vrijdag, mei 09, 2008

Ellende

Ik heb teveel gestoeft, gisterenavond zat ik weer met de kakkerij, heel de nacht is overdreven, maar toch tot 3 uur in de morgen...Mijn gat doet zeer !
Bovendien, misschien die sinussen die herstellen(?), loopt ook nog eens mijn neus, ik doe niets dan snotteren en snuiten. .. mijn neus doet zeer !
Van al dat wakker liggen, van de diarree, van 't snot en nog steeds van de jeuk, kreeg ik de kriebels, de zenuween... Ik kon niet stilliggen van nervositeit, mijn voeten stonden in gloei, ik lag te zweten, op van de zenuwen .... Gelukkig sliep Anny door alles heen.
Ik ben rond 1 uur zelfs eens naar beneden gewandeld om iets te gaan drinken en met mijn blote voeten op de koude grond te zitten...
Wellicht is een nieuwe stap in de afbouw van mijn verdovingspillen daar ook niet vreemd aan. Maar ik bijt door ! Ik wil er van af, ik constateer te veel bijwerkingen die mij niet bevallen. En bovendien hou ik de pijn onder controle met mijn julmastiek.
Deze namiddag naar tanteke. Ik heb in den aldi een potje bloemen gekocht voor haar moederdag, de slore heeft niemand meer, en wie er eigenlijk nog is, die kijkt niet uit...
Stel je voor dat je ook zo ergens landt, en niemand kijkt nog naar je... Ik mag er niet aan denken. Gelukkig -nu ja- dat ze wat dement is, en niet meer weet of er iemand komt of niet. Vroeger zagen wij nu en dan nog eens een spoor van een ander bezoek, maar nu niets meer... Die was doen is niet alleen een werk van barmhartigheid, het is ook een reden om te moeten gaan, want het is niet zo evident om iedere week naar een tante te gaan... Die was is een verplichting om ons te doen gaan... Dat en het besef dat er niemand anders is die nog uitkijkt. Erg.

De staartmeesjes zitten hier nog steeds, maar ik heb nog niet gevonden waar ze eventueel nestelen. Mijn meidoorn staat mooi in een bolleke, maar ik zie nog geen spoor van bloemen...Wellicht is het boompje nog te jong ?
Anny heeft de hortensia's gekuist van de oude bloemkoppen, en het voetpad wat meer toegankelijk gemaakt, want de hortensia's waren zo breed uitgewaaierd dat er bijna geen doorkomen meer aan was. Ik heb de brievenbus eens, samen met anny, afgenomen, en de sokkel weer wat recht gemaakt, want mijn brievenbus begon meer en meer op de toren van Pisa te trekken.
Als ik volgende week weer wat op mijn plooi ben, na de antibioticakuur, ga ik eens proberen in mijn voortuintje wat op te kuisen. Het werkt op mijn zenuween dat ik dat niet zo maar kan. Je kunt je niet voorstellen hoe het is om al die kleine dingen te moeten aanzien, en er niets aan te kunnen doen, of te moeten wachten op een goede dag. Goede dag zowel wat weer betreft als -vooral- wat pijn betreft. Om het even wat ik doe, na een korte tijd is de pijn daar, en gaat altijd maar crescendo... tot het niet meer gaat! Ik heb vorig jaar eens willen helpen met het kuisen van de boontjes, je weet wel, de twee uiteindjes er af en het boontje in ongeveer gelijkmatige stukken breken... Bij dat werk zit je, je gebruikt in feite alleen je handen, en ik weet dat als ik ondertussen kan leunen, dat ik dat nog wel wat kan, maar ik moest iedere keer wat recht om de boontjes telkens in de pot te gooien, en dat was er al te veel aan... dju toch. Ik heb soms het gevoel dat er mensen zijn die me bekijken, en je ziet ze denken dat je profiteert, want ik zie er niet ziek uit ! Hoogstens loop ik wat krom en scheef, maar ik heb nog steeds een redelijk kleurtje, en ik kan alles doen...alleen is het beperkt tot een (heel) kort tijdje...en dat ziet men natuurlijk niet.
Pijnpatiënten zullen wel allemaal te maken hebben met dat fenomeen...
Het ergste was ooit eens aan de boerenbond, we hadden wat voer gehaald voor de kippen, en Anny legde de zak van 25 kg in de auto... Ik hoorde mensen tegeneen bezig dat ik moest beschaamd zijn om mijn vrouw daar te laten sukkelen... Dat doet pijn.
Maar ik mag al bij al niet klagen, er zijn er veel die er veel slechter aan toe zijn. Bovendien zijn er veel die zich nog vervelen bovenop ! Dat heb ik gelukkig niet, ik kan me nog steeds bezighouden met diverse dingen... Het gaat ook steeds een beetje moeilijker, maar toch, ik kan nog een deel hobby's doen, zoals onder meer deze blog !
Als je eens wilt kijken naar het tellertje naast mijn blog, en er op klikt, dan zou je zien dat we nu sinds 10 maart of zoiets 1000 (duizend) mensen hebben gehad die eens naar mijn blog zijn komen lezen. Let op, ik denk dat het er ongeveer een 20 à 25 zijn, maar samen zijn ze dus al 1.000 keer komen lezen ! En dan tel ik in die 20 à 25 niet de toevallige bezoekers mee, uit ondertussen al meer dan 15 landen, maar je kunt er maar 15 meer zien, meer tonen ze niet. Ik heb vroeger al reacties gehad uit Indië, en als je dat allemaal bekijkt, dan is het maar uit Australië als werelddeel dat ik nog geen bezoek kreeg (dat ik weet)...
Het streelt mijn ego, alhoewel dat in feite geen enkel belang heeft. Wat veel belangrijker is, is dat er een pak "vaste" lezers zijn, die om een of andere reden mijn blog appreciëren. Sommigen prefereren de blogs waarin ik vertel over het verleden, anderen blijkbaar die waarin ik van leer trek tegen een en ander. Wie het allemaal zijn, kan ik niet zien, en weet ik ook niet. Ik ben er maar van twee zeker, als ik de Franse zie staan, dan weet ik wie die twee zijn, maar de laatste tijd lijkt daar soms een derde op te duiken, en die ken ik helemaal niet... De Nederlandse, daar vermoed ik dat het het damesclubje is dat ook aan beenbewerking doet, en waar ik mee gemaild heb... Natuurlijk mijn zusters, maar aan dat ip-nummer weet ik niet wie wie is,mijn buur, en nog een en ander... Jan herken ik als hij mijn blog leest op zijn werk, want dan zie ik de firmanaam prijken... Maar ik heb dus geen zekerheden, of soms nog eens ene, als ik zie dat er iemand midden in de nacht zit te lezen, dan denk ik aan Luc (courgette)... Ik weet dat hij niet iedere dag leest, en nogal eens in de nachtelijke uurtjes...
Maar in feite heeft dat niet zoveel belang, wie het ook is, ik vind het fijn dat je er bent ! En ook al weet ik niet wie je bent, toch heb ik het gevoel dat je op een of andere manier een vriend bent...
En vrienden, dat is belangrijk in een mensenleven! Misschien ben jij zo gelukkig dat niet echt te beseffen, maar ik besef het maar al te goed ! Als je zelf niet meer echt zo erg mobiel bent, als je op vreemde stoelen /zetels niet echt zonder pijn kunt zitten, als je dus niet echt meer graag op bezoek gaat, omdat je er pijn van hebt, dan weet je pas hoe belangrijk het is dat je nog eens van iemand hoort, dat nog eens iemand de moeite neemt om eens bij je langs te komen, of eens contact te hebben via mailtjes of telefoon of hoe dan ook... Want dat is iedere keer weer een hoogtepunt in de zo stillekens kabbelende rivier van mijn leven... een onderbreking van de sleur van elke dag...
In de home bij tanteke zie je dat fenomeen ook heel duidelijk... De mensen die je regelmatig ziet, omdat zij ook op dat eigenste moment op bezoek zijn, of gewoon, de oudjes die wellicht iedere dag in het cafetaria zitten om eens iets of iemand te zien, die mensen knikken je toe, blij je te zien, doen een praatje... Je ziet bij sommige van die oudjes dat ze echt blij zijn je nog eens te zien, gewoon voor die "goedendag!"... Sommige doen een praatje, anderen steken alleen hun hand eens groetend op. Iedere week kijk ik ook al eens naar het tafeltje in de hall, waar de overlijdensberichten staan, en waar vermeld staat waar en wanneer de begrafenis is, alsook een uitnodiging tot de rozenkrans... Hoe langer ik daar kom, hoe meer van die gezichten op de foto je dan vertrouwd zijn... En je denkt dan aan die keer of keren dat je ze zag... Als er iemand plots niet is in de cafetaria, die er altijd is, dan vraag je aan de anderen of er" iets mee is "...
Maria, de 102-jarige die iedere dag (!!!!) haar twee zoons op bezoek krijgt, groet ons telkens als oude bekenden, en haar eerste werk is bijna steevast haar haar kammen. Ze heeft de kam in haar stramme kromme vingertjes, en trekt die met een beetje rest van vrouwelijke ijdelheid door haar korte zilveren haren... Je moet er niet tegen praten, want horen is er niet echt meer bij... Je hoort de zoon naast je roepen "Koffie ? Ma! Koffie ??" en dan zie je haar knikken... De verzorgster van dienst in de cafetaria brengt ongevraagd twee asbakken, een voor ieder van de zoons, die aan weerszijden van de rolstoel zitten. Ik vind het fantastisch, echt, dat die twee iedere dag op bezoek komen bij hun Ma... Ze zijn zelf al allebei in de zeventig, maar nog heel flink te been. De ene, de dikke van de twee, is de chauffeur, die zijn broer iedere dag gaat oppikken, en de andere (de magere) is iedere keer van dienst om moeder te gaan halen in haar kamer, en haar met de rolstoel te brengen... Iedere dag op bezoek bij iemand waar tegen je in feite niets kunt zeggen, want ze hoort het niet, alleen om moeder te pleizieren, dat is toch fantastisch ! Van mij mogen die twee gerust een medaille krijgen van Liefde en Opoffering ! Een orde die nog niet bestaat, maar zeker zou moeten opgericht worden !
Ik heb de was nodig om ieder week te gaan...

Nu China zo in de picture staat, heb je ook al eens gekeken naar het schone van de familietraditie daar ? Ieder gezin bestaat uit de vader en moeder met hun éne kind (meer is onwettig), en de grootouders ! En de grootouders !!! Dat bestaat bij ons niet meer, en ik vrees dat het ook daar zal verdwijnen eens de éénkinderen zullen moeten instaan voor 4 (2 van weerszijden) grootouders in ieder gezinnetje... Dat zal erg zijn ! Hier zie je - godzijdank- dat grootouders nog wel eens opgevangen worden door een van de kinderen, op het ogenblik dat ze niet meer zelfstandig kunnen leven, maar zelfs dat is al niet meer zo evident... Neen, het grootoudersysteem dat is bij ons zo goed als weg... Daar is het nog zo dat de kinderen in feite opgekweekt worden door de grootouders, want beide ouders werken (veelal de man in de nijverheid en de vrouw op het land).

Moderne tijden zijn niet altijd goed voor ons... Soms zie je dat de druk van het jachtige leven de mensen verhardt, de wereld heeft geen tijd meer voor de liefde, daarom wordt er zoveel over gepraat ! Net zoals over solidariteit... Oh ja, wat in het zakje doen van 11.11.11. om je geweten te sussen, maar echte liefde, niet dat wat ze nu liefde noemen, dat lijkt te verdwijnen... Liefde dat houdt eerbied in, in de huidige term liefde is dat aspect er uit gevallen !
Ik ga stoppen, want sommigen denken allicht dat ik weer ga zagen... (Zie je wat ik bedoel ????)

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: