zondag, maart 17, 2019

Wat doen we hier ?

Natuur is in. Klimaatbetogingen, sterke opkomst van vegetarische tot veganistische levenswijze...

Het doet me allemaal nog wat meer stilstaan bij het geheel van de natuur.
Misschien ben ik een dromer, een uitzondering, maar ik verwonder me steeds weer en steeds meer over de samenhang van alle levende dingen, over het feit dat we steeds meer en meer vaststellen dat ons verstand helemaal niet zo uitzonderlijk is, en dat zowat ieder levend ding een of ander soort "verstand" heeft.

Maar waar ik in een knoop raak, dat is de samenhang van alle levende dingen. Een regenworm is niet alleen een nuttig diertje voor de kwaliteit van de bodem, niet alleen een prooidier, nee, waar de regenworm verdwijnt, raakt heel wat uit evenwicht. Zonder die worm hebben andere levensvormen minder of geen kans.

De wolven in dat Amerikaanse natuurpark, zijn een fantastisch voorbeeld. (Ik denk dat het Yellowstone-park is, maar mijn geheugen kan me bedriegen).

Men achtte de wolven een gevaarlijk en te sterk roofdier, dus werden ze uit het park gehaald (verjaagd en vooral afgeschoten). Men verwachtte dat daardoor het aantal beren, herten... en dergelijke sterk zouden toenemen. Niets was minder waar ! Alles ging aan het slabakken, er kwamen steeds minder herten, en andere dieren, en over die ganse "voedselpiramide"  liep een en ander mis, en moest er voortdurend opgetreden worden in de hoop de zaak wat in leven te kunnen houden.

Tot... ja, tot men de wolven terug zette in het park. Deze toppredatoren hadden het wondere gevolg dat alles begon te herleven, dat er terug herten kwamen, veel meer dan voorheen, en dat alle andere diersoorten ook deze goede invloed ondergingen.

Met andere woorden, het geheel van de natuur leefde op als de natuurlijke samenhang gerespecteerd werd !

Wij, de mens, heeft alleen nog een negatieve invloed op de natuur. (Misschien met uitzondering van de weinige gebieden waar de mens nog leeft in en met de natuur...Maar daar moet men zonodig grondstoffen gaan zoeken, "opvoeden", "bekeren" om ook daar de boel scheef te trekken.

Wij hebben geen plaats meer in het geheel, we nemen er plaats. We plooien alles naar onze manier van leven, en plooien de fauna en flora naar onze wil, en om ons te (over)voeden... We leven met aantallen die onmogelijk in het geheel kunnen ingepast worden. Bomen planten, dieren beschermen... Allemaal lovenswaardig, allemaal stapjes in de goede richting, maar die eigenlijk heel weinig bij brengen aan het geheel van de natuur.

Het klimaat is maar een klein aspect binnen dit geheel.

We weten zelfs niet eens meer hoe we moeten leven als onderdeel van het geheel.

Wij hebben onszelf buitenspel geplaatst !
Waar gaan we naar toe ?

Geen opmerkingen: