donderdag, december 11, 2008

't containerpark

Telkens ik het reclamefilmpje zie over de frituurolie die naar het containerpark moet gebracht worden, lopen er kriebelingen over heel mijn lijf...
In den beginne was het idee van een containerpark een voortreffelijk idee! Eindelijk was er een mogelijkheid om sloopafval, tuinafval en dergelijke naar toe te brengen, maar zo is het niet gebleven ! Het containerpark is al lang uitgegroeid tot een park met vele mogelijkheden: er is een afdeling voor elektrische apparaten, een afdeling voor klein gevaarlijk afval, een afdeling voor glas, een afdeling voor... en voor...
Kortom het lijkt er steeds meer op dat we straks met zijn allen al ons huisvuil zelf maar naar het containerpark moeten brengen.
Neem nu die frituurolie...
Volgens het filmpje moet ik de vuile frituurolie overgieten in een plasticfles, dan mijn wagen nemen en roet en CO2 uitbrakend 7 kilometer en oneffen ver rijden (en terug) om daar het flesje afvalolie af te leveren, met de bedoeling dat men er dan biobrandstof zal van maken, waarvoor wij dan ook nog eens dik moeten betalen om het in ons voertuig te krijgen, waarna wij het kunnen gebruiken om roet en CO2 uitbrakend mijn nieuwe voorraad vuile frituurolie naar het containerpark te brengen. Ik zou nog vergeten te vertellen dat het straks een stuk meer dan 7 km wordt naar het containerpark, want de kortste weg erheen zal wellicht binnenkort verboden worden voor motorvoertuigen, om het milieu te beschermen...
Ik heb het gevoel dat ik ergens iets niet begrijp in de redenering.
U ook ?
Oh ja, wij zijn hier nog bij de goeie, het containerpark is hier (voorlopig) nog gratis. In veel gemeenten (komt van gemeen) moet je daar al voor betalen ook. Dan wordt het lijstje nog beangstigender...Moet je nog betalen om er biobrandstof van te maken, die je dan dik belast moet terugkopen om... Nee, er klopt iets niet.
Waar vind ik het "groen" in dat systeem terug? Want dat zou uiteindelijk de bedoeling zijn !
Het wordt nog erger, want men houdt geen rekening met het feit dat er mensen zijn die geen wagen hebben, en die dus voor het huisvuil dat "thuishoort" (???) in het containerpark een of ander vriendelijke buur moeten vinden die dat wil doen... Natuurlijk kun je dat niet afwerken met een simpel "merci"... Je moet op zijn minst een of een paar pintjes offreren, en soms zelfs betalen. Ondertussen kun je je voorraad plastic flessen vol frituurolie rustig bijhouden tot het "eens past"...
Zou het niet veel simpeler zijn dat we die flessen frituurolie kunnen buitenzetten met het gewone huisvuil, en dat het meegenomen wordt door de ophalers ? Technisch kan het niet zo moeilijk zijn om een vat of kuip aan die grote vrachtwagen te monteren om de olie in leeg te laten druipen, waarna de lege flessen in de afdeling PMD kan geworpen worden...
Of is deze redenering te groen?

Idem voor glas... Ik zie regelmatig in andere gemeenten dat het glas opgehaald wordt. Hier niet, hier breek je de poten over de lege flesjes in de graskanten. Veel netter.

Maar ja... Wat ken ik daar nu van ?
Toen ik nog, héél lang geleden in Loppem woonde, bestond daar een systeem die er in bestond dat ieder gezin een bepaalde som betaalde voor de huisvuilomhaling. Daarvoor ontving je een aantal huisvuilzakken. Kwam je er niet mee toe, dan moest je maar zakken bijkopen. (Tamelijk duur). Maar bijna niemand moest zakken bijkopen, omdat er een ingenieus idee in zat: Een eenpersoonsgezin kreeg 26 zakken, tweepersoonsgezin kreeg 52 zakken, drie- en vierpersoonsgezinnen kregen er 78 en zo verder. Het was dus een gezinsvriendelijk systeem.
Hier niet, hier betaalt de vervuiler is het principe... Dus gaat een groot stuk van het kindergeld van jonge gezinnen naar het huisvuil. Alles ten bate van het kind... Want hier betaal je per kilo. In sommige gemeenten doet men dan nog een tegemoetkoming voor de gezinnen waar pampers gebruikt worden, en kun je deze in speciale zakken gratis of bijna gratis laten meenemen. Hier niet. Pampers worden meegewogen.
Eigenlijk verwonder ik me er over dat er niet nog meer zwerfvuil is !

Ik vraag me af wat de mannen en de kleine vrachtwagentjes kosten aan het stad, die nu hele dagen het grondgebied af struinen om het zwerfvuil op te halen... En niet te vergeten, de uren die ze zoek brengen met het ontleden van dit zwerfvuil om te pogen alsnog de vervuiler te vinden??

Ik wil ze gratis een ideetje aan de hand doen: Plastic kun je ook maken van aardolie, dat is de laatste tijd heel duur geweest, is er geen mogelijkheid dit door te rekenen in duurdere PMD-zakken, kunnen jullie nog meer de strop toehalen, en kan het zwerfvuil weelderig tieren.

Och, ik weet wel dat niet alle zwerfvuil afkomstig is van de zo belaagde inwoners van de stad, ze krijgen hulp, hulp van de hele horden wielertouristen die ieder overbodig grammetje zo vlug mogelijk verwijderen. Dat er gemeenten zijn die her en der van die vuilnisopvangers zetten (een groot wijd net, uitmondend in een vuilnisemmer) is iets wat de vroede heren hier nog nooit gezien hebben.

Alhoewel, ik twijfel eerlijk gezegd, of die vuilvangnetten wel nuttig zijn... Ik heb ooit meegewerkt aan wandeltochten, waar de wandelaars gratis drank aangeboden kregen in plasticbekers... Wij hadden in de eerste vijfhonderd meter na de uitdeling twaalf vuilnisbakken gezet op regelmatige afstanden van elkaar... 's Avonds raapten wij dan nog honderden bekertjes op die zomaar aan de kant gezwierd waren...

Dat komt wellicht omdat de mens hier nog geen groene refleks heeft.
Hoe zou dat komen???????????????????????????????

Och, het is niet mijn bedoeling van mijn gemeente over de kam te scheren, want de meeste doen exact hetzelfde. Wellicht gaan we evolueren naar een systeem zoals in Zwitserland, waar je voor het wegwerpen van een papiertje, een kauwgum of een sigaret een torenhoge boete krijgt...
Dan doen ze het wel, maar of ze dan een groene refleks krijgen???

In de scholen willen ze dit groene bewustzijn in de kinderzieltjes inprenten. Daartoe gaan ze heel, heel ver, en prediken dat ze allen moeten vegetariër worden, en nog liever veganisten. Wellicht weten ze niet dat de dierlijke vetten die we binnen krijgen de voeding van de hersenen zijn (oude mensen die nog behoorlijk vlees eten zijn veel meer bestand tegen dementie en Alzheimer)... wellicht van daar dat ze de bal nu niet langer rechts van het doel trappen, maar uiterst links van het plein. Met andere woorden, ze doen net zoals vroeger in de colleges... Daar werden allerlei dwangmiddelen gebruikt om het katholicisme er in te stampen, met het gevolg dat oud-leerlingen van het college het grootste percentage anti-kerkelijken tellen.
Met andere woorden, het helpt niet te verplichten of door te drammen... Je moet een mens bewust maken door met hem te redeneren en hem te overtuigen met zinnige argumenten.
Als je alleen maar groen denkt, dan kom je onvermijdelijk in aanvaring met de mensen die alleen maar economisch denken, want die twee dingen lijken veelal onverenigbaar. Je moet dan ook alle aspecten bekijken, er over redeneren en het afwegen tegen elkaar, kijken naar de korte termijn, maar ook durven kijken naar de lange termijn. Gewoon, redeneren over het geheel der dingen. Dan hoef je niet de vijand te zijn van de economisten of van de groenen, dan kun je veelal de ideeën verzoenen, en wellicht het groen als economisch element laten meetellen.
Ook moeten we veel meer investeren in het houdbare der dingen. Een klein voorbeeldje, indertijd werden de woningen van zeer vooruitstrevende mensen geïsoleerd met Isomo (piepschuim) of men spoot de spouwen vol met een soort isolerend schuim.
Het stond buiten kijf dat dit goede isolatoren waren... alleen, als je nu kijkt in de spouw van die muren waar men isomo of dat spuitschuim in aanbracht, dan is er niets meer van terug te vinden. Waar is het naartoe ? ?? Opgelost... In wat ? En waar is dat naartoe ? Was dit schadelijk ?
Dus nu gebruiken we geen piepschuim meer voor isolatie, maar is dat wat we nu gebruiken voldoende uitgetest ? Geeft het geen dampen af die schadelijk zijn?...

We hebben jaren horen zweren dat een gsm niet schadelijk is, nu luidt het plots heel anders. We hebben jaren margarine met linolzuur moeten eten, nu plots blijkt het slecht, en we kunnen dit lijstje eindeloos lang maken, suiker, aspartaam, bewaarmiddelen, poetsproducten... te veel om op te noemen. Eerst worden ze hemelhoog geprezen en een hele tijd nadien blijken ze de oorzaak te zijn alle soorten onheil.
We zijn, om het voorzichtig uit te drukken, veel te gehaast om voorwaarts te stappen op de ladder van de vooruitgang...Zonder na te gaan of we wel de juiste stappen zetten... Met alle nefaste gevolgen vandien. En dan krijgen we jarenlange discussies of het nu ecologisch beter is om de lijken te verassen of te begraven, en ga ook dat lijstje maar af...
We stappen niet vooruit, we hollen...blindelings...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: