vrijdag, november 28, 2008

Napoleon,

... of hoe een koe een haas vangt...
Ik heb immers een citaat van hogergenoemd massa-uitroeierke een citaat gevonden dat hij op zijn minst verstandige mensen moet in dienst hebben gehad die hem nu en dan ook eens een verstandig ding lieten zeggen...
Ik heb het nochtans niet voor "veldheren" (lijkt mij een eerder op een flatteuse titel voor een koewachter, maar kom...). Ik kan immers geen enkele reden vinden voor het uitroeien van mensen. Maar dat verhaal heb ik al gedaan.
Nee, ik vond dus een citaat die aan Nappie wordt toegeschreven, en waar ik het mee eens kan zijn!
Volgens Napoleon zou er in ieder toneelstuk minstens ook een rol zijn voor de politiek, want: "Het is tenslotte de politiek die tot rampen leidt zonder dat er officiële misdaden worden begaan"...
Veel commentaar hoef ik daarbij niet te geven.
Oh ja, wat vind je van de escapades van ons minister Crem-à-glaceke? Dat hij eens zijn voetje scheef zet, zich eens laat gaan, zich laat vollopen en gaat staan nachtlawaai maken in het Belgisch Café te New York, daar lig ik niet van wakker. Dat hij het in alle klemtonen ontkent, dat verwonderd mij niet, het is tenslotte een politieker (zelfs met politieke roots!!!), maar dat hij de jongedame die daar dienster was met dienst, liet afdanken, omdat ze de feiten vermeldde in haar Blog, en dat hij DAAROM een blog een gevaarlijk ding noemt, dat gaat te ver !
Weet ons Cremke dan niet dat het al eeeeeeuwen gekend is, dat de pen machtiger is dan het zwaard, en dus zeker dan een bevroren roomijsje dat mini - sterreke mag spelen????
En dat uit een partij met de C in het logo... Nu ja, sinds al de echtscheidingen en huwelijken en herhuwelijken van de grote coryfeeën van het Christelijke in de Volkspartij, moeten wij van niets meer verschieten... Alhoewel, er ligt blijkbaar een gradatie in. Je moet een bepaalde graad hebben bereikt in de partij vooraleer je dergelijke dingen moogt... Een die maar voorzitterke was van de partaai moest zich plots in blauwe verf steken om niet brodeloos te worden omdat hij plots een andere vrouw verkoos boven de zijne... Als je acht regeringen hebt ge(mis)leid, mag het wel.

Politiek is leuk om naar te kijken, zolang je er de brokken niet van moet betalen.
Ik heb tot mijn verbijstering moeten ontdekken dat er ook goede politieke partijen zijn ! Jaja, maar die zitten jammer genoeg in de oppositie, en hebben niets, maar dan ook niets in de pap te brokken buiten het uiten, liefst voor de camera, van verstandige opmerkingen.
Maar let op !!! De ervaring heeft geleerd dat het niet de partij is die verstandig is of goed is, nee, het is de oppositie! Met andere woorden, als je meent dat zij de oplossing bieden, en dat de meerderheid dat met je eens is, dat zitten zij in de regering, en meteen, als bij toverslag is alle gezonde verstand verdwenen, weg, verschwunden, piepedada...
Ik denk dat ik weet hoe dat komt!
Dat komt omdat het verstand van de politieker maar tot een bepaalde hoogte reikt. Eens zij op een hogere post terecht komen, reikt het dus niet meer hoger dan...juist, ja... vandaar het woord strontpolitiek vermoed ik.
Ik vind het heerlijk te bloggen, zeker nu ik weet dat een blog gevaarlijk is volgens (lees voor) politiekers.... Het is alsof ik plots de hemelpoorten wagenwijd zie opengaan, halleluljah !

Mijn blog van gisteren was blijkbaar van uit mijn diepe onderbewuste gekomen, want toen ik de radio opzette, hoorde ik van de desastreuze gebeurtenissen in Mumbai (Bombay).
Stel dat er hier in ons zo mooie en rustige Mater plots een Maffiabaas komt wonen, zo een waarvan iedereen weet dat het maffia is, maar die zo handig is, dat je hem nooit iets kunt verwijten, en dat het alleen de kleine garnalen zijn die steeds de rekening moeten betalen. Stel, dat deze maffiabaas, geheel volgens de maffiatradities, rond om zich een muur van goede werken op zet, en de gemeente in zijn welvaart laat delen. Stel dat wij hier dus allemaal op een of andere manier "delen" in de welvaart, door bijvoorbeeld een openbaar zwembad, gratis voor de inwoners en degelijke dingen meer...
Stel dat die maffiabaas, nog steeds geheel in overeenstemming met de maffiatradities, zich dan kandidaat stelt voor het burgemeestersschap, provincie, deelregering en uiteindelijk regering... Bestaat heel ons land dan uit malafide maffiosi? (De Italianen zouden het graag horen ...). Nee, in de praktijk zou het zo zijn dat bijna niemand het vermoeden heeft dat de man een maffiabaas is!
We gaan nog een stapje verder...
Ons buurland heeft de oorlog aangebonden met de Maffia.
Ze stuurt dan ook haar vijfde colonne op pad, en deze leggen onder het stadium van Club Brugge een bom, juist voor de match tegen Anderlecht, gewoon om de maffia te treffen.
Dat zij geen een maffiosi gedood hebben, maar alleen enkele tienduizenden onschuldige inwoners van ons landje, speelt geen rol, het is een duidelijke verwittiging aan het adres van...
Of nog anders, ik heb ruzie met Jan, maar Jan is een reus van een vent, met handen als koolschoppen, en ik kan hem niet aan. Naast Jan woont Piet, een klein stumpertje, een sukkelaar die met moeite de eindjes aan elkaar kan breien. Dus ga ik, om Jan te treffen, op een avond zijn kleine buur in elkaar kloppen. Was het Jan niet, het was er toch dichtbij hé???
Iedereen zal het onlogische van de historie inzien... uitgezonderd een groep, de terroristen, want dat is net wat zij doen.

Het ergste van het ergste, dat zijn dan nog zelfmoordterroristen...
Iedere keer weer zit ik mezelf dan af te vragen wat het verschil is tussen indoctrinatie en hypnose???
Een goed hypnotiseur weet zijn slachtoffers zo ver te brengen dat zij allerlei gekke dingen doen voor een geamuseerde zaal toeschouwers, zonder dat zij zich dat bewust zijn... Denk je nu echt dat er tientallen en tientallen mensen zich zomaar kunnen veranderen in een levende bom, ter ere van de "goede" zaak?
Ik geloof dat niet, ik zal niet zeggen dat er her en der eentje is die zo fanatiek is in zijn overtuiging, maar de meesten zullen wel zodanig opgepept zijn, dat zij echt niet meer honderd procent bewust zijn van wat ze doen. Ze zijn dan geïndoctrineerd...volgens mij een ander woord voor hypnose, waarbij het echter er niet omgaat een zaal mensen te amuseren, maar om de zaal en de toeschouwers te vernietigen.

Dat men deze indoctrinatie dan doet vanuit een diep geworteld geloof, is gewoon gebruik maken van een reeds sterke overtuiging, om het nog verder en verder op te peppen, zo ver tot de dood. Sommigen zullen dit dan wijten aan het geloof, maar dat is het niet! Het is niet het geloof dat deze mensen zo ver drijft, het zijn de mensen die dit geloof misbruiken om hun willige slachtoffers zo ver te brengen dat zij hun eigen leven veil hebben om wat zij denken het geloof te zijn.
Dat het niet alleen vanuit een geloof kan, bewijst wat er gebeurde in Nazi-Duitsland. De opruiende spreekbeurten van een bekwaam spreker als Hitler was, was voldoende om een massa op te zwepen, en de verdere indoctrinatie was voldoende om hen nog verder te drijven...

De vraag die we ons moeten stellen is: Wat is het die een mens zo gevoelig maakt voor opzwepende taal?

Het is trouwens niet alleen zo dat het opruien moet geschieden door een derde! We zien ( denk aan Amerika met zijn jongeren die de helft van hun school omverschieten) dat een enkeling ook zichzelf zodanig kan oppeppen dat alle rede verdwijnt. Als het over een geloof gaat, en zonder gewelddadigheden, dan noemt men dat extase...

Maar wat het ook is, hoe we het ook noemen, blijkbaar is de mens betrekkelijk gemakkelijk zo ver te krijgen dat hij zichzelf overstijgt (ik zou het liever noemen zichzelf ondermijnt) en alle normen vergeet en bereid is tot excessen.
Gek, bizar, maar pijnlijk waar.
Het komt er alleen op aan de juiste hefboom te vinden, omdat procédé in werking te zetten. In het klein, en meestal in betrekkelijk onschuldige vorm zien we dat ook als ... politiek... en zo is de cirkel rond, en ben ik weer aan mijn begin.
En kijk maar eens hoe je mensen vind die zich werkelijk kunnen opzwepen voor een of andere politieke partij ! Zij zouden er voor vechten !
Nog een stap, en ze binden zich een bom rond de lenden en...
Nee, wij zijn niet zonder zonden.
Nee, wij aanvaarden hun normen niet, zelfs zonder ze ook maar een keer te bekijken, wij aanvaarden ze niet en hebben er zeker geen begrip voor, nee, verdomme... en wij zijn on ook aan het opjutten.
Eerlijk, ik denk niet dat we beter zijn...
Eén klein zetje, een hefboompje, en roef... de westerse bomdragers zijn er !
Alleen ze komen met F16's en andere gesofisticeerde wapens.

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Toon, ik denk dat groepsdenken een gevaar is voor het individu (en de samenleving). Vooral omdat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden is het essentieel om ook zelf te blijven nadenken.

Gr. Henk