dinsdag, mei 05, 2009

De mobiele flitspaal ???

CIERGNON, BELGIUM - JUNE 14:  (L to R)  Prince...Image by Getty Images via Daylife

Tja, onlangs kreeg ik een mailtje met daarop een kaartje van het Koninkrijk der Belgen. Op dit kaartje waren netjes al de flitspalen vermeld.
Vlaanderen vond ik gewoon niet terug onder het bos van flitspalen, en in Wallonië staan er ook een stuk of vijf.
Zijn wij Vlamingen dan zo'n snelheidsduivels ? of zijn de Walen zo slaafs aan de verkeersreglementen gebonden???
Of is het dan toch zo, wat volop gefluisterd wordt, dat iedere flitspaal een spaarpotje is voor Wallonië ???
Je zou het denken als je dat kaartje ziet !

Maar nu hebben ze de hoofdvogel afgeschoten! Omdat er gewoon geen plaats meer is om nog palen te plaatsen op een betonnen sokkeltje, gaan ze nu starten met mobiele flitspalen. Wat het verschil is met de flik met zijn snelheidsmetertje ? Je hebt er geen flik bij nodig! Kunnen die rustig verder proberen de administratieve achterstand in te halen, zodat de PV's alsnog bij de overtreder zouden terecht komen.

Misschien vinden ze er nog eentje die niet weet dat je dat niet moet betalen, want ze hebben geen tijd genoeg om dat allemaal administratief op te volgen.

In Oudenaarde, ter hoogte van de Samsonite, staat er een zwartgebrand exemplaar, misschien kunnen ze dat demonteren, opnieuw een laagje verf geven, en er dan wieltjes onder zetten, kunnen ze mobiel gaan flitsen.

Binnenkort ga ik steeds, altijd, en overal gaan rijden met mijn GPS ! Want dat ding zegt het als er ergens zo'n paal staat te staan, al van enkele honderden meters ervoor word ik verwittigd met een piepgeluid: er staat een flitspaal ! (Het verbrande exemplaar aan de samsonite piept niet meer...) . Bovendien geef het een ander piepje als je per ongeluk iets te vlug gaat rijden, omdat je een of ander verkeersbord niet zag tussen de wouden van borden die onze wegen sieren. Er bestaat ook een systeem die je verwittigt voor de controlerende flikjes, maar dat is in ons Absurdistan verboden! Wel toegelaten is een systeem die net hetzelfde doet, maar op basis van een systeem die niet in de wet staat. Dat systeem kost je dan wel euroos met kiloos per maand, die wellicht ook naar Wallonië gaan???? Of ben ik nu te wantrouwig ?

We leven in een zeer dicht bevolkt landje, en dan nog een landje waar je overal en altijd mag bouwen, dus heeft iedere straat hier gemiddeld om de vijftig meter een zijstraat (min of meer Eerwaarde Vader). Als je op een baan rijdt waar er een snelheidsbeperking heerst van zegge en schrijve 70 km per uur, dan zie je dan ook om de vijftig meter weer dat ronde bord met 70 staan prijken... Geen mens ziet die borden nog bewust na enkele kilometers! Je bent zo gewoon aan dat telkens terugkerende beeld van 70, 70, 70 70 70 .... dat je er niet op let dat er plots eentje tussen staat met 50 op! En dat staat er dan alleen om de flikken de gelegenheid te geven ook de brave autobestuurder te pakken te krijgen.

Heel regelmatig zie je foto's met heelder bossen verkeersborden in trosjes bijeen gezet, waar je als automobilist eigenlijk zoudt moeten voor stoppen om ze allemaal te kunnen bekijken, maar in Zottegem zag ik vrijdag een bord die ik nog niet eerder zag... Een blauw rechthoekig bord met in witte reflecterende letters: "Kus en rijdt".
Echt waar !!!
Wat de bedoeling is ????
De eerste lettergreep in de naam Zottegem heeft er wellicht invloed op gehad ?

Het maakt wellicht deel uit van wat de Zottegemse gemeenteraad als opvoedkundig ziet, want het staat net voor een school.

Maar er is hoop ! Men heeft van regeringswege een onderzoeksteam op baan gezonden, om de situatie inzake verkeersborden eens in beeld te brengen, en op basis van die studie dan een oplossing te zoeken om dat eens te vereenvoudigen... Dat team is de laatste keer opgemerkt in de regio van Wetteren. Vermoedt wordt dat ze ergens begonnen zijn de bordjes wegomleiding te volgen, en zo hopeloos verdwaald zijn... Ze zijn in ieder geval reeds een paar maand zoek.

En ondertussen? Ondertussen rijden wij maar door over onze Vlaamse wegen, en overal kom verkeersborden tegen...(Zongen wij vroeger niet een liedje met dezelfde woorden, maar over de de Mariakapelletjes?) (Misschien staan die er wel nog, maar zie je ze niet meer omdat er een bosje verkeersborden voor groeit?)

Oh ja, in ons Mater staat er een mooi kapelletje, helemaal beneden de kerkgate (één van de roemruchte kasseistroken uit de Ronde van Vlaanderen), en daar staat sinds kort een beeld in dat van mij komt. Het zit zo, de vorige beelden en beeldjes die er stonden, zijn of wel gepikt, ofwel kapotgesmeten... Nu heeft een brave jongen voor het kappelletje een traliehek gemaakt, en er een beeld ingezet dat van mij komt. Monique was op zoek naar een beeld om de kapotte en gestolen exemplaren te vervangen, en ik had er nog eentje staan dat ik eens om mij bezig te houden, netjes gerestaureerd had...zodoende... Wie weet is het geen vrijkaartje naar de hemel?

Oh ja, op die kasseien van Kerkgate... Weet je dat ze in ons Vlaanderland, inziende dat het niet meer te doen was met al die verkeersborden, een poging gedaan hebben om een andere oplossing te bieden aan het probleem ? Men heeft proeven gedaan met het schilderen van het snelheidsbord op de weg, op geregelde afstanden zag je op de "proefstraten" dan op de grond een geschilderde cirkel met daarin het cijfer dat aangaf hoe snel je mocht rijden. Kerkgate was een van die proefstraten... Met wat geluk kun je hier en daar nog vage cirkeltjes zien staan.

(Als het regent zie je ze niet door de blinkende kasseien, en als de zon schijnt is er geen kat die zit te turen naar kasseien als er zoveel moois te zien is naast de rijweg...)

Ik ga stoppen, want ik heb gezien dat er nieuwe borden gezet zijn aan de hoek, ik ga eens te voet gaan zien, heb ik de tijd om ze allemaal te bekijken...

tot de volgende ?

(foto hierboven om aan te tonen dat zelfs onze Koninklijke Familie het rijden gelaten heeft, ook zij zien van het bos de verkeersbomen niet meer...)

Geen opmerkingen: