woensdag, april 16, 2008

centjes

Seffens moet ik nog maar eens naar de tandarts, je weet wel, de man die goud geeft opdat hij lood in je tanden stopt.
Kijk, er is iets fundamenteels mis met het systeem van de tandarts! Eerst betaal je je blauw, maar, troost je, je krijgt later een heel pak er van terug... Waarom ?
Ik kan me, met de prijzen die die man vraagt, heel goed voorstellen dat mensen die het krap hebben, de tandarts eens uitstellen tot het echt niet meer gaat en herstel niet meer mogelijk is.
Dat kan toch de bedoeling niet zijn?
Voor één bezoekje betaal je daar meer dan 50 euro (2000 frank !) ! Dat is veel geld ! Zeker voor wie er geen of weinig heeft.
En met de huidige technieken kan men perfect de tanden héél lang laten meegaan, en dat is belangrijk voor gans de gezondheid. Als dit om financiële redenen verhinderd wordt, dan is dat dus dubbel erg.
Voor de meeste mensen is het bezoek alleen al niet plezant, en leg er nog eens die grote bedragen bovenop... nee, het zit niet goed !

Net nu het wat beter weer is, moet ik dus binnen gaan zitten met mijn bijterkes.

Voor de zon er volop bigint door te komen, heb ik gisteren mijn vijvers behandeld tegen algengroei. Een vijver is geen biologisch evenwichtig iets, er zitten steeds te veel vissen in, en ze worden dan ook nog eens voldoende gevoederd, zodat je veel mest krijgt... Dat maakt het water te vruchtbaar, en dus krijg je woeker, en dat zijn dan algen. Het ambetantste zijn wel de zweefalgen, die veranderen je vijverwater in een soort ondoorzichtige erwtensoep. De makkelijkste oplossing is de vijver 10 dagen in het volledige duister zetten (je vissen gaan daar niet van dood). Als je dan de verduistering wegneemt zie je geen algen meer, en het gekke is , ik heb die soort ook nooit meer teruggehad ! Anders zit het met draadalgen, die vormen ondoordringbare massa's draden. Als je een stok in het water zet, en je draait die om en om, dan winden die draden zich rond de stok, en je kunt zo een heel pak algen uit de vijver trekken. Maar niet allemaal, en binnen de kortste keren zijn ze er terug ! Bovendien moet je die uitgedraaide algen niet zomaar op de composthoop werpen, nee, je moet ze voorzicht uiteen halen, want de kans is groot dat er vissen in zitten, die gevangen werden in al die nestels !
Die algen kun je proberen in te tomen door ze voortdurend te verwijderen, of je kunt ze behandelen met één van de vele middelen die er voorhanden zijn. Zoek dan wel een soort die je normale planten niet naar de filistijnen helpen ! Want een groot aantal planten in de vijver is op zich een methode om algen te vermijden.
De grootste boosdoener is echter het licht, dus de zon ! Het te rijke water en de te grote hoeveelheid licht, dat is gelijk aan: algen van de ene of de andere of beide soorten !
Dus is het aangewezen de behandeling intijds te starten. Wat met deze is gebeurd.
Hopelijk met succes. (hier een schietgebedje aub -dank u !)

Vanavond dan nog eens naar de huisdokter, omdat die klieren er nog steeds zitten (maar ik zit met een snotvalling, dus het raadsel zal wel daardoor opgelost zijn). Mijn medisch dossier wordt steeds maar dikker en dikkerder. NU, zolang het er groeiende is ben ik er ook nog...

Ik weet niet waarom, maar ik vind dat skelettenveld voor mijn raam zo triestig ! Het is precies of dat veld me steeds weer zit uit te lachen en zit voor te houden dat er geen lente, geen zomer meer aan komt... Ik heb nog maar drie weiden gezien waar koeien op liepen, de rest van de veestapel ligt nog in het warme winterkwartier, op de heerlijk zachte roosters waar de boer zo weinig werk aan heeft, en waar je voortdurend in een ammoniakwalm loopt van de open mestvaalt onder je voeten... Heerlijk voor die beesten.
Laatst was Luc (courgette) hier en ik vroeg hem of hij geen eitjes wou, gegarandeerd mét dioxine. Hij heeft er twee dozen meegenomen...
Het wordt belachelijk tegenwoordig !
Ik mag geen groenten meer eten uit mijn eigen tuin, want dat tuintje is vervuild. Ik mag wel de groenten eten van het veld er naast. Want dat is langdbouwgrond, dus lekker gezond.
Enkele jaren terug waren alle industriële kippen zo goed als vergif, en moest je scharreleieren kopen ! Dan begonnen de mensen, mede onder impuls van het afvalbeleid, massaal kippen te houden, en de eieren-industrie viel bijna op haar gat, dus zijn nu de eieren van de scharrelkippen vergif, en moeten we die van de oh zo leuke legbatterijen vreten.
Nog iets ?
Denken ze nu echt dat we dat nog allemaal blijven geloven ?
Denken ze nu echt dat we gaan geloven dat morgen rundsvlees alleen gezond is als het komt van het witblauwe vleesras (oorspronkelijk was dat ras dubbeldoel zoals de rode westvlaamse koe) ?Denken ze nu echt dat ik zal overschakelen naar struisvogel als ze mij vertellen dat dit nog niet geforceerd is ? Ik zie die beesten hier dicht opeen in een kleine wei staan vreten uit verveling, gezond vlees ?
Weet je wat ? Ze zeggen maar, ze doen maar... Ik zie dat het ei van een van mijn eigen kippen veel steviger is, het wit loopt niet als water, en de dooier heeft een normaal kleur, niet het bleekzuchtige van de eieren in de winkel... En, geloof het of niet, ze zijn ook nog lekkerderder. Daarom zeg ik nu dat het dank zij de dioxine is dat mijn kippeneieren lekker zijn.
Je hebt maar twee opties: gaan zitten wenen bij al die onzin, of het weglachen. Ik opteer voor het laatste. De oplossing is nu, volgens de geleerde heren professoren heel simpel ! Voeder de kippen binnen, op de betonnen vloer van je hok, daar pikken ze de gecontamineerde grond niet mee op. Duidelijk een man die kippen kent ! Een kip zal buiten evenveel scharrelen en pikken en steentjes opeten als je hem binnen of buiten voert ! Een kip die buitenloopt legt steviger eieren omdat hij uit de bodem kalk en grint kan pikken. Een kip heeft trouwens ook steentjes nodig om te overleven ! De kip krijgt zijn graan bijna niet verteert als hij in zijn maag geen steentjes heeft die werken als de molenstenen en het graan helpen vermalen ! Als, als je ooit eens zelf een kip zoudt dooddoen en kuisen, dan zou je weten dat er in zijn maag ook steentjes zitten, tenminste als het een normale kip is met normale voeding, en niet op zuiver korrels of zuiver meel (van korrels) gekweekt is... Maar wie doet nu nog zelf een kip dood ?
antwoord: de vos

De maag van een kip is heel anders dan de maag van bv een konijn ! De maag van een kip is een spiermaag, het vermaalt letterlijk zijn voedsel. In onze maag zit een heel sterk zuur die alle voeding afbreekt, niet zo bij de kip.

Misschien zit er wel dioxine in die eieren, maar dan zit dat in alle eieren, ook in die van de legbatterijen, want ik denk dat we nu meer dioxine binnenkrijgen uit de lucht dan dat we het uit de grond halen. Ik denk dat we niks meer kunnen eten dat niet besmet is door de omgeving. Ik denk, mocht je een tijdmachine echt uitvinden, en je zou een mens uit de tijd van Kareltje de Grote naar hier brengen, en hem voeden met onze dagelijkse kost, die man op slag doodziek zou zijn ! En ondanks het feit dat in die tijd wellicht de mensen roken, zou hij vinden dat het hier verschrikkelijk stinkt... Nee, we moeten ons niets voorspiegelen, heel onze wereld is, IS vervuild, wat men er ook van zegt ! Als één van de grootste redenen van het afsmelten van het poolijs de vervuiling is, dan zegt dat genoeg ! (Op wit ijs weerkaatst de zon, maar vuil ijs vangt het zonlicht op, en verwarmt dus het ijs)

In plaats van te jammeren zouden we moeten zorgen dat we het niet nog erger maken, want op den duur zal het onleefbaar worden ! Op den duur gaan we gewoon kapot gaan door het feit dat we ons niet meer kunnen aanpassen aan de steeds sneller steeds wijzigende atmosfeer. Maar nee, we laten hier een groepje roepen en beloven hen alle mogelijke maatregelen om de natuur alsnog te herstellen, en we nemen alles wat sterk vervuilend is op, en verhuizen het naar de streken die nog min of meer gevrijwaard waren, om ook daar de boel naar de teelballen te helpen !

Het is inderdaad het mensDOM !

Hier hebben de groenen de indruk dat "als elk voor zijn eigen deur kuist, gans de straat is schoon" principe wordt toegepast, maar ze zien niet dat men het vuil gewoon naar een andere straat (lees werelddeel) verhuist. Paardenbril op ! Marsj !

En weet je, het vergift is, dat de goederen die op vervuilende manier zijn gemaakt, goedkoper zijn, en dus gegeerd, vooral door dezen die zich niet kieskeurig kunnen opstellen. Eigenlijk is er niet veel veranderd, vroeger was het houdt gij ze dom, dan zal ik ze braaf houden, nu is het zo dat het vervuilendste het goedkoopste is, en dat snelle winsten dus nog steeds primeren. Wat de gevolgen zijn voor de komende generaties ? Pfff, wie trekt zich daar iets van aan, als ik het maar goed heb...

Ik ken een bedrijf die steeds weer, keer op keer, met steeds weer andere motivaties, verder alle wetten inzake milieu negeert, en niet gestraft wordt, want anders zou deze tewerkstelling verloren gaan, in een streek waar er al zo veel werklozen zijn... Bovendien zie je dat het bedrijf ondertussen bezig is om alle kapitaal uit het bedrijf weg te pompen, opdat, als toch eens de wet zal moeten gevolgd worden, zij al lang en breed met het geld weg zijn, en de staat (wij dus) met de schulden en met de vervuiling blijven zitten... Er is geen mens zich beter bewust van het belang van de tewerkstelling... maar tot waar gaan we met de prijs van de tewerkstelling ?
Rekenen die kapitalisten niet juist op het belang die we hechten aan de tewerkstelling om ons verder uit te melken ?

Ik ga stoppen, ik heb er ook zelf geen sluitend antwoord op... Of toch, we zouden steeds de toekomst voor ogen moeten houden, en dan weten we het wel, maar het is en blijft een moeilijke, heel moeilijke beslissing ! De mens die daar werkt verdient daar zijn boterham, heeft zijn inkomen nodig om zijn leven verder te leven... Ga jij hem zeggen dat dit minder belangrijk is dan de verre toekomst ? en toch... misschien kunnen we het anders doen? Bedrijven die deze of andere wetten negeren, gewoon uit hun handen nemen, naasten als het ware ? Als behoeders van de wereld en zijn bewoners lijkt dat veeleer rechtvaardig dan verder vervuilen omwille van de huidige tewerkstelling niet ?

Och, ik ben al jaren ziek, ik moet en kan er zelf niets meer aan doen, ik heb makkelijk praten.
Ik weet het.
Soms is (schijnt ,) zelfs ziek zijn een luxe.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: