zondag, mei 03, 2009

't Schoonste plekje...

Strange modern art, OudenaardeImage by ➨ Redvers via Flickr

Toen we gisterennamiddag naar tanteke reden, zag ik plots, op het fietspad (!!!) een fietster (vr)rijden, met breeduitgerokken op haar welgevormde derrière "Beaulieu"... Geef toe er zijn lelijker plaatsen dan dat om er, weliswaar in de taal van Molière, op te vermelden dat het een schoon plaatsje is...
De letters ware wel iets breder dan hoog, want het waren een paar serieuze billen die omvat werden, maar toch, de tekst leek heel terecht.
zo'n mooi kontje... Toon Hermans zou er lyrisch bij geworden zijn...

Ik hoop dat het brave kind (op het fietspad weet je wel), niet heeft gezien dat Anny en ik schokkend van de lach zijn voorbijgereden... Het "beaulieu" werkte op de lachspieren.

Het regent! Gisteren hadden we nog zitten praten of we vandaag al dan niet nog een rommelmarkt zouden doen, maar gelukkig hadden we gisteren al gekozen voor "neen"...We deden er al twee in dit lange weekend, en de rommelmarkt van vandaag was niet zo dichtbij, dus veel lastiger (want ook autorijden werkt op mijn rug)... Nu regent het, en we zouden dus wellicht toch al niet gegaan zijn, want in de regen is er op een rommelmarkt niet zoveel te zien en te doen... Er zijn wel kramen die een "tent" boven hun waren hebben, maar de meesten volstaan met een groot stuk plastic die ze uitspreiden over alle uitgestalde waar. Je ziet dan niets meer, en bovendien is er dan ook geen volk meer. Nee, een rommelmarkt moet minstens droog weer hebben.

Vandaag is er te Oudenaarde ook "bloemenmarkt", een jaarlijks evenement, waar heel de markt vol staat met marktkramen, met niets anders dan bloemen en planten. Het is zowat de tijd om stillekes te beginnen met de bloemen voor de tuin (een beetje voorzichtig, want de ijsheiligen zijn nog niet voorbij). Het is dan ook voornamelijk plantgoed die er te koop is, veel minder kamerplanten en dergelijke. Ik ben bijna zeker dat Luc (vis) er ook naar toe is. Dat is iemand die graag tuiniert, trots is op zijn tuin (terecht) en ook graag mooie bloemen in zijn tuin ziet staan. Wellicht zal hij ook daar zijn om uit te kijken naar tomatenplanten. Hij zet er een kleine serre mee vol, en in de volle grond zet hij er dan ook nog een hele hoop. In zijn tuin heeft hij daarvoor een hele constructie gemaakt, want hoewel de tomaten kunnen groeien in volle grond, zijn ze gevoelig aan regen. Dus heeft hij zes paaltjes in de grond geklopt, en daarop legt hij dan een grote plasticplaat die ooit dienstig was in een veranda. Zo staan de plantjes buiten, in de volle grond, maar toch uit de regen... Als de tomaten rijp zijn, dan zijn Luc en Cecile druk in de weer om de tomaten te prepareren, ze hebben dan een enorme voorraad in de diepvries, om er tomatensaus (spaghetti) en tomatensoep mee te maken in de komende winter. Ieder jaar krijg ik het voorrecht enige tomaten mee te krijgen naar huis, en ieder jaar zeggen we weer tegen elkaar dat die tomaten uit de tuin van Luc veel en veel beter zijn dan de tomaten uit de winkel. Hoe dat komt weet ik niet, maar ik vermoed dat het komt omdat de planten niet geforceerd zijn, en omdat de vruchten aan de plant rijpen, terwijl de tomaten uit de winkel wellicht nog niet echt rijp zijn als ze geplukt worden, kwestie van het vervoer te kunnen doorstaan?

Op de foto zie je één van de bizarre moderne "kunst"werken die Oudenaarde momenteel her en der plaatst in en rond de stad... Of het een schepencollege met vreemde smaak is, of omdat het is omdat die werken in verhouding met de oppervlakte goedkoper zijn dan andere ??? God mag het weten, maar het beeld op de foto heeft in de volksmond geen andere naam dan de snottebelle, omdat het wel een beetje doet denken aan een voorovergebogen hoofd met uit de neus twee lange ...juist, ja.... Oh ja, de kunstenaar die het maakte ligt heel goed in de markt bij de Koningin van Nederland... (Dus onze buren hebben ook mensen met een bizarre smaak...)

Nu ja, het zal allemaal zijn tijd wel duren... Maar ik heb de indruk dat de huidige kunstenaars vooral willen anders zijn, anders doen, opvallen... Niet allemaal, maar velen toch. Ik vraag me af wat er van die dingen de eeuwen zullen doorstaan onder de noemer Kunst, met een hoofdletter.

Nu, misschien hebben die dingen wel één voordeel! Misschien durven door die "vrijheid van expressie" meer mensen ook creatief bezig zijn. Dat zou tenminste een winstpunt zijn, dat er meer en meer mensen creatief zijn ! U weet dat dit een beetje mijn ding is! Omdat ik ervan overtuigd ben dat net in het creatieve de mens van zichzelf los kan komen, zelfs los van de pijn, los van de zwarte gedachten. Creativiteit is een geneesmiddel tegen alle kwalen!

Misschien is het woord niet correct, is het geen echt geneesmiddel, maar toch... Iedere dokter zal je kunnen zeggen dat een positieve instelling de helft van de genezing is! En creatief zijn, dat bevordert net die positieve instelling !

Je hoeft echt geen Kunstenaar te zijn om bezig te zijn ! Gewoon de dingen die je graag ziet, graag doet, ook daadwerkelijk doen. En denk niet dat het niet mooi is of mooi zal zijn, je begint ook niet met de instelling van Kunst te maken, je wil gewoon iets maken, iets van jezelf er in steken, zelfs al is dat op basis van een model of een voorbeeld...Door het zelf te maken, ben je bezig net datgene te maken dat je hebt uitgekozen omdat je het mooi vond! Zo is de onvolprezen volkskunst ook ontstaan ! Sommige van die dingen zijn heel simpel gemaakt, op basis van sjablonen die ze zelf uitsneden uit karton... en nu geven mensen grof geld om die oude grofgemaakte versierde meubeltjes uit die tijd aan te kopen, net omdat ze die charme hebben van de onhandigheid, van de onvolmaaktheid. Ze hebben een ziel, er zit iets in van die mens van toen!

En daar gaat het net over, je ziel er in steken, je zelf uit leven wil ook een beetje zeggen jezelf ergens in stoppen, in dat werkje...

Ik verzeker je dat dit veel plezanter is dan TV kijken, en je hebt er nog jaren deugd aan !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: