woensdag, maart 02, 2011

Spelen moet je leefregel zijn !

Wall decoration Playing children. Sheet steel,...Image via WikipediaDe plaaster is er af ! Alle voorspellingen ten spijt dat je zes weken in de plaaster zit bij een breuk, is Anny nu al uit de plaaster. Ze kan nu weer aan haar voet krabben. Want dat leek op momenten wel het ergste, jeuk hebben en er niet bij kunnen.
Ik heb weer met be- en verwondering het machine bekeken waarmee ze de plaaster doorzagen en verwijderen. Het ziet er uit als een soort cirkelzaag, maar het ding draait niet, het trilt gewoon en hamert wellicht door de trillingen de plaaster stuk in een mooie "zaag"-snede.
Natuurlijk hadden we daar niet op gerekend, we geloofden al de doemdenkers van dienst, en dachten dat er weer een nieuwe plaaster zou komen, dus hadden we geen schoen bij, en mocht Anny met die bizarre pantoffel van rond haar plaaster naar huis pikkelen. Enfin, tot aan de auto.
Gisterenavond is Anny dan levensgelukkig ( tegenovergestelde van doodongelukkig) het bad ingestapt ! Want met een plaaster is dat genoegen er niet meer bij. En na het baden heeft ze haar voet en onderbeen duchtig ingewreven met uiervet, want haar huid was daar precies veranderd in perkament.
Vanmorgen huppelde ze (nu ja...) blij het bed uit.
Ze moet eerst een week zelf bewegen en oefenen, en mocht ze nog niet helemaal hersteld zijn, dan hebben we nog een briefje om zo nodig kine te gaan volgen. Maandag moet ze naar de huisdokter om de tweede inspuiting te krijgen tegen Tetanos.

Is het lang geleden dat je het genoegen kende om hier in mijn straat te mogen rijden met je wagen? Of ken je mijn (nu ja, mijn?) straat niet ? Nee, het is een van die straten met zo'n verkeersdrempel in. Welnu, we zijn weer een paar maand verkeersdrempelloos ! Ja, de koers is hier gepasseerd, en die drempels zijn nefast voor de ruggen van de renners, dus nemen ze die ondingen maar even weg. En vermits de Ronde van Vlaanderen hier ook nog voorbij komt, zal de straat effen blijven liggen tot na de Ronde... De heren renners mogen immers hun ruggetje geen pijn doen. Wij wel. Maar ja, wij zijn maar gewone stervelingen en de sportvedetten zijn in onze maatschappij verheven tot de status van halfgoden.

En met de goden, en dus voor de veiligheid ook met de halfgoden sta je beter maar goed. Je kunt nooit weten... Immers, Meester Eckhart schreef het al: " Sommige mensen willen God met dezelfde ogen bezien als ze een koe bezien, en van Hem houden zoals ze van een koe houden: om de melk en de kaas en de winst die deze hen oplevert"

Wellicht is het daarom dat de sportvedetten steeds minder aan sport doen, maar in een vetbetaald beroep werken... Voor den brode met een heel dik beleg er op. Wat zij doen heeft niets, maar dan ook niets meer van doen met sport. Waar is de tijd dat beroepsatleten niet mochten deelnemen aan de Olympische Spelen??? Nu is daar geen enkele sportmens meer bij of omtrent, het zijn allemaal dikbetaalde professionelen... Toen ik nog gezond was van lijf en leden, dan ging ik regelmatig joggen, en nu en dan nam ik dan deel aan een grote jogging, zoals de 20 km van Brussel en zo. Daar zie je nog een heel pak sportievelingen, die lopen voor de fun, en alleen tegen zichzelf lopen. Maar zelfs daar zie je van die doodgewone mensjes die het nodig vinden anderen te overtreffen, en die maar spuiten en maar slikken... Voor wie? Voor wat ? Voor een handvol onbestaande roem? Om te kunnen stoefen dat ze rapper liepen dan de ander ? En dan ?

Sport moet plezant zijn, voetbal moet een feest zijn... Maar dat is het al lang niet meer. Dat van die gezonde geest in het gezonde lichaam is al decennia uit de mode. Nu moet je Yoghurt van X eten en margarine van Y om gezond te zijn, en sport doe je voor de glorie ... en de centen... Zelf kinderen met talent worden al betaald om in een of andere club mee te voetballen. Kinderen, die plots niet meer mogen spelen, maar moeten voetbalwerk doen...

Dan heb ik nog veel meer sympathie voor die duizenden wielerterroristen die in het weekend wat gaan rondtoeren op het velootje...tenminste als ze het verkeersreglement respecteren.... en rijden voor hun plezier en voor hun gezondheid. Niet elkaar zitten af te jakkeren om toch maar de rapste te zijn, of de beste klimmer.

Als je het "evangelie" van de jogger leest, dan lees je daar dat je maar zo snel moogt lopen, dat je ondertussen een gewoon gesprek kunt voeren... Anders sjok je niet, maar loop je, en dat is een ander verhaal.

Maar wij zijn dat allemaal vergeten. Het lijkt wel of spelen een vuil woord is. Alles, zelfs het spel staat in functie van prestatie. Jammer, we zijn van uit de wieg gedoemd om kleine volwassenen te zijn, terwijl spel een fundamentele manier is om volwassen te worden op een gezonde manier. Zelfs de dieren leren al spelen hoe zij zich later moeten gedragen als volwassenen. En ergens las ik: "Wie niet is als deze kleinen..."
Als ze nu spelen, dan is het voor geld, voor macht...
Arme mensen, spelen en creatief zijn, zijn twee pijlers voor een gezonde geest in een gezond lichaam, zelfs al heb je een slechte rug en zelfs al heb je pijn.
Doe eens dingen die plezant zijn, echt plezant, niet voor geld, niet op kap van een ander, gewoon, zoals je als kind deed... voor de lol en omdat het plezierig is.

Wedden dat je de eerste keren moeite hebt om weer kind te zijn ? Wedden dat je weer vrees hebt voor dat "menselijk" (?) opzicht? Terwijl je net daarmee echt niemand kwaad doet, en heel veel goed voor jezelf !

tot de volgende ? (Weet je wat erg is ??? Als ik zoek naar een foto van "spelende kinderen", dan zie ik veel meer kunstwerken daarover dan wel echte kinderen aan het spel !!! Waar zijn we mee bezig ?)


Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: