donderdag, maart 17, 2011

Bloemen !!!

't Zal wel oud nieuws zijn, maar heb je al eens rondgekeken, er staan al her en der bloemen in bloei, er zijn er zelfs al die uitgebloeid zijn ! Maar ik heb na het bekijken van de forsythia van de buur, mijn blikken gericht op mijn geliefde camelia's en ja hoor, ze staan bijna open ! Massa's botten die een zee van bloemen doen verwachten, en je ziet al het kleur en bij sommige zie je al het eerste aarzelende openvouwen van de bloemblaadjes... En weet je wat ? Op een van mijn camelia's zag ik een verdord botje hangen, en toen ik het wou verwijderen, bleek het een zaadje te zijn, het ziet er uit als een van de dop ontdane hazelnoot. Ik heb het in een bloempotje geplant, en hoop nu op een eerste camelia eigen kweek...

Ik heb de mezenkastjes uit gekuist, en in de lindeboom een nieuw kastje bij gehangen, en amper een dag of twee later werd het al uitvoerig geïnspecteerd door een koppel koolmezen, en daags nadien door een koppel pimpelmezen... Ik denk dat het dus op een goede plaats hangt, en dat we mogen hopen op nieuwe bewoners.

Kortom, het is nu duidelijk lente! Ook al duurt het officieel nog wel enkele dagen, je voelt het aan je botten, je ziet het aan de planten die uit de grond komen gekropen, en je hoort en ziet het aan de vogels. Op mijn gevel groeit een klimhortensia, en we zien drie vogelnesten van vorig jaar, alle drie netjes boven elkaar op minder dan een meter in het totaal: een duivennest, een merelnest en het mooie bolletjesnest van een winterkoninkje... Zelfs mijn muur leeft !

Weet je wat gek is ? Ik geef eten aan de vogels, en mijn buur doet dat ook. Ik geef mezenbollen en wat strooizaad, mijn buur geeft wat broodkruimels en restjes van het eten. (Dat geef ik aan mijn kippen). Bij mij zit het tjokvol met meesjes, vinken, mussen, heggemussen,staartmezen, roodborstjes, winterkoninkjes, merels, lijsters, tortels... en bij mijn buur komen de eksters en kraaien. Die komen nooit bij mij. We denken dat dit komt omdat mijn tuin nogal overgroeid is door vele soorten klimplanten, iets waar kleine vogels volop in kunnen schuilen, en waar die grote vogels niet in kunnen, en wellicht zelfs het gevoel hebben dat er te weinig vluchtwegen open blijven?

Ik helemaal niets tegen eksters en co, maar toch ben ik blij met de verdeling, zitten bij mij die kleine dingen tenminste veilig, want een ekster en een kraai zouden een klein vogeltje met veel liefde verorberen. Mijn "oerwoud" biedt een veilige zone voor de kleintjes.

Zelfs mijn niet-winterharde planten, die in de winter op het vensterraam van de kamer van Koen prijken, hebben weer bloemen. Iedere morgen tijdens het turnen kan ik dan genieten van de eerste bloempjes.
Ach, misschien denk je wel: "Wat doet hij weer melig!", maar ik, ik kan er echt van genieten. Hoe ouder ik wordt, hoe meer oog ik heb voor de kleine dingen van het leven. Ik kan genieten van een namiddag kaarten bij OKRA, en nog veel meer van het gezellig gekeuvel dan van het spel op zich. Ik kan genieten van het samenzitten en werken op de hobby-namiddagen, ik kan zelfs genieten van het minutenlang kijken naar die kleine vogeldingen die omgekeerd aan de mezenbollen hangen te eten. En ik hoop nog heel lang van die dingen te mogen en te kunnen genieten... Want het verval kan zo vlug en zo erg komen!
Gisteren moest ik bij een onderzoek zijn van tanteke omtrent haar dementie... Welke dag is het ? Weet ik veel. Welke maand, welk jaar, welk jaargetijde, ik noem drie woorden, zeg ze mij na in dezelfde volgorde... geen enkel goed antwoord... Het enige wat ze wel kon was correct haar geboortedatum opnoemen. Maar naar het schijnt is dat iets wat ze allemaal kennen. Erg is dat. Je vraagt je af of ze nog wel weet of ze leeft. Ze heeft ook geen enkele interesse meer. Ze ligt in haar bed te liggen. Ik vernam ook - een beetje tot mijn verrassing- dat de verpleegsters er bang van zijn, omdat ze zo erg kan schelden en kijven. Toen ze moest gehaald worden voor dat onderzoek, antwoordde de directrice dat ze zouden proberen. Toen heb ik gezegd dat ik haar wel zou halen, en met mij komt ze zonder protest mee en doet dociel al wat ik haar vraag. Op zo'n moment twijfel je dan aan het woord van de directie. Maar ze zullen wel gelijk hebben, ze hebben geen enkele reden om daar over te liegen.
En het is al altijd zo geweest dat ze naar mij luistert en luisterde. Ik weet niet waarom, maar ik mag haar alles vragen en zeggen. Ze vertrouwt me honderd procent. Dat was al zo toen Nonkel nog leefde, en het is nog steeds zo.
Na het onderzoek gingen we nog eens naar het cafetaria, en heel de tijd zat ze de dame die aan de andere kant van de zaal zat, stilletjes uit te schelden. "Commere ! Zo'n commerewijf ! " Ik kon haar doen zwijgen, maar enkele tellen later was ze dat alweer vergeten en begon ze weer te grommelen...
Ik zou eens in haar hoofd willen kijken, zien wat daar nog leeft... Ze weet bijna niets meer, ligt te liggen of zit te zitten...doelloos voor zich uit starend. Op wat denken die mensen dan ? Op niets ?
Ik vind dat zo erg... Mijn grootste schat is mijn denkvermogen, mijn fantasie, mijn contacten...
Ik hoop dat nooit kwijt te raken...
Of weet je het niet als het wegvalt ?

tot de volgende ?

3 opmerkingen:

Henk zei

Hoi Toon. Jouw bezigheden lijken wel wat op de mijne. Heb ook de nestkastjes schoongemaakt. Het stond al een maandje op de "te doen" onderwerpen.

Het is altijd weer een feest om, vooral op de volkstuin, de mezen af en aan te zien vliegen met rupsen en dergelijke. Gisteren heb ik ook nog een Goudreinette geplant. Het is dus wachten op de eerste appeltaart van eigen oogst.

Dementeren lijkt me vooral in de beginfase verschrikkelijk. De langzame verwijdering van je omgeving. Het wel weten dat je achteruitgaat, maar er niets aan kunnen doen. Als de volledige vergetelheid toeslaat zal het proces wel minder pijnlijk zijn voor de lijder, maar daarentegen is het voor kinderen en andere naasten weer naar om te zien hoe je langzaam maar zeker naar een andere man kijkt. Een man waar je anders tegen praat. Een man die je niet meer herkent. Maar ach Toon, voorlopig genieten we gewoon van onze mezen, camelia's, kippen en het mooie weer. En niet te vergeten van ons bloggen!

Gr. voor jou en Anny (is ze weer helemaal de oude?),

Henk

Tiens Mevissen zei

Hallo Toon en Annie,

In mijn hof bloeit het ook al ferm.
De forsythia kwam heel langzaam op gang dit jaar maar nu is hij een grote gele bol.
Ik heb mijn stadstuin laten verbossen, letterlijk.
Uit een nabij gelegen bos heb ik speenkruid en wilde oregano meegebracht.
Het speenkruid staat in bloei, dwz als de zon schijnt gaan de bloempjes open, vandaag zijn ze dicht, het is hier een grijze dag.
De wilde aronskelk, meegelift met het speenkruid denk ik, heeft dit jaar veel meer blad dan vorig jaar.
Bloemen zitten er nog niet in, ik ben benieuwd hoeveel het er gaan worden.
Vorig jaar had ik er 5 bloemen in maar door een late vriesnacht zijn die toen bevroren.
De mini-narcissen bloeien volop, de grotere soort en ook de boshyacintjes hebben al aardig wat blad laten zien.
De krokussen zijn bijna uitgebloeid.
De papierberken hebben katjes en de vogels vliegen af en aan, zijn hun nestjes aan het maken of herstellen.
Ik heb kool- en pimpelmezen, een koppeltje zwartkopjes, een boomkruiperkoppeltje zelfs. Die heb ik gemeld op een site die jij ooit genoemd hebt.
In Tongeren was er daar maar eentje van, nu staan er daar drie op...
De pruimelaar staat barstens vol donkerrode bolletjes, daar komen straks roze bloemetjes uit.

Ik heb een ommuurde tuin, aan drie kanten vol begroeid met klimop en daar zitten veel nesten in.
In één van de hoeken staat een hulst, daar nestelen ze ook graag, katten komen namelijk niet in hulst.

En nee, ik voer niet, mijn anderhalve hond zou het maar opeten.
Katten heb ik hier al jaren niet meer gezien, zal ook wel aan de anderhalve hond liggen.

Grote vogels heb ik weinig, een merel en een koppel Turkse tortels.
Er komt heel af en toe een ekster piepen maar die wordt door mijn lassie Boy verdreven.
Geen eierdieven in zijn tuin...

Ja, dat is genieten, elk jaar meer, ligt volgens mij inderdaad aan de leeftijd enne ik ben een jaar of vier ouder dan jij.

Limburgs muulke,

Tiens

een beetje zoet, een beetje zuur zei

Lente... dan ben je nooit oud toch ? Ik voel me weer zeventien, verliefd op heel de wereld ! Ik heb lust om een bloem in mijn haar te steken, maar het wordt podorie veel te dun. Hebben ze geen bloemen met het vermogen van kliskruid?