woensdag, juli 07, 2010

De natuur heelt...

More onionsImage by Pieter Musterd via Flickr
"Kijk," zei hij "ik, voor mij, gaat er niets boven natuurlijke middeltjes. Weg met al die scheikundige brol!" Hij klonk als een TV-advertentie. "Neem nu een valling!" Hei grijnsde kwaadaardig, "Een stomme valling, daar hebben ze met al hun scheikunde nog steeds niets tegen gevonden, terwijl een simpele ui je in no time helpt!" Ik keek hem met grote vraagogen aan, en dus oreerde hij met hetzelfde elan voort: " Heb je een valling, neem dan een grote ui, je schijdt die in snijfkes (Hij keek heel verontwaardigd omdat ik hem onderbrak met een uitbarsting van de slappe lach - Ik bezwoer hem dat het iets was op de radio- op de achtergrond zat het me niet mee, men was er een orgel aan het vermoorden met een fuga én een toccata!)
"Ik herhaal," zei hij "men neme een grote ui en snijdt die in schijfkes. Neem een kop, leg daarin een laagje bruine suiker, daarop een schijfje ui, weer een laagje suiker, weer een schijfje, tot de ui op is. Laat dit een nacht staan, en je zult zien dat je een kop bovenste beste hoestsiroop hebt !" "Is dat niet verschrikkelijk slecht van smaak?" "Nee," hij glimlachte superieur, "het smaakt naar ui met suiker!" Ik rilde. "En ging hij door, heb je last van een verstopte neus, leg dan 's nachts een doorgesneden ui naast je bed op je nachttafeltje ! " "Heb je dan naast een loopneus ook geen lopende ogen?" vroeg ik diep nadenkend..."Nee, juichte hij, niets, zelfs geen verstopte neus meer!"

Weet je, ik heb het geprobeerd... En kreeg een verschrikkelijke hoestbui van het worgen na het nemen van één lepel siroop. Dat van die halve ui naast mijn bed heb ik dan maar zo gelaten.

Maar de mens in kwestie zweert er nog steeds bij, en hij ziet er blakend welvarend uit.
Ik voor mij, ik denk dan: Geloof verzet bergen...bergen uien...
Misschien heb je zitten grinniken bij het lezen van het bovenstaande, maar eigenlijk zijn we allemaal een beetje lijk de uienprediker...Ergens hebben we allemaal wel iets waar we rotsvast van overtuigd zijn en dat we dan ook aan iedereen aanraden. Ik voor mij predik sinds een tijd de ochtendgymnastiek, en jij misschien weer iets anders...Gewoon, omdat je je er goed bij voelt, en dat goede gevoel wilt mee delen met al je vrienden en kennissen...
Want ergens zijn we allemaal gelijk, en allemaal willen we wat ons goed houdt ook uitdelen aan de anderen.
Zelfs professoren hebben zo hun dada! Je kunt heel geleerde exposés er op na lezen over de goede gevolgen van het dagelijks nutten van een glaasje bourgogne... Ik maak me zelf dan steeds een voorstelling van een geleerde man met een iets rode neus...
 Het enige verschil tussen de prof in casu, de uienman en mijn preek over ochtendgymnastiek, is dat de professor het geheel met een wetenschapplijk kleurpotlood wat netter in de verf zet dan de ui en ikzelf en... u wellicht over uw allesreddende middel tegen weet ik veel.
Indertijd nam ons moeder jaaaaren Haarlemse olie...
En toen ik als kind heel veel last had van chronische bronchitis, kreeg ik van ons moeder iedere dag een heel goed middel. Ik weet niet of het hielp, maar het was goed, zelfs meer, het was lekker! Ons moeder kocht flessen rum van 54 ° en legde daar IJslands Mos in te trekken, en maakte het zoet (en wellicht ook nog enkele graden straffer) met toevoeging van echte bijenhonig. Iedere morgen, voor ik naar school ging dronk ik daar een fikse druppel van. Wellicht is dat het begin geweest van het feit dat ik wel eens graag een dreupeltje nut, tegen de valling die komen moet. Ons vader zou gezegd hebben: "Dat is goed tegen de microben, al de microben die dood zijn komen er weer door!"
Weet je, eigenlijk zou er eens iemand al die middeltjes moeten verzamelen! Dat zou een nuttig werk zijn. Niet omdat het zo'n goede middeltjes zijn, maar omdat het net zo'n bizarre dingen zijn dat je er moet in geloven opdat ze werken zouden... en geloof... dat verzet bergen (niet alleen ui).
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: