donderdag, augustus 28, 2008

summertime

de titel is maar een wensdroom, net geen natte droom, want er zitten wolken genoeg om allemaal weer zeiknat te worden...
Het chronisch ontbreken van zon zal weer voor de nodige ellende zorgen !! Weet dat zonder zon er onvoldoende vitamine D gevormd wordt ! Deze vitamine zorgt niet alleen voor de kalkvorming, maar is ook een van de vitamines die een sterke invloed hebben op de geest. Ontbreken van vitamine D veroorzaakt een stijging van het aantal zelfmoorden. In landen waar onvoldoende zon is, is het aantal zelfmoorden dan ook altijd hoger dan in andere (met uitzondering van Las Vegas en dergelijke gokoorden, waar het nog hoger ligt, maar daar zijn dan onnatuurlijke oorzaken).
Met andere woorden, ik geef u dan ook de raad, in dit kloteweer van ons, om van ieder straaltje zon bewust te gaan profiteren, hoe klein en hoe miniem het ook is ! Een andere oplossing zijn de lichtbaden, maar dat is een duur en nog geen evenwaardig equivalent.
We zijn langzaam aan het evolueren naar een zeer gelijkmatig klimaat, geen warmte, geen koude, geen zon en steeds regen of dreigende regen... Vergeet wat we vroeger leerden over seizoenen, ze zijn afgeschaft ! Met wat geluk hebben we in de periode april, mei en in de periode september, oktober nog enkele zonnige perioden, en voor de rest: regen, motregen, mist, nevel, hagel en andere vormen van nattigheid... Het is dan ook dringend noodzakelijk om het jaar op een andere manier te gaan liggen bekijken ! De hoofdverlofperioden moeten van de natte juli-augustus maanden dringend verlegd worden naar april, mei of september, oktober. Deze maanden bieden tenminste nog perspectief op enkele zonnige dagen, en we zouden dan bovendien de mogelijkheid hebben in eigen land de nodige vitamientjes op te doen !
Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar april mei, omdat dit dan komt na de somberste periode, waarin zelfs het aantal uren daglicht beperkt is geweest, en een revival van de natuur dan zou samen gaan met een revival van de uitgeputte en sombere mens.

In de reeds diverse malen besproken uitzending over het al dan niet door menselijke beïnvloeding veroorzaakte opwarming van het klimaat, werd onder meer gesteld dat de manier waarop het gepropageerd werd en wordt, heel veel gelijkenis heeft met het lanceren van een nieuw geloof, en men kan niet anders dan vaststellen dat er inderdaad heel veel gelijkenis is ! Plots zijn er miljoenen belijders van de nieuwe klimaatsgodsdienst ! En de manier van belijden heeft ook al iets weg van het bitse van de belijders van een geloof van het eerste uur. Binnenkort krijgen we nog klimaatsmartelaren ook ! Mensen die zich voor auto's gaan werpen om het verkeer tot stilstand te brengen en dergelijke excessen ???
Het gekke is, dat ondanks het feit dat de aanhangers van de global warming door menselijk toedoen, het in de discussie op geen enkele manier konden hard maken, en toch bleven zweren bij "hun" feiten. Het valt niet te ontkennen dat er sprake is van een klimaatswijziging, maar wat de oorzaak is zullen we wellicht veel meer moeten zoeken in de zon dan in iets anders, maar laat er ons niet meer over gaan liggen discussiëren, ik herhaal dat heel die hetse één goed punt heeft: de mensen beginnen meer en meer aandacht te geven aan het milieu ! En dat is nodig ! Meer dan nodig !
Het ambetante is dat de grootste vervuilers ook diegenen zijn die nog het minst hun best doen om iets te veranderen, en dat onze inspanningen daardoor veel minder duidelijk effect hebben. (Wat geen reden mag zijn om het niet te doen !) Maar de grote Predikant All Gore is nog steeds een van de grootste individuele vervuilers die ik ken ! Het is dus voor hem duidelijk meer een politiek spel dan wel een "geloof", zoals hij de anderen wel aan praat. Misschien is dat mede de reden dat kamerika een van die grote vervuilers is die de minste inspanningen doet ? Ze zien daar immers van nabij de grote goeroe zelf zondigen...

Maar als de zorg voor het milieu de eigenlijke zorg moet zijn, dan moet men niet alleen aandacht hebben voor de CO2, maar voor veel meer dingen ! We moeten in ieder geval het oude spreekwoord voor ogen houden: als iedereen voor zijn deurtje veegt is heel de straat proper ! Laten we eens beginnen met onze eigen tuin, hoe klein die ook is, en met de stedelijke parken en tuinen... dat is lekker dichtbij, en daar zien we ook hoe de natuur dagdagelijks verkracht wordt ! Met zorg wordt ieder rups doodgesproeid, en dan maar jeremiaden dat er geen vlinders meer zijn... Maar er zijn niet alleen geen vlinders meer, er zijn ook al vogelsoorten die bijna niet meer te vinden zijn, andere insecten die je amper nog eens ziet, terwijl andere blijkbaar heel lekker floreren op chemicaliën... en dan evolueren tot echte plagen.
Een mens zou bijna vergeten dat je ook kunt tuinieren op een ecologische manier, en dat vergiften niet selectief genoeg zijn, en het nooit zullen zijn om een gezond evenwicht te maken. We moeten ook rekening houden met het feit dat wij met onze huizen en wegen de bebouwde oppervlakte steeds groter maken en dus de natuur steeds kleiner. We jubelen bij een geslaagde herintroductie van een diersoort, zonder ons af te vragen of dit dier wel nog zijn normale plaats kan innemen, waardoor we in veel gevallen een nieuwe scheefgroei veroorzaken... We houden halsstarrig vast aan het bewaren van de natuur, en willen niet inzien dat natuur een steeds levend en dus evoluerend iets is, en dat vechten voor het behoud van een heidelandschap eigenlijk ingaan is tegen de natuurlijke evolutie...maar ja, we vinden heide zo mooi...
Kortom, we moeten veeleer moeder aarde laten evolueren zoals zij het wil, en onze bijdrage moet er in bestaan dat niet te verstoren ! We moeten zorgen het niet te vergiftigen met CO2 en sproeistoffen en allerlei scheikundige resten van onze industrie... Als we dat doen, dan krijgen we misschien een iets andere wereld, maar dan toch een natuurlijke wereld !
De natuur is geen Bokrijk ! je kunt het niet in een parkje opsluiten !
En ja, dan zal de klimaatswijziging ook gevolgen hebben voor onze natuur, maar die gevolgen zullen natuurlijk zijn en in feite gewoon een opschuiven zijn van de natuur van ergens anders naar hier, en onze natuur naar weer ergens anders. Niets dus om ons zorgen over te maken, wel om ons aan te passen aan de nieuwe natuurwetten voor onze nieuwe regio.
Alleen eerbied moeten we hebben, en ook onze manier van teelten moeten we op een natuurlijkere manier beoefenen. Als ik nu, hier aan mijn maïsveld 's morgens bij het eerste licht en 's avonds bij het laatste licht buiten kijk, dan zie ik telkens massa's ratten de straat over steken... De monocultuur op grote oppervlakten is onder meer een ideale basis voor de rat om zich abnormaal te vermenigvuldigen. Met andere woorden, de zoveel geroemde en verdoemde ruilverkaveling heeft onder meer een toename van grote velden veroorzaakt, waar steeds weer maar één soort planten op staat, met het gevolg dat bepaalde soorten dieren (ook insecten) zich abnormaal op vermenigvuldigen. De natuur kan dit niet opvangen omdat daar geen natuur meer is, en dus gaan we sproeien en behandelen, en doden de nuttige dieren met de slechte. Als de teeltoppervlakten kleiner zijn, en in functie gekozen worden, dan kun je een veel beter natuurlijk evenwicht creeëren, met als gevolg geen sproeistoffen meer... Wat kan in een kleine tuin, kan ook op een grotere schaal, als het verstandig wordt gedaan...
Bovendien zou ook de bemesting minder intens moeten zijn, omdat de uitputting door verschillende plantenrassen ook op verschillende manieren gebeurt.
Maar wat zit ik hier te prediken... zolang de quantiteit voorgaat op de kwaliteit zal er niets veranderen...ook al is bewezen dat planten uit die intensieve landbouw veel minder voedingsstoffen bevatten dan die uit een natuurlijke bewerking... wat de producenten ook beweren. (Net zoals een kippenei uit een legbatterij identiek zou zijn aan het ei van de kippen uit mijn eigen tuin...Ja dag Jan !)

Ik ga stoppen... hopende dat er misschien toch iemand een echte belijder wordt van de enige echte nodige godsdienst voor onze aarde... eerbied voor de natuur...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: