vrijdag, juli 23, 2010

De wapendrager

Buff-tip (Phalera bucephala)Image by --Tico-- via Flickr
ofte de phalera bucephala...
Deskundigen zullen misschien weten dat het beestje waar ik het over heb, een nachtvlinder is, maar een hele speciale... In een apart blogje heb ik een link naar een mooie foto gezet, omdat ik ban ben dat ik geen afbeelding vind in Zemanta, mijn normale bron van prentjes....
Gisteren riep Anny mij: "Toon, komdekikieken !" (Voor de niet West Vlamingen: Toon, komt eens kijken!)
Ik ben gaan zien, en Anny toonde mij een stukje hout dat op de vensterbank lag. Maar toen ik het nader bekeek, het had pootjes en voelsprieten...
Ik ben nu morgen 64 jaren oud, maar zo'n beestje heb ik nog nooit gezien. Ik heb de twee kleinkinderen er bij geroepen en ook de buren.
Een mens zou zweren dat het een stukje hout was, de kop is precies een breukvlak, en de plekken op de achterkant lijken precies op een plaats waar een takje is weggesneden. Perfecte camouflage, had het niet per ongeluk mijn vensterbank uitgekozen om te gaan zitten.
Volgens mijn Vlindergids (Readers Digest) is het niet eens een zeldzaam wezentje. En bovendien is het niet kieskeurig, de rupsen vreten allerlei planten. In een paar dagen vreten ze een hele struik kaal. Ik vermoed dan ook dat ik voor het eerst de daders van het opeten van mijn stekelbezenstruiken heb gezien!
Op de foto van Zemanta zie je het beestje minder gedetailleerd dan op de link in het andere blogje. Heb jij al ooit dat beest gezien?
Ik heb een "wilde" tuin, met naast gekweekte bloemen ook wat wilde die bekend staan als bijenplanten en vlinderplanten. Ik heb dan ook regelmatig "gasten" die je niet vaak ziet. En die mooie insecten zijn niet het enige, door hun aanwezigheid heb ik ook heel veel vogels die mijn tuin bezoeken. Gisterenavond hoorde ik mijn parkiet perfect het gezang van een vink nabootsen. En iedere morgen worden wij gewekt door merels en lijsters en tal van andere vogels. Er zit ook ergens in de omgeving een specht, ik hoor hem regelmatig roepen. En deze week, toen ik met Anny aan het viswater zat, zagen wij - na jaren afwezigheid- plots een ijsvogel vliegen.
Dat is voor mij het paradijs, al dat leven rond mij.
In mijn tuin telde ik reeds vier soorten hommels alleen al!

Nu ben je misschien een van die mensen die geen oog heeft voor die pracht om ons heen... Misschien interesseert dit bericht je geen bal, en doet het je niets dat er aan mijn camelia zaadbollen staan... Dat ik zaad kreeg van een hele mooie papaver oriëntalis, en hoop daar planten van te krijgen... Maar voor mij is dat telkens en telkens weer een verrassing, en een reden om verder te leven, kijkend naar het volgende leven in mijn tuin. Niet dat ik anders niet zou leven, maar dat alles is zowat de crème op de taart.

Bij pepee zag ik ook de breedbladige wespenorchis, een bij ons zeer zeldzame plant... daar staan er honderden. Prachtige kleine orchideeën.

En zeggen dat de wereld zo groot is, dat er nog duizenden dingen zijn die ik nog nooit zag... wellicht zitten er zelfs nu nog in mijn tuin, te wachten op ontdekking.

Het leven is mooi, voor wie wil genieten van de kleine dingen rondom...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: