donderdag, mei 07, 2009

Bollen op bomen...

"Siphoneae" from Ernst Haeckel's Kun...Image via Wikipedia

Op een proefstation zijn nu in Vlaanderen de eerste Genetisch Gemodificeerde Populieren aangeplant.
Om er biobrandstof van te maken.
Straks bollen we met zijn allen op bomenbrandstof.
Maar niemand is gerust in die bomen! Men heeft ze aangeplant op een veld met metershoge afsluitingen rond, met voortdurende camerabewaking, men zal ze rooien op driejarige leeftijd omdat ze dan nog niet kunnen bloeien (gevaar voor kruisbestuiving) en men zal er ook op waken dat de dan afgezaagde bomen niet opnieuw kunnen uitlopen. Een vierhonderd zijn er gezet, als proef.
Bioethanol wordt gemaakt van suiker, alle hout bevat suikers, maar die is moeilijk bruikbaar door de natuurlijke lijm in het hout. De behandelde bomen bevatten geen of veel minder natuurlijke lijm. Het zijn bewerkte exemplaren van de grauwe abeel, en daar van zouden afgebroken takjes ook niet kunnen uitlopen...

Dit lijkt dus wel veilig!
Maar meer dan ooit maakt mij dit bang!
Waarom zou men zulke veiligheidsmaatregelen moeten nemen? Als het in se toch niet gevaarlijk zou zijn? Alleen om de bevolking gerust te houden? Ja, dag Jan!

Gisteren ben ik gaan vissen bij Pepé in Wannegem (héél véél vis gevangen, maar allemaal klein grut!). In het bos bij Pepé staan er ook poepelieren ! En ze hebben er vorig jaar een heel deel van afgedaan. Nu zie je de wortelstronken nog zitten in de grond, en op die stronk groeien massa's jongbroed, kleine poepeliertjes op het oude hout... Maar, meters van de wortelstronk verwijderd, zie je plots ook uit de grond kleine popeliertjes opkomen ! Wellicht op de uitlopers van de wortels ??? En wortels laten zich niet tegen houden door een grote en hoge afsluiting...

Ik wil maar zeggen dat de natuur heel veel truukjes heeft om het leven te behouden, ook bij volledig gerooide bomen! Zels als de wortelstronk (het eindsgat zoals we zeggen) uitgetrokken en verwijderd is, blijken die kleine stukjes wortel genoeg om nieuw leven te baren.

Ken je mierikswortel ? Dat kruid waarvan men de wortel oogst omwille van zijn mosterdsmaak ? De beste manier om mierikswortel te kweken is... de plant uithalen, met wortel en al! Ieder klein miniem stukje wortel die blijft zitten vormt immer een nieuwe plant! Met bomen is dat in veel gevallen dus ook zo!

Ik heb geen idee van het wortelgestel van de grauwe abeel, maar komen de wortels niet tot voorbij die grote afsluiting?

Bovendien, wat zijn de eigenschappen die door die genetische bewerking zijn ontstaan? Alleen dat die lijm ontbreekt ? Of heeft het ergens nog enkele andere eigenschappen die men niet bemerkt heeft, omdat men daar niet naar zocht ? En vormen die eigenschappen dan geen onvoorzien gevaar?
Ik weet het niet, ik hoop van niet, maar ik weet het niet ! Dus ben ik niet echt gerust.Misschien is een van de eigenschappen extra lange wortels ?

En, zou het dan echt zo'n probleem zijn als die genetische speelgoedjes in de natuur terecht komen? ook dat weten we niet echt... Kijk, men heeft nu tomaten gekweekt die resistent zijn aan een paar van de meest voorkomende tomatenziekten. Dit lijkt een goede zaak, moet je minder sproeien en zo... Maar stel dat door die wijziging er een klein onderdeeltje van de bloemen van die tomaten een gift bevat dat op termijn dodelijk is voor de bijen, dan zou je plots onverklaarbaar veel sterfte hebben van volledige bijenkorven.... Och, gaat er ook bij jou een belletje rinkelen??? Is dat de reden van de bijensterfte die we nu kennen ? Ze weten het niet, ze vermoeden een virus...

Nee, ingrijpen in de bouwstenen van het leven zelf, dat is momenteel een heel gevaarlijk iets... Ik ga niet beweren dat de mens die kunst ooit perfect zal beheersen, maar voorlopig lijkt het toch allemaal een beetje erg op een kind laten spelen met echte auto's... Je weet ook niet wat er allemaal voor ongelukken uit voortkomen. Maar dit houd dan wel in, dat men moet mogen experimenteren, anders kan men ook nooit tot die nodige wijsheid komen... en ondertussen lopen we dus gevaar op een fatale misstap.

Neem nu de varkensgriep... Ik vertelde al dat men bij koeien een wijziging doorvoerde om zo makkelijker insuline (menselijke!insuline!) te kunnen aanmaken. Ik weet ook dat er proeven bezig waren (zijn?) om bij varkens nieren en harten en zo te kweken, met menselijke eigenschappen om zo een onbeperkte voorraad te hebben van organen voor overplantingen... Maar in ieder geval is men dus bezig om menselijke eigenschappen in het dier in te kweken... Maakt dat dan niet een brug om de besmetting van de ene soort op de andere over te brengen???

Wat mij meest van al ongerust maakt bij die varkensgriep, is de abnormale paniek die er plots is ontstaan ! Want nu blijkt de griep, zeker hier in het westen eigenlijk "te behandelen", en lijkt er dus plots geen echte reden meer voor al die paniek. Dan denk je wel eens, wat zou die paniek dan echt veroorzaakt hebben?

Het lijkt mij veel veiliger te spelen met legoblokjes...

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Ik deel je bezorgdheid bij al dat gemanipuleer. Ik vraag me wel af of jouw enorme visvangst, die bestond uit enkel klein spul, wel genetisch zuiver was Toon. Het zouden zomaar de nakomelingen van in elkaar geflanste walvissen kunnen zijn geweest...

Gr. Henk