maandag, juni 20, 2011

miezerig...

The Doudou, folkloristic representation of the...Image via WikipediaAls ik hier naar buiten kijk, zie ik tegen het groen van de linde van die piepkleine waterdruppeltjes. Het miezert. Als er één type van weer is die vervelend is, dan is het dat wel. Het regent niet genoeg om er iets speciaals voor aan te trekken, maar als je er een eindje door loopt, ben je zeiknat. Voor onze bouwvakarbeiders is dit het verschrikkelijkste weer dat er is. Zonder regenkledij worden ze nat, en met regenkledij worden ze nat van het zweet dat niet weg kan door die regenkledij.

Ik vermoed dat de bodem nog steeds niet echt doordrongen is van het levenbrengend nat, maar je hoort steeds meer en meer stemmen dat het al mag stoppen. Regen is nu eenmaal vervelend. Wie er door moet, moet zich voorzien van speciale kledij, en wie thuiszit komt niet buiten als het niet echt moet.

Toch mogen we hier nog niet klagen, we zagen beelden op TV... We ontsnappen hier meestal nog van de meeste uitwassen van het weer. We hebben hier werkelijk te maken met een "gematigd" klimaat. Maar of het zo zal blijven ?

Heb je het ook gelezen? We stevenen recht op een kleine ijstijd af. Wie er geen idee van heeft wat hij mag verwachten, moet maar eens gaan kijken naar de schilderijen van Breughel, toen was er ook een kleine ijstijd. Geen echte zomer, mislukte oogsten, armoede, honger... Met de wereldhandel zoals we die nu kennen zou het wellicht iets beter kunnen worden opgevangen dan toen, maar toch...
Maar hoe zit het dan met die "global warming" ? Moeten we straks nog blij zijn met die opwarming, of heeft het een niet veel te zien met het ander? Of is het toch zo dat ze er niets van weten?
Ik geloof wel in de opwarming van de aarde, maar ook in die omstandigheden kan er een kleine ijstijd zijn, die door die opwarming misschien iets minder koud kan worden, maar dan wellicht veel meer slecht weer brengt, met kou en water. Wat voor de landbouw al haast even funest is.

Ik geloof dat ondertussen iedereen wel moet geloven dat er iets aan de hand is met het weer. We beleven dingen die anders nooit of hoogst zelden gebeurden, en we zien dat in een stuurloos land als het onze, men de verhoging en verbetering van de kustdijken toch als prioritair gesteld worden.

Gisteren zagen we Di Rupo oefenen in het doorbreken van de ban, hij liet le doudou nog maar eens doden, en we vermoeden dat hij mensen heeft betaald om hem voldoende haren uit de drakenstaart van doudou te plukken om zoveel geluk te hebben dat de regeringsvorming alsnog mag slagen... Heb je gezien hoeveel mensen er gaan kijken naar Le Doudou ? Fantastisch hé !
Op een of andere manier zeulen we toch nog steeds onze tradities met ons mee. Heerlijk vind ik dat... Het bewijst dat er meer is dan de dag waarin we leven. Want soms heb ik wel eens de indruk dat steeds meer mensen gewoon dag na dag leven, steeds op hetzelfde stramien. Het is zo erg dat er zelfs mensen ziek worden door het weekend (vooral migraine), die de doorbreking van de dagelijkse sleur niet meer aankunnen. Het verlof is voor veel mensen een periode waarin obligaat moet genoten worden en gerust. En er zijn veel gezinnen waar de spanning hoog oploopt omdat ze niet meer weten hoe ze moeten ontspannen en hoe ze moeten rusten...

Waar is de tijd dat de mens leefde in en met de natuur ? Waar de haan de wekker was (alhoewel ik 's nachts hanen hoor die de klok ook niet kennen, of komt dat door onze vele felle straatverlichting ?) en de kippen je vertelden dat het tijd was om in je bed te kruipen. 's Zomers lange dagen, 's winters korte. Met de verstedelijking, en vooral met de industrialisatie zijn we anders gaan leven. Zelfs onze uurwerken hebben geen binding meer met de zon, onze middag en de echte middag liggen gemiddeld twee uren uit elkaar !

Ik ga toch eens een zonnewijzer maken, gewoon, om te zien wanneer het nu echt middag is in onze regio, wanneer de zon nu echt op zijn hoogste punt staat... Niet dat ik er dan naar ga leven, want ook wij moeten, zelfs al zijn we op pensioen , onze afspraken naleven op de klok, de klok die dus helemaal geen natuurtijd weer geeft...  Misschien is dat wel een van de redenen waarom wij onze binding met de natuur steeds meer en meer lijken te verliezen. Natuur, dat is dat wat je ziet op je TV, als je kijkt naar National Geography of zoiets.... Dat de natuur ook gewoon buiten is, dat is iets wat de mens lijkt te ontgaan.

Hoe lang is het geleden dat jij nog eens op je rug lag in het lange (niet gemaaide) gras, kijkend naar de gekke vormen van de wolken, luisterend naar de insecten om je heen... ????
We doen dat niet meer, we zien dat niet meer... Als je al eens iemand in het gras ziet liggen, dan is het op een nette kort geschoren pelouse... in het park of in je eigen tuintje. Maar daar hoor je dan ook geen of bijna geen insecten meer thuis.  Als er zitten, dan wordt er gespoten. Onze pelouse moet zo net zijn als de tafel waar we van eten...

Je moet al bijna gaan zoeken om nog een stukje verwilderde wereld te vinden in onze contreien. Zelfs in onze natuurgebieden mag het niet meer natuurlijk gaan, en lopen er koebeesten of schapen of andere beesten rond om er voor te zorgen dat wat we nu hebben eeuwig zou kunnen blijven. Niet meer de kans geven om de natuur haar veroveringswerk te laten doen, nee, bewaren, want kijk eens hoe mooi het is... En als het mooi is, dan zorg je toch dat het zo blijft??? Ook al is dat eigenlijk niet natuurlijk, je noemt het natuurbescherming...
We zijn Gek.
Gek, met een "hoofd"letter, alhoewel we ook gek zijn in de rest van ons lijf.

Aan onze wegen kun je goed zien hoe gek we zijn... We leggen nette rechte brede wegen aan, die de kortste verbinding zijn van A naar B. Nadien  maken we daar verkeersdrempels op, en hier en daar wegversmallingen waardoor de wagens nu in korte boogjes om bloembakken heen moeten... Hadden we dan niet beter dat oude weggetje laten liggen smal en kronkelend ? Wij hebben er hier in onze regio nog pakken van liggen, en je moet eens komen zien, ze komen van heinde en verre om hier op hunne vélo doorheen te fietsen... omwille van het feit dat het zo mooi is...
Gek

't Zal door dat miezerige weer komen dat ik ook zo miezerig schrijf vandaag.
Ik ga maar stoppen, het trekt vandaag toch op niets...

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: