woensdag, april 23, 2008

Scheisse

Héél de nacht hoor ik al de boeren op het veld.
Ik moet niet gaan zien wat ze doende zijn, ik ruik het!
Om het op zijn maters te zeggen, ze zeijn mee ulder zeikstuk bezig !
Vroeger, toen ik nog Westvlaming was sprak ik over een beirkarre, of een stroentkarre.
Nu dus over een zeikstuk.
Geef toe, 't klinkt even mooi.
En 't stinkt even erg.
Alhoewel... nu zijn de boeren inventiever dan vroeger, en ze spuiten met een ingenieus machine de aalt onder druk onder het bovenste grondlaagje, en ze dekken de sporen netjes achter zich toe, zoals een welopgevoede hond ook doet.
Véél beter dan vroeger, 't stinkt merkelijk minder !
... maar veel langer...

Stop met de strontaffaires ! Ik heb een vraagje, een kleintje... Is er iemand onder mijn hooggeleerd publiek die me kan zeggen waarom de boeren tegenwoordig niet meer werken overdag, maar allemaal hun grommende, trillende, brullende, kloppende, piepende en krakende machines aan het werk zetten gedurende de nachtelijke uren ?
Ik weet wel dat de biologische boeren 's nachts op staan om hun producten dievelings te sproeien (echt waar, ik heb er zo een gekend !), maar ik wist begot niet dat het werk van een normale boer tegenwoordig ook al met geheimzinnigheid omkleed moest worden !
Wat is het dat we niet mogen zien?
Of is gewoon zoals de boeren op hun tractoren ?
Bij ons zijn, door het golvende landschap ook de meeste wegen krinkeldekronkel aangelegd, zodat je als bestuurder van een wagen voortdurend een volle witte lijn aan je linkerkant hebt, Hier Is Het Verboden Voorbij Te Steken... De boeren in onze contreien vinden het dan bizonder leuk om zich met hun tractoren tussen het verkeer te begeven, liefst op de spitsmomenten, en ik vermoed dat ze weddingschappen afsluiten over hoeveel auto's ze achter hun pruttelmachien hebben !
Is het misschien ook zoiets ? Is het gewoon om er zeker van te zijn dat de lieden die hun eerlijke boterham ook eerlijk en tijdens den dag, in het volle daglicht verdienen te pesten en wakker te houden met hun gebrom, geknor, gerammel, gepiep, gedreun, geklop gejank, geronk ??? Voor mensen die niet beschikken over rolluiken zoals ik, hebben ze nog een bijkomend martelingetje bedacht ! Ze hebben boven op hun tractor een straffe schijnwerper gezet. Ogenschijnlijk om ook bij nachte het veld te zien, maar dat is maar schijn, in werkelijkheid hebben ze die lichten precies zo gezet, dat je regelmatig op je overgordijnen een felle lichtbundel ziet rond wareren... (ronddwalen pour les gens du Pays Bas)
Ik leef in een vervloekt gewest !
Vol boeren en wielerterroristen !
Waar heb ik het verdiend ?

Van achternoen moet ik onder de scan en nadien een onderzoek van mijn halsje met echografie! Dat zal mooi zijn ! Die mannen hebben de gewoonte hun toestelletje vol te smeren met een soortement gel ! En ikke met mijn grote lange baard ! Zie je me al zitten ? Met mijn mooie volle leopoldII baard vol met gel ??? Ik ga voorzekers meer na-werk hebben, dan het onderzoek zelf duurt ! Ik zie me weer op mijn knieën voor het bad gaan zitten om mijn baard uit te spoelen en te wassen... djudedju !

Vandaag kreeg ik van de Ziekelijken kas bericht hoeveel ik terugkrijg van het werk aan mijn bijterkes... Allee, 't valt nog mee, maar die keer van bijna 120 (n)euroosjes kost me netto toch nog 24 euros, zegge en schrijve 880 goede soliede belgische frankskes... (Zo'n 44 gulden...)
(Tju, jongens, ik begin me nogal aan te passen aan mijn publiek hé !) Wacht 'n beetje, zo'n 145 oude Franse Frankskes) (sorry francs).
Maar gelijk in welke munteenheid, ik vind het nog steeds duur! En dat voor wat boorwerk en wat voegwerk. Volgende keer overweeg ik om naar een gewone stukadoor te gaan. Die kan boren en heel netjes weer toeplamuren. En veel goedkoper.
Zoals ma... Indertijd heeft ons moeder nog met een gewone tang een tand getrokken van een familielid van Mee en Pee, Nonkel... ik ben de naam vergeten (Alzheimer ?)... Echt waar, die man zat heel den tijd te mekkeren over de duurte van de tandarts, en dat hij het zelf zou doen als hij in zijn eigen mond zou kunnen kijken... tot ons moeder zei: Moet ik het doen... En ja hoor, met een gewone tang, de tand vastgepakt en zo, levendig weg, de tand uitgesnokt. Nadien dronk de man een goede druppel, als ontsmetting, verdoving, en omdat het lekker was. Eigenlijk was dat slim hé ? Hij had geen kosten, en kreeg nog een paar dreupels toe !
Het was precies als in den ouden tijd, de tandentrekker op de markt, houtsnede van breughel of een andere haartist... Levendig uitgebeeld door ons moeder en een willig slachtoffer.
Ons ma, waar is den tijd... Dat was een mens om de legenden binnen te treden ! Wat die allemaal gedaan heeft in haar leven... In de oorlog, smokkelen en schooien bij de boeren... Ooit werd ze tegengehouden door nen zwarten die dreigde haar aan te geven, even hendig antwoordde ons moeder dat ze hem met zijn kloten in de vaart kon smijten... De man heeft niets gedaan, en ons moeder kwam thuis met haar smokkelwaar...
Toen de duitsers voortdurend de mannen van hun werk plukten om weg te voeren naar de wankelende duitse industrie, reed ons moeder, met de fiets, en altijd in een rood herkenbaar kleed heel de kustlijn van Nieuwpoort langs, met haar helle en luide stem oehoehoeoehoehoe roepend, iedereen liet vallen wat hij in handen had en vluchtte de duinen in...tot ons moeder hoorde dat het bevel gegeven werd die frau af te schiessen... En vanaf dan mocht ons Pa daar niet meer gaan werken...
Ze gingen 's nachts de houten palen van de Atlantikwal gaan afzagen, namen eerst heel voorzichtig de daarop liggende mijn af, en zaagden dan de dikke balk af...Brandhout voor de koude winter...
Twee keer is hun woning plat gebombardeerd, in 't doorgaan door de duits, en in de terugtocht door de engelsman... En toen mijn vader bij de bevrijding reclameerde dat ze de meubels van de zwarten kapotsmeten, hij die zelf bijna niets meer had, toen moest hij vlug weer weg gaan, of hij werd zelf ook afgeklopt...
Ik heb die verhalen honderden keren gehoord...In de tijd van voor de televisie... Dan was er alleen een boek, een luisterspel op de radio, en de verhalen van vroeger...
Ik ga de tv niet banvloeken, maar er is een heleboel nestwarmte verloren bij de intrede van diene aquarium in de huiskamer...
En niet alleen in de huiskamer... Waar zijn de warme zomeravonden, toen de volwassen hun keukenstoel mee naar buiten namen om te genieten en met de buren te keuvelen in de warme valavond...Terwijl wij in het vallende duister "potjeklets", een variëteit van verstoppertje, speelden in de rustige stille straten... In heel onze wijk waren toen twee auto's en twee camions. Nu staan er aan ieder huis minstens twee... Het enige motorgeluid kwam van bromfietsen...Want onze wijk lag wat "uit de geburen", en er passeerde bijna nooit iemand die er niet thuishoorde...Om naar de Conterdam te gaan, waar onze parochiekerk stond, moesten wij door het garretje, een klein assewegeltje, tussen kleine oude huisjes door... Daar kon geen auto komen! Mocht er al een zijn, want die waren er niet.
Er stroomde daar een beek, een open riool, maar dat was niet zo erg als nu klinkt, want er was dan nog geen chemische vervuiling in de beken...alleen van de waspoeder, als je dat ook bij de chemie rekent...
Heel, maar dan ook heel lang geleden, liep de spoorweg ook nog vlak voor onze deur... Er kwam slechts heel af en toe een marchandise langs (goederentrein) en stilaan zelfs dat niet meer... Op een mooie dag kwam men de rails uitbreken, weg trein... Een enorm speelplein kwam open te liggen. Later werd dat ingenomen als "bleek" door de huismoeders.
Ons Suzanne verloor er eens haar gouden ring... En ons vader heeft dan met een sikkel een heel stuk afgedaan, telkens zoekend naar het kostbare kleinood. Na enkele dagen iedere avond werken, werd de ring teruggevonden. St Antonius kreeg dan een beloning ! Ik weet nog goed dat ik dat verdomd onrechtvaardig vond ! Ons vader had het werk gedaan, niet St Antonius !
Ooit hielp ik Odiel met het snijden van konijnenvoer, met de sikkel... Maar we zaten meer te spelen dan te werken, en Diele gaf mij op het verkeerde moment een duw, en ik sneed met de sikkel een schelleke van mijn vinger af... Ik heb nog steeds een bizar litteken daarvan. Diele zei dat het precies een hagedisje is...
Waar is de tijd naartoe? Al die dingen gebeuren niet meer... Men kent de sikkel hoogstens nog van het embleem van de vroegere USSR allez, van de russen toen die nog communist waren... Ook al iets dat verdwijnt... Markx wordt een item in geschiedenisboeken, stilaan vervagend...
Gek, wat eens een van de grootste machten van onze wereld was...
Ik heb het al gezegd, nooit heeft een generatie zo veel in haar leven ervaren als deze van ons...De verhalen van onze Ouders en Groottantes tot stilaan onze verhalen... Je moet eens kijken hoe alles geëvolueerd is in die tijd...
Ik hoop dat mijn kleinkinderen en hun kinderen niet meer zo vlug moeten lopen in de tijd als wij hebben moeten doen, ook al ervaar je dat niet op het moment zelf...De druk wordt alsmaar groter en groter, ik zie de kinderen nu in het 5° leerjaar dingen doen die wij pas kregen in het middelbaar... Is dat echt nodig ?
Is het echt verantwoord dat de lat van het onderwijs steeds maar hoger en hoger wordt gelegd ?
Ik weet het niet, maar mij lijkt de kind-periode steeds maar korter en steeds maar minder kinds te worden... Is dat wel de goede weg ?

Ik ga stoppen... Droom jij nu maar wat verder, in jouw wereldje...
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: