zondag, oktober 04, 2020

Veel noten = strenge winter

 

Ik weet wel dat dit gezegde niet klopt... Veel noten hebben eerder te maken met de bloeitijd van de notelaar dan met de winter, maar het is een van de vele gezegden over het weer.
Weer is zowat het meest favoriete onderwerp van ons, Belgen. 
"Bezjoer, 't is wel een weer hé !"
Ik heb geen vraagteken geplaatst, want het is geen echte vraag, het is een opener.
En het speelt eigenlijk geen rol wat voor weer het is, de opener blijft steeds hetzelfde.
Soms met kleine variaties, waar bij het bonjour vervangen wordt door Brrr bij koud weer, pfff bij heet weer, en een mengeling van geluiden en rare gebaren bij regenweer. 

Regenweer is voor de Belg wel het ergste, en het meest vervelende weer, hoezeer de weerman ook smeekt om regen, hoezeer we allemaal bekommerd zijn om de voorraad drinkwater, toch is en blijft regen het meest ambetante weer voor de Belg. Bij regenweer is de Belg gebelgd. (Voor wie twijfelt, dit is een correcte zin en met een correcte inhoud.)

Wij zijn wellicht het enige volk dat ook een werkwoord is. Belgen is volgens de dikke van Dale "toornig maken" "zich boos maken"... Oorspronkelijk zou het opzwellen hebben betekend, iets wat je eigenlijk ook wel een beetje vindt in "zich dik maken"... Ken jij een ander volk dat ook een werkwoord is ? Ik niet, misschien Polen, maar hoe is die naam in hun eigen taal ?

Nu ja, we zijn dan ook een speciaaltje...
Een deel van onze medeburgers ontkennen dat ze Belg zijn, ze zijn Waal of Vlaming. Een deel zijn wel Belg, maar hun voornaam is Vlaming... 

Toch is ons land al eeuwen één. Ook al was het dan meestal als een stuk van een veel groter land dat onze gebieden beheerste. Zelfs in de glorietijd van Vlaanderen waren we in werkelijkheid vazal van een of meerdere koningen. Dat klinkt gek, is het ook, maar door het feit dat Vlaanderen wel eens een stukje wereld bij kreeg door oorlog maar meestal door erfenis, kon het dat een stukje vazal was van de ene koning en een ander deel vazal van een ander. Ik wil het niet ingewikkeld maken en spreek dan niet over de kerk die zowat overal stukjes in zijn bezit had, die al dan niet gedeeltelijk los waren van Vlaanderen... (Antwerpen en een deel van Limburg waren Brabant en hoorden quasi nooit bij Vlaanderen. Een ander deel van Limburg hoorde bij Luik...) (Eén van de belangrijke medestanders van Vlaanderen bij de slag der Gulden Sporen was... Namen...)

Je ziet, we zijn een specialleke...
Maar als je de geschiedenis van heel Europa bekijkt, dan zie je dat al die rare kronkels zowat heel de geschiedenis en heel het werelddeel door zo was...

Maar we waren over het weer bezig...
Het is al enkele dagen echt rotweer. Kil en nat en winderig.
Kortom, alles wat we een "slechte" combinatie vinden in één.

... en er zijn véél noten.

Dus krijgen we - spreekwoordelijk - een "slechte" winter. 
Wat is een "slechte" winter ?
Eigenlijk alles wat niet aangenaam is naar ons gevoel. Het mag niet te nat zijn, niet te droog, niet te koud, niet te warm, niet te windstil niet te winderig, niet te mistig, niet zonnig 's morgens en 's avonds want dat verblindt de automobilist te veel, niet te...
Met andere woorden: niets is goed, dus hebben wij, noten of niet, ALTIJD een slechte winter. De dagen zijn te kort, te nat te kou te...
En dat is ook zo met de zomer, daar is het ook altijd verkeerd.

... Ligt het niet aan ons, die nooit content zijn?

Dat vinden we ook van ons land. 't Is ook nooit goed. Ons loon: ook nooit goed, ons eten, ons drinken, onze werkuren onze... ga maar door.

En vind je dan eens iemand die wel tevreden is, dan is dat maar een halfgebakkene. Net zoals glimlachend over straat lopen... Daar hapert iets aan ! 

djudedju

Nu weet ik waarom we allemaal zo'n mondmasker moeten dragen... zien ze niet dat we per ongeluk welgezind zijn...😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊

Oei !

1 opmerking:

marc maryns zei

Nog een geluk dat er geen enkele computer bestaat die het weer kan beïnvloeden, dan zou het nogal een wirwar worden!
Voor de jongere dames zou er alle dagen zonneschijn moeten geprogrammeerd worden om mooi te bruinen, voor de boeren meermaals regen per week opdat hun gewassen goed zouden groeien, voor de wintersporters veel sneeuw om veel op hun latten te kunnen staan. Wat blijft er dan nog over zij/ons die geen voorkeur hebben??