donderdag, december 04, 2008

Flikken

In De Laatste met het Nieuws staat een prachtige titel boven een artikel:
"een kwartier loon afgetrokken van krantenlezende agent"
Ik heb het haartikel in casu gelezen, en het gaat officieel over het feit dat de bewuste agent op het werk zich onledig hield met het lezen van de krant, maar dat is natuurlijk de officiële versie... De werkelijkheid is tweeërlei! :
1) Flikken mogen momenteel geen kranten meer lezen, daar het gezag van de opperflikken al genoeg is aangetast, en er in de kranten toch niets staat dan vuile leugens over de top van het flikkenkorps.
2) Kranten zijn zowiezo slecht voor flikken, het is immers niet goed dat een flik ook weet wat er in de buitenwereld gebeurt, dat zou zijn slaafse gehoorzaamheid aan het gegeven bevel kunnen vertroebelen. Het is al erg genoeg dat ze moeten kunnen lezen en schrijven (vooral het laatste).

Je kent toch het kluchtje waarom een flik het hoofd schuinhoudt als hij een PV schrijft? Om zijn verstand te laten samenlopen.

Je weet toch waarvan het woord flik komt ? Eigenlijk moet het flic zijn, het is immers een franstalige afkorting (typisch in ons belgenland). Het staat voor: Fédération Libre des Imbeciles Casqués...

In ons landje zijn de moppen over over onze flikken legio... Indertijd waren er op een korte tijd enkele schandaaltjes geweest van stelende agenten en van drugsverkopende rijkswachters, en alras vroeg iedereen je of je het verschil wist tussen een dief en een drugdealer ? Een die rijdt in een camionette met een blauwe streep en een drugsdealer in een camionette met een rode streep...

Dat laatste mopje zal heel vreemd klinken voor onze kleinkinderen, die zijn immers grootgebracht in een wereld met een eenheidspolitie... Nu is er geen verschil meer tussen dieven en drugdealers....

Maar ergens vind ik het triestig dat al die schandalen gebeuren in de wereld die moet instaan voor wet en orde, en ik vind het bijna nog erger dat het allemaal breed uitgesmeerd te lezen, te horen en te zien is in de media.

Je mag mij gerust een ouderwetse zak noemen, maar ik ben er van overtuigd dat het beter is voor de maatschappij dat de mannen die de wet moeten doen eerbiedigen onaantastbaar zijn en lijken. Vroeger, heel lang geleden waren de rijkswachters een onderdeel van het leger, en waren de militaire wetten voor hen van toepassing. Dat bracht met zich mee dat sancties en straffen daar een zaak waren die binnenskamers werd geregeld. Daar kwam indertijd niets of hoogstens amper iets van in de buitenwereld terecht.
In die tijd was de rijkswachter dan ook een figuur die naar buiten toe vrij van zonden leek. Dat maakte het ook makkelijker om een machtspositie uit te oefenen, en dus ook om de wet te doen respecteren.
Och, ik weet dat het ook geen volmaakt systeem was, maar het lijkt mij nog steeds beter dan het huidige. Want nu is er geen eerbied meer voor de hand der wet... Ik zou bijna zeggen integendeel. Als er iemand zegt dat hij politieagent is, dan krijgt hij negentig keer op honderd het antwoord dat hij dan ook maar een beroep had moeten leren...
Wij hadden indertijd ontzag voor meneer de agent.
Nu steken mannekes van vijftien doodleuk hun middenvingertje op naar de flik die naar hen roept, en fietsen iets vlugger weg... (Mijn kleinkinderen noemen dat niet langer meer de middenvinger, maar de fuck you vinger...) (Waar is de tijd van "duimeloot, lekkepoot, lange rape, korte knape en het heel klein purnukkeltje van mijn kindertijd?)
Gebrek aan ontzag is ook gebrek aan eerbied voor de wet.
En dat gebrek dijt uit, en wordt zelfs ingevolgd door de wetgevers...
Ik meen dat het Dehaene was die vaststelde dat de fietsers toch tegen richting reden in de eenrichtingsstraten, dus kunnen we het beter toelaten...
Met andere woorden als we met genoeg mensen zijn die het leuk vinden in de brievenbussen te gaan wateren, dan wordt het volgens die redenering straks wet!
Logica ?
Is er niet, het is dan ook een politieke beslissing, en politiek en logica???

Heb je al eens buiten gekeken ? Niet doen, het is de moeite niet. Alles is grijs en grauw. We zitten immers in wat ons moeder de "zes donkere weken" noemde... Drie weken voor en drie weken na het begin van de officiële winter. En het zijn inderdaad donkere dagen. Als het ook nog regenachtig weer is, heb je het gevoel dat de zon het niet eens de moeite vond om er ook nog eens voor uit zijn bed te komen.
Wat moet dat niet zijn aan de noordpool, waar de zon zich nu werkelijk niet meer laat speuren? Ik zou willen in de zomer daar ergens gaan wonen, omdat dan daar de dagen eindeloos lang zijn, en zodra de winter dreigt aan te komen, ga ik naar de kanderenand van onze aardkloot, daar van de eindeloze dagen gaan genieten. Alleen... niets is volmaakt op deze wereld, als je zover naar de polen opschuift, heb je nogal dikwijls te maken met gebieden waar het in de zomer veel regent. Moet je hele dagen onder je paraplu zitten te vissen ...
De tropen zijn ook niet echt interessant ! Daar is de dag altijd netjes twaalf uur lang, en dat is niet lang, dat is eerder kort.
Nee, al bij al...we zitten nog redelijk goed. En geef toe, we hebben het meest ideale klimaat van héél de wereld om hele dagen te kunnen kneuten over het weer ! Waar en wanneer je ook je kop binnensteekt wordt je steevast verwelkomt met: "'t Is wel een weer hé ?". Er staat daar wel een vraagteken bij op het einde, maar eigenlijk verwacht men niet echt een antwoord op die vragende zin. Hoogstens een "'t Is wreed hé!"... Dat is gepast bij regenweer, maar ook bij een hittegolf, bij sneeuw, maar ook bij helder vorstweer... Op een of ander manier is het hier nooit echt goed weer zonder meer. Er is altijd iets te lang of te breed aan.
Heerlijk toch?
Hebben we meteen een inleiding voor een gesprekje met een wildvreemd persoon, want wij weten uit ervaring dat dit gemeenschappelijke gevoelens zijn, en dus is niets beter geschikt om het ijs te breken en een gesprek mee te beginnen...
Zelfs bij een begrafenis hoorde ik: "innige deelneming! Vind je niet dat het altijd koud is op een kerkhof?"
Er is geen denkbare gelegenheid om aan de druk van het Belgische weer te ontsnappen. Ik ben er zeker van dat als onze Eerste Piet op bezoek moet gaan bij ons Konijn Halbert II, het gesprek begint met de klassieker: "'t Is wel een weer hé ?", maar dan in 't Françoises en gevolgd door een eerbiedig "Sire"...

Op zich moet dit wel een bewijs op zich vormen dat er inderdaad iets schort aan ons weer. En dat was al lang zo, nog van voor Al Gore in zijn rook en roet spuwend vehikel kwam vertellen dat er teveel CO2 in de atmosfeer komt te zitten, en wij gaan te maken krijgen met een broeikasteffect.. Met zo'n wagen als de zijne, neemt hij duidelijk een heel stuk van de verantwoordelijkheid op zich.

In Nederland doet de regering een efforke om de roet bij dieselmotoren te beperken, en bevordert de installatie van een roetfilter. Niet zo in ons Absurdistan. De invoering van de roetfilter zou immer het argument van de hogere lasten op diesel en op dieselvoertuigen teniet doen, en de taks is veel belangrijker dan de roetuitstoot... Er is immer geen enkel landje die meer ministers en staatssecretarissen heeft per hoofd van de bevolking dan ons apenlandje, en dat moet ook betaald worden. Heel de Vlaams-Waalse kwestie was in den beginne niets dan een hefboom om meer dikbetaalde postjes te creëren. Ondertussen zijn de politiekers er al in geslaagd om enkele echte moeilijkheden te veroorzaken. Hebben zichzelf een bestaansreden geschapen.
Vandaar het onmetelijke vertrouwen van de Belg in de politiek.
In de geest van de doorsnee Belg hoort een politieker thuis in het zelfde rijtje van dieven, oplichters, wisseltruukkunstenaars en dergelijk moois meer.
Gezinnen waarvan een van de kinderen kiest voor een carrière in de politiek moeten zich wel heel erg schamen over hun opvoedkundige capaciteiten!
djudedju.
De enigen die nog enigszins aan dit imago ontsnappen zijn de dorpspolitiekers. Niet dat ze heel erg hoog ingeschat worden, maar daar is het niveau te laag om werkelijk grote stommiteiten te doen... zodoende worden ze daar nog enigszins geduld.
Geen wonder dat hier een stemplicht is, anders zou het ganse land geregeerd worden door de niet eens verkozenen des volks.
En toch, het is net zoals ik hierboven vertelde over de flikken... Als de handhavers van de wet niet boven alle verdenking gesteld zijn, hebben ze geen gezag. Als de politiekers bestaan uit mensen die duidelijk slaatjes slaan uit hun functie, dan hebben ze geen gezag...

Waarvan akte.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: