dinsdag, november 04, 2008

There is something rotten in the Kingdom of Danmark...

Nee, ik ga het niet over Denemarken hebben, maar over enkele symptomen die me vandaag in het nieuws beroerden, en die volgens mij het citaat van Shakespeare goed kunnen gebruiken...

De prikklok in het Vaticaan is WEER ingevoerd...
Een prikklok is een hatelijk ding, die enkel en alleen dient om de argwaan van de werkgever weg te nemen omtrent de aanwezigheid op de werkvloer van al zijn werknemers, en om de werknemers er van te overtuigen dat zij moeten op tijd aanwezig zijn op het werk en blijven zolang het hoort.
Het effect is meestal niet echt positief te noemen.
In de meeste gevallen ervaren de werknemers dat als een beledigend iets, en reageren door heel precies de tijd te respecteren... Is een stuk werk half af op het moment van de einduur, dan blijft het maar liggen, als ze mij niet vertrouwen, dan doe ik ook een slag meer dan noodzakelijk is.
Maar het is dus een actie van de werkgever, die om een of andere reden er van overtuigd is dat zijn werknemers niet naar behoren presteren...
In het Vaticaan moeten nu alle werknemers opnieuw pointeren. Vroeger moest het al eens, maar de vorige paus Djiepie schafte het af. (Hij kwam uit een land die zich via vakbondswerking vrijgevochten heeft van de Russischcommunistische druk)... Nu wordt het dus weer ingevoerd!
Dit lijkt er sterk op te wijzen dat de kardinalen en andere werknemers er in het Vaticaan de kantjes afliepen.
Of de huidige paus wil met een Deutsche gründligkeit (als ik het fout schrijf sorry, maar je begrijpt het wel) alles und allen controlieren.
't Is of 't een of 't ander...
Maar mij heeft het een wrang gevoel in de mond. Je verwacht zoiets niet in een instelling die voortdurend inzet predikt.
Maar ja, zelfs in sommige delen van sommige vakbonden staan er prikklokken tegenwoordig...Daar geeft mij dat net hetzelfde wrange gevoel, en daar werkt het net als in veel bedrijven nefast voor de sfeer en de spontane inzet. Dat zal ook wel zo zijn in het Vaticaan.
Maar nog eens, dat is in dergelijke instellingen bijna tegennatuurlijk te noemen, en zal heus niet bij mij alleen dat wrange bezorgen...

Er is nog iets wat ik niet begrijp, en die mij ergens heel argwanend doet zijn...
Ik las in de krant dat de monetaire crisis de brandstofprijzen meer en meer doet zakken.
Niet dat ik er iets op tegen heb dat de brandstof wat betaalbaarder wordt, maar ik snap het gewoon niet.
Als ik hier iets heb dat ik verkoop, en jij hebt het broodnodig, dan kan ik mijn prijs opvoeren tot de grens van jouw behoefte. Dus duur . . . Stel dat jou munt daalt in waarde, dan zal ik alles op alles zetten om mijn eigen inkomen te vrijwaren, en dus ofwel meer van je munten vragen, ofwel je dwingen te betalen in een veilige munt, wat voor jou net hetzelfde is, een duurdere kostprijs.
Maar nu wordt de brandstof dus goedkoper ???
Ik snap het niet ... 't Zal wel aan mijn beperkt economisch inzicht liggen, maar er klinkt iets in door dat mij doet denken aan manipulatie... Het is alsof men me tegen de haren in strijkt.
Ofwel heeft men de kostprijs vroeger kunstmatig opgetrokken - en niet in eerste plaats door de grondstofleveranciers-, ofwel doet men nu iets wat eigenlijk niet zou kunnen...
Ik gok op het eerste, het is -als het ware in eigen schoot- dat men de kostprijzen heeft opgetrokken om wie weet wat en welke effecten allemaal te beogen. Duidelijk is in ieder geval dat men bezig is aan een wereldwijde poging om te komen tot andere energieën, en een van de manieren om druk te zetten is vertellen dat de voorraad op raakt, en dat de kostprijs steeds hoger en hoger wordt... Nu en dan komt er per ongeluk een berichtje in de krant dat men weer nieuwe olievelden vond, en een ervan groter dan ooit gevonden werd... Er is echt iets rots aan het gebeuren.
Waarom is er plots die noodzaak om alles op alles te zetten en de afhankelijkheid van de olielanden kwijt te raken ? Het milieu ? Laat me niet lachen, daar kijkt geen een financier naar! Nee, er broedt iets anders...
Het gekke is ook dat bepaalde uitvindingen van goedkope of gratis energie verdwijnen, de uitvinders verdwijnen of worden vermoord ... Er moet een nieuwe energie komen, maar een waarvan de staat (welke staat????het kapitaal???) het monopolie kan in handen houden. Alle andere oplossingen zijn gedoemd te verdwijnen nog voor ze zich kunnen bewijzen.
En men verzekert zich van de medewerking van Jan Publiek door de grote hetze over de klimaatswijziging, om de fossiele brandstoffen af te zweren. Mocht later de nieuwe energie in handen van de nieuwe machthebbers nog meer vervuilend zijn, dan zal dat plots geen kwaad meer kunnen, en niemand tegenhouden om het te produceren, als ze de macht en het kapitaal erdoor in handen krijgen !
Het gaat hem immer alleen om de poen
en de macht.

Denk niet dat ik droom... Kijk maar eens naar de redevoeringen en gebeurtenissen tussen de Amerikaanse en Europese machthebbers, en kijk wat ze prediken ! De wereldstaat komt er aan !

Kijk, een van de redenen waarom het hier behoorlijk goed gaat met de werkende mensen, is het feit dat in ons land alles op een gezonde concurrentie berust. Er zijn meerdere werkgeversorganisaties, meerdere artsenorganisaties en meerdere vakbonden. Die moeten zich allemaal bewijzen tegenover hun leden. Uit die concurrentie groeit een evenwicht die berust op de grootste gemene deler. Er komt een systeem van negociëren, onderhandelen en er komt uiteindelijk een hoog maar haalbaar en draagbaar evenwicht. In andere landen is die onderlinge concurrentie er niet of veel minder, en daar zijn de resultaten veel minder.
In die zin bestaat er ook een concurrentie tussen landen onderling, op diverse vlakken, tot heil van de inwoners. Als we tot één wereldregering komen, dan valt dit weg, en wordt de levensstandaard gedikteerd door één leiding, de sterksten die er nu in het klein voor zorgen dat ze het heel goed hebben in hun landje, zullen er dan voor zorgen dat ze alles hebben van heel die wereld...
En net zoals in grote wereldrijken vroeger, zal de druk op het individu exponentiëel toenemen.
Soms heb ik het gevoel dat de huidige crisis of georkestreerd wordt, of op zijn minst benut wordt om weer stappen in de richting van de ultieme macht, de macht over heel de wereld te zetten.
Kijk maar goed, en wees alert!

De zon schijnt op een benevelde wereld. Het lijkt wel of je een bril op hebt in opaal glas. Alle details zijn verdwenen, er rest alleen een gouden licht met hier en daar, heel vaag, een donkerder schaduw... een aanwijzing dat er nog iets in dat licht is.

Zonet kwam de buur hier, met een berichtje dat hij uit zijn krant knipte. Er mag ook een goed nieuws zijn hé ! En dan nog nog nieuws waarvan ik naast mijn schoenen ga lopen...

LIERDE

Bart Goderis wint prijs voor Vormgeving


Bart Goderis uit de Langemunte in Lierde heeft in Kortrijk de vierjaarlijkse Prijs voor Vormgeving van de Provincie West-Vlaanderen gewonnen.
Onder vormgeving wordt het ontwerpen van een product verstaan dat als serieproduct vermenigvuldigd wordt. Zowel prototypes als afgewerkte producten komen daarvoor in aanmerking. In totaal dienden 19 vormgevers ontwerpen in, samen goed voor 120 realisaties. Bart Goderis werd laureaat voor de totaliteit van zijn inzendingen met betrekking tot tapijten. Hij verdient hiermee 2.500 euro en een zilveren ereplak.
In het juryrapport staat: " Bart Goderis slaagt erin om vanuit een doorgedreven materiaalonderzoek tot vernieuwing te komen binnen de woltraditie. Hij begrijpt wat tapijt is. Zijn kleine ingrepen hebben een enorme impact en een groot effect in de ruimte."

Tot daar het krantenartikeltje... Je moest me nu hier zien zitten, een kop als een biet, en een vreselijk spannende col.

Ik ga stoppen, en genieten van de smaak van glorie

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: