naar voor komen, nee, het is om jou te verdedigen tegen die slechte anderen.
Heb je ook al vastgesteld dat die hekelcampagne vruchten begint te dragen? Dat er inderdaad al mensen zijn die hatelijk reageren op landgenoten uit het andere gedeelte ? En er is geen enkele echte logische reden voor, buiten de politici, en die blijven netjes buiten schot.

Ik wil maar zeggen, de holocaust, de eliminatie, de gedwongen verhuizingen, de uitroeiing van andere volkeren, dat begint met het slecht noemen van de anderen...

Leren we echt nooit bij ?
Zien we niet hoe we gemanipuleerd worden ?
Hoe we leren de Walen haten?
Hoe we leren de Islam wantrouwen omwille van enkele extremisten?
Hoe er bij ons extremisten zijn die ons voortdurend inhameren hoe slecht die anderen zijn?

het mensDOM...

Men stelt dat wij de enige diersoort op deze aardkloot zijn die begiftigd is met verstand... Soms twijfel ik of we niet de enige onverstandigen zijn.

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: