zondag, december 14, 2008

Kul of tuur

"Het achterwerk bloot voor het goede doel" "Naakt voor het goede doel"...
Ik heb enig begrip voor de mensen die fulmineren tegen de taboetijd van toen de Kerk het in onze contreien nog allemaal dicteerde, maar toch...
Ik heb zo het gevoel dat je nu moet buiten de goede bedoelingen gaan lopen om te werken aan het goede doel. Heel onze maatschappij wil ostentatief alle heilige huisjes omver werpen, ook waar het helemaal geen heilige huisjes waren.
Ik lig er niet wakker van als er her of der een kudde het plots opportuun vindt om naakt te gaan poseren voor het goede doel, maar ik vraag me wel af wat het ene met het andere te maken heeft. Oh ja, ze laten anderen betalen om naar hun bloot lijf te kijken ? Voyeurisme voor het goede doel?
Ik heb het al gezegd, ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat we alleen nog interesse hebben voor seks, choquerende dingen en geweld... oh ja, ook voor geld en macht, maar dat was er altijd al bij.
De eerste drie dingen zijn stilletjes aan in zwang gekomen, en ik vind dat het verdacht veel begint te naderen naar het "Brood en Spelen" van de oude Romeinen, de decadentie, het teloorgaan van de normen en van de cultuur.

In Antwaarpen vonden ze het zelfs nodig om in alle stadsscholen het kruis van de mijtervan sinterklaas te verbieden. Allemaal in het kader van de neutraliteit. Het zou andersdenkenden kunnen kwetsen in hun gevoelens. Ik las een open brief van een islam-politica (lijstDD) die haar verbazing uit over deze maatregel... Vorig jaar moest de kerstversiering weg uit het stadshuis van Brussel om de islam niet voor het hoofd te stoten, terwijl het notabene een islamitische arbeider was die de versiering eerst had aangebracht. In beide gevallen waren de Islambeleiders heel verbaasd over de onzin van deze maatregelen.

Blijkbaar weten veel mensen niet het verschil tussen racisme en traditie... Wij stellen speciale slachtruimten ter beschikking van de Islambelijders, zodat zij hun tradities kunnen opvolgen, en gaan de onze overboord gooien om diezelfden mensen niet voor het hoofd te stoten???? Waar zijn ze mee bezig ? Sinterklaas heeft in de huidige traditie nog maar heel weinig te maken met de Heilige Sint Nicolaas, en Kerstmis is in onze traditie gelukkig nog steeds iets meer dan alleen een vreetfestijn.

Om terug te komen op het naakt voor het goede doel, daar bewijst het feit dat een dergelijk iets aandacht trekt, al meer dan voldoende dat het iets is wat buiten onze normale levensfeer zit. Het is dus wel degelijk de bedoeling de aandacht te trekken, te choqueren.

Ik heb niets tegen naakt, in tegendeel, ik heb een opleiding als beeldhouwer gevolgd, en een van de moeilijkste en dankbaarste dingen om te leren beeldhouwen is de mens, zowel het mannelijk als het vrouwelijke lijf is een prachtig studieobject. En dan gaat het niet over het feit of het een jonge en een knappe is, een torso van een oude afgebeulde, versleten oude man biedt nog veel meer uitdaging aan de beeldhouwer dan een zachte en afgeronde lijn. Maar naakt gaan rondlopen hoort gewoonweg niet tot onze cultuur, wij voelen dat niet aan als "normaal". Kijk naar de naturisten, luister naar hun argumenten, en je hoort een verdedigende en een agressieve toon in hun argumenten, waarmee zij als het ware zelf beklemtonen dat zij iets willen doorbreken. Ook het feit dat zij dit doen in een min of meer afgesloten zone zegt iets.

Nee, het komt er weer op neer dat wij onze eigenheid steeds weer willen overboord gooien, en bewijzen dat wij niet meer vast hangen aan al die ouderwetse dingen. Wij werpen meteen ook maar al ons cultureel eigen overboord, en zetten niets in de plaats, nee, alleen tonen dat wij volkomen vrij zijn. Vrij in het niets, in het nihilisme.

Je moet echt eens op de rommelmarkt gaan rondlopen, en kijken naar oude kranten en oude tijdschriften... En maak dan eens de vergelijking op met uw dagblad van de dag van vandaag, uw tijdschrift van nu... Doe de moeite om eens te proberen dat te bekijken in stapjes in de tijd, en zie hoe we langzaam aan steeds meer en meer naar de sensatie zijn gaan neigen. En als je het zo ziet, dan kun je niet anders dan vaststellen dat het beangstigend is, we zouden die oude kranten, die oude tijdschriften niet meer kopen mochten ze nu verschijnen ! We kunnen ons niet meer voorstellen dat er dan iemand die dingen kocht ! En toch werden dan relatief meer kranten en meer tijdschriften verkocht dan nu.

In die tijd waren kranten gewoon informatief, ze hadden wel een bepaalde strekking, maar ze bleven in de eerste plaats informatief en leerrijk. Idem voor de tijdschriften, de vrouwenboekjes van toen waren vol met tips voor het huishouden en het gezin...
Nu zie je op de voorpagina artikels over die filmster die het aanpapt met die zanger, of over de zoveelste buitenechtelijke kleine van deze of gene star...Of een foto van een waterende prins, waarbij, oh genot, de prinselijke piemel op de voorpagina prijkt...

Waar is het begonnen ? Wat heeft veroorzaakt dat plots normen geen normen meer zijn? Integendeel, dat normen verkeerd lijken.

Weet je, soms heb ik weemoed naar de tijd dat men met de Hel zwaaide om ons af te schrikken. Nu is de hel blijkbaar geen of een duidelijk verkeerd argument in de opvoeding, maar men kan niet anders dan vaststellen dat we steeds minder en minder eerbied hebben voor elkaar. We gaan zelfs bloot gaan staan .
voor het goede doel.
djudedju

Men zal wel weer zeggen dat ik ouderwets ben, maar weet je, als dat ouderwets is, dan ben ik blij dat ik ouderwets ben! Dat is dan voor mij een eretitel, net zoals de "Geus" een eretitel werd voor de protestanten.

Laat mij maar mijn normen houden, ik heb dan weer iets in mijn bezit dat de meesten blijkbaar niet meer hebben...'t Zal nog waarde krijgen !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: