maandag, december 22, 2008

Mmwhoaaaandag

Ik zit hier om 9.03 uur te pieren naar mijn klavier. Het is nog stekedonker, en het enige noemenswaardige licht komt van mijn scherm.
Ik kan heel goed begrijpen dat de mensen indertijd rond deze periode grote feestelijkheden organiseerden om midwinter te vieren, en de geboorte van het nieuwe licht... Ook al zag je er nog niet veel van. Later hebben ze netjes daarop ingespeeld en er de vermoedelijke datum van de geboorte van de Heer op geplakt...Want een feest van licht was broodnodig voor de mensen, hoe noordelijker, hoe nodiger...
Ik vraag me steeds weer af wat die Aussies daar zitten te wortelen met kaarsjes op zowat de langste dag van hun jaar ! Terwij er rond hun donkerste dagen niets voorzien is. Sukkelaars!
Het zou alleen maar getuigen van logica mochten zij hun jaar omgooien, en kerstmis vieren op 25 juni... Maar dat zal dan weer tegen de geest (de Geest?) ingaan van Het Geloof. Vergetende dat die feestdagen op een bijna willekeurige manier bepaald werden door mensen, veelal om een bestaande heidense feestdag te fnuiken.
Zo zitten we nog steeds met die gekke maanden ook. De maand met de mooie naam 'Tiende" is de twaalfde maand... We zitten met maanden die op een eerder willekeurige manier verspringen van 28 naar 30 of 31 dagen. Ons jaar duurt 365 dagen, dus zou het logisch zijn dat we beginnen met iedere maand 30 dagen te geven, de tweede, de vierde, de zesde, de achtste en de tiende maand geef je er een dagje bij, en kom je op 31 dagen. In de schrikkeljaren komt er ook een dag bij op de twaalfde maand. Zo is alles netjes en gelijkmatig verdeeld. Maar ja, we moeten zo nodig vasthouden aan een kalender uit de tijd van de Romeinen, die ondertussen al wel diverse keren is omgebouwd, maar aan het onlogische mag niet geraakt worden.
Zo ook onze klok. Wie heeft er in Godsnaam het idee gekregen om een dag onder te verdelen in twee perioden van 12 uur ? Een etmaal is 24 uur. Een uur is 60 minuten, een minuut 60 seconden, maar meten we de snelheid van een loper dan zijn het plots tienden van seconden ???
Waar is de logica ?
Zoek .....!

Het zou ook daar veel logischer zijn om over te gaan tot een tiendelig systeem, desnoods de dag nog in twee stukken van 10 uur (om welke reden dan ook), maar alvast iets wat past in het systeem waar wij allemaal mee vertrouwd zijn als we moeten rekenen.

Ik geef toe dat we ons niet langer echt kunnen baseren op het uur van de natuur, gebaseerd op het zonneuur, maar de manier waarop nu de tijdzones zijn ingedeeld zijn ook ver van logisch. Je moet eens de tijdszones bekijken op de wereldkaart ! Te gek voor woorden. In een en hetzelfde land of regio kun je nu vaststellen dat de mensen hun natuurlijke ritme overschrijden met verschillen van meer dan twee uur ! Als je het ongeluk hebt aan de verkeerde kant te wonen van deze uurzones, dan blijft het in de winter wellicht donker tot 10, ja 11 uur ??? Of omgekeerd is het bij de tegenpolen al donker van 14 uur af.

Ik begrijp dat men in een land liefst met een tijdzone werkt, maar erg logisch is het niet. Ik vraag mij af of er geen significante verschillen in zijn inzake gezondheid en levensduur van het ene eind van dit land naar het andere... Wellicht zal men dat dan wijten aan andere factoren zoals voeding en dergelijke, maar heeft men al eens gekeken naar de tijd als factor ?

Ondertussen is het eindelijk al wat klaarder. Ik zie weer wat ik zeg.

Wat heb ik een hekel aan deze donkere periode. Zou dat te danken zijn aan het feit dat de mens van origine uit ergens uit de de warme landen komt, waar de zon je als een moker kan slaan? Missen wij de vergezichten waar de einder staat te dansen van de hitte in het felle licht? Hoe doen die mensen dat die nog een stuk noorderlijker wonen dan wij ? Waar de zon bijna niet meer opgaat in deze periode ? Zij vieren in ieder geval nog steeds het feest van het licht, met massa's kaarsjes en grote houtvuren... Blijkbaar hebben zij daar ook duidelijk heimwee naar Licht.

Wellicht is dat ook de reden waarom men het licht als symbool voor de Godheid koos. Bijna een reliek uit de oertijd, maar nog steeds een valabel symbool. De mens hunkert naar licht. Licht was in den beginne bijna een synoniem van veiligheid, en hoe gevaarlijk vuur ook was, ze zetten alles op alles om het vuur te temmen, want vuur was licht. Ik denk dat dit element nog heel ver uit stak boven het feit dat vuur ook warmte gaf. Licht, zien, veiligheid.

Hoeveel soorten van lichtbronnen we nu ook hebben, toch trekt nog steeds die vlam ons aan. Een kaarsje is duizend maal mooier dan die pinkende slingers vol minieme elektrische lampjes. Het lijkt ook we een symbool van het leven, dit kaarsje... het brandt naar zijn eigen einde toe.
En net zoals bij de mens, is er net voor het einde nog één felle opflakkering, een groots moment van licht, en dan is alles plots uit, donker, weg... en rest het niets.

Zou er een hemel zijn voor kaarsjes ? Ik hoop van wel, net zoals ik hoop dat er eentje is voor ons. Eén grote gemeenschappelijke hemel, waar de kaarsjes branden tot in eeuwigheid. Waar we stilletjes kunnen zitten rusten, de eeuwigheid door staren naar het flakkerende licht van het eeuwige.

Als er een hemel is, dan kan dat nooit een immense duisternis zijn! Het kan niet anders dan licht zijn, want licht is veiligheid, is warmte is leven.
Dat is ook voor mij de hel, een eeuwige kille duisternis. Waar je misschien met een massa zit, maar het niet weet, omdat je het niet kunt zien, niet kunt voelen. Waar iedere zucht die je hoort klinkt als een bedreiging uit het onzichtbare. Het grote niets is geen hel, tenzij we er ons bewust van zijn.

Als er na dit leven niets is, dan is dat niet zo erg, want niets is ook niets om bang van te zijn. Maar een niets waar we ons blijvend bewust van zijn... brrrr..............

Ik geloof ook heilig, dat als er een hemel is, de meesten van ons er zullen terecht komen... Ik denk dat er niet zoveel echt slechte mensen zijn, dat er bij iedereen wel iets goeds zit. Zelfs bij de politiekers... Als ze thuis zijn zijn zij misschien ook wel eventjes mens... Zelfs bij de militairen, die misschien met tranen in de ogen hun eerstgeborene in de arm nemen en huilen van geluk. Zelfs bij de dictator die plots medelijden heeft met dat kindje dat staat te bedelen...
En weet je, we vinden de edelweiss zo mooi omdat hij daar heel alleen staat op een massa harde kille rotsen en stenen...
Wellicht moeten we niet zoveel schoons hebben om heel mooi te zijn in eeuwigheid.

Ik wens jullie alvast een Zalig Kerstfeest, of wat dan ook dat voor jou een een belangrijke dag is in jou leven, volgens jou geloof, of zonder geloof, ik wens je het gewone dagdagelijkse geluk, gewoon tevredenheid in alles wat je bent en doet...

tot de volgende ??

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Toon, het gaat niet zozeer om de feestdag als wel om wat je viert.

Gezegende Kerstdagen voor jou en Annie!

Gr. Henk