maandag, maart 07, 2011

Buitenaards leven ontdekt !

Carnaval 2006-32Image by jonvelle via FlickrEen Amerikaans geleerde heeft in een meteoriet fossielen gevonden van buitenaards leven, waarvan er enkele vormen heel vreemd zijn. (En dus duidelijk niet aards)...
Mij verwondert dat geen zier, ik heb altijd wel gedacht dat in dat oneindig grote heelal er nog wel hier of daar leven moest tot ontwikkeling zijn gekomen. Het zou een mirakel zijn mochten wij alleen zijn. Nu blijkt dat er leven is, met bewijs er bij.
En dan ?
Zouden er op een van die andere werelden ook verstandige wezens zijn ?
Want dat is eigenlijk de vraag die wij willen opgelost zien! Dat er leven is her en der in dat enorme heelal, dat is iets wat we zo maar kunnen aannemen, maar zijn er ook wezens die, net zoals de mens, verstand hebben?
Alle verhalen over UFO's ten spijt, hebben wij daarvan vooralsnog geen enkel bewijs.
Maar ik hoop van wel, en ik hoop vooral dat het een soort verstand is waar wij mee om kunnen, want het zou goed kunnen zijn dat zij op een heel andere manier denken dan wij ook maar kunnen bevroeden. Net zoals wij ze misschien niet eens als levend wezen zouden herkennen. Stel bijvoorbeeld maar eens dat daar de verstandelijke wezens zijn ontstaan uit een familie van planten of plantachtigen... Ik zie de eerste mens die daar landt op die planeet, nog niet meteen pogen te converseren met een krop sla. Laat staan dat wij hun manier van denken zouden kunnen bevatten.
Je kunt het natuurlijk niet gaan testen, maar we zouden eens moeten een mens laten opgroeien in een volmaakte eenzaamheid. En dan eens kijken welk soort verstand dat wezen dan zou hebben. We hebben al wel mensen gehad die door wilde dieren waren opgevoed, en stelden vast dat die niet echt meer te vermenselijken waren, maar ik denk aan een werkelijke volmaakte eenzaamheid... Wij kunnen ons de vraag stellen of dat wezen, duidelijk een mens qua uiterlijk, ook nog echt mens zou zijn, in de zin van verstandelijk wezen. Of zou hij wel degelijk een verstand hebben, maar zou dat voor ons niet te vatten, niet vast te stellen zijn ? Lichamelijk is alles aanwezig om verstandig te zijn, hij hoort immers bij dezelfde soort als wij zelf, maar wij hebben ons verstand ontwikkeld in een gemeenschap van gelijkaardige wezens, op elkaar afgestemd en samen werkend. Hij niet. Hij was in volmaakte eenzaamheid, noch mens noch dier was ooit in zijn gezelschap.
Ik heb er geen idee van, maar het zou mij verwonderen of wij überhaupt bij dat wezen verstand zouden kunnen ontdekken. Het is er wel mogelijk, maar als het er al is, dan zou het zo vreemd zijn zijn van vorm, dat we het wellicht niet herkennen als verstand.
(Ik heb me al menig keer afgevraagd of de dieren dan ook niet een verstand hebben, maar van een voor ons vreemde, onbegrijpelijke vorm van verstand?) (maar dat is weer een ander verhaal)

Er zijn mieren die bladluizen melken, en houden in een vorm die wij het best kunnen vergelijken als bij ons de boer die koeien houdt... Is dat een blijk van verstand ? een soort van verstand ?

We kunnen ook anders de zaken benaderen... Stel dat een ufo gisteren zou geland zijn, aan de rand van Aalst, en de buitenaardsen zouden zich onder de mensen mengen. Ze zouden misschien applaus oogsten voor hun bizarre uiterlijk, maar ze zouden niet echt opvallen tussen al die vermomde carnavalisten. Maar wat zouden zij van ons denken, die gekke menigte ziende ?

Ik wil maar zeggen, het is niet voldoende dat het verstand er is, het moet ook kunnen gezien worden. Dus je moet al een langere studie kunnen maken om tot conclusies te komen, ook al heb je bij een eerste indruk geen verstand vast gesteld... (Wat denkbaar is bij het aanschouwen van een carnavalstoet...)

Maar goed laat ons eens in staat zijn al die moeilijkheden te overwinnen, laat ons eens dat verstand wel degelijk ontdekken, en laat ons zelfs tot een vorm van conversatie komen... Dan nog zal alles wellicht heel vreemd en bizar blijven... Want wellicht denken ze en redeneren ze op een heel andere manier, hebben een wetenschap die op totaal andere beginselen is gemaakt (stel dat ze geen handen hebben zoals wij, dan zal zelfs het eetgerei heel anders zijn, om maar een heel klein iets te noemen)... Maar laat ons dat allemaal overwinnen, dan zou voor mij de hamvraag zijn of ze ook een godsdienst hebben, hoe die is, welke vorm ze die toedichten, welke mogelijkheden...

Nee, ik zie het nog niet zo vlug gebeuren... er is immers te veel dat anders is. Er is te veel dat ons scheidt, en de SF-verhaaltjes ten spijt, ik zie ons niet converseren met een wormvormig aanhangsel van een of ander amoebe-achtig ding. Laat staan dat wij zouden kunnen aan nemen dat zij hun God voorstellen als een wormvormig... Nee, laat ons maar hier op deze aarde blijven, en pogen te herstellen wat we nu bezig zijn naar de kl... te helpen... Want we moeten er nog lang, nog heel lang mee voort willen we ons kleinkinderen en hun kleinkinderen ook nog een wereld geven.

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Ik ben het niet met je eens dat we zomaar mogen aannemen dat er ook nog ander leven in het heelal aanwezig is. Simpelweg omdat ik geloof dat God de mens heeft geschapen. En mijn bewijs is de bijbel.

Gr. Henk