zaterdag, februari 09, 2019

Groen klimaat...

Natuurlijk zijn we (haast) allemaal gewonnen voor een groenere, gezondere wereld met normale en aangename temperaturen...

En we weten allemaal (zelfs als je Donald heet) dat we bezig zijn de boel te verzieken.

We weten ook dat we snel anders moeten gaan leven, ecologischer, klimaat-bewuster, minder vervuilend...

Het helpt u niet, mij niet, om het op een ander te steken, om te wijzen naar die of die overtreder van het gezonde verstand. We moeten iets doen. En ik geloof in het oude adagio: als iedereen voor zijn deur veegt, is heel de straat proper. Alleen, het gaat hier niet over vegen...

Momenteel zijn de grootste vervuilers de vliegtuigen en de schepen, maar zijn we bereid minder te vliegen dan noodzakelijk is voor ons bestaan? Zijn we (eindelijk) bereid om eens echt werk te maken van het samen met collegae naar het werk te rijden? (We zouden zo ook een deel van het fileprobleem oplossen !).  Zijn we bereid naar iedere winkel waar we naar toe gaan, zelf een draagtas mee te nemen? Zijn de renners bereid om hun drinkflessen niet meer in de natuur te kieperen? Ben jij bereid op een andere manier te werken, te leven?

Zijn de bedrijven bereid om niet meer zaken te produceren die na x aantal dagen/weken/ maanden of keren gebruik stuk gaan, maar zo lang mogelijk mee gaan ? Zo zouden we heel wat minder grondstoffen verbruiken, zouden we heel wat minder consumeren en dus ook heel wat minder moeten produceren... Moeten we misschien ook gaan denken over de manier van verloning en manieren van produceren. (Kiezen we om terug meer manueel te werken, en minder machinaal? Bouwen we de robotica weer af ? Kiezen we weer voor verpleegsters en verplegers die tijd moeten nemen voor de patiënten ? Kiezen we weer voor meer postboden en meer kantoren, dichter bij de mens?

Dan moeten we ook gans het systeem van verloning bekijken en zorgen dat we de welvaart behouden, zij het op een andere manier.

Het openbaar vervoer is momenteel ziek, maar zolang we niet opteren voor een openbaar vervoer die én voordelig, én aangepast is, als we niet zorgen voor grote gratis parkings tegen de stations, zodat bereikbaar en aantrekkelijk zijn, komen we niet tot een oplossing. Natuurlijk is dat kosteloze niet echt kosteloos ! Het systeem moet op een of andere manier betaald worden, maar we moeten duidelijk leren kiezen voor die optie die goed is voor het leefmilieu...En dat heeft hoe dan ook zijn kostprijs.

De Waalse gemeente Crisnée heeft nu al de keuze gemaakt om te zorgen voor de gratis energie voor al haar bewoners. Ook dit gratis is hoe dan ook niet echt gratis, iemand, iets moet het betalen. Het is hier gewoon een keuze om de kost op te schuiven naar een andere manier van betalen. Gratis voor de bewoners ?
Het lijkt me in ieder geval op zich al een meer ecologische manier van werken. Eén park zonnepanelen en enkele windmolens die er komen op kosten en op grond van de gemeenschap, zullen normaliter véél beterkoop zijn dan alle inwoners die op hun eigen dak en in hun eigen tuin zonnepanelen en windmolens plaatsen, met de meters en al wat daar mee gepaard gaan.

Maar gelijk hoe, "beter leven", zal een prijs hebben.

Ik kom uit de tijd dat we nog naar de winkel gingen en er een halve kilo bruine suiker kochten. Eén van de winkelmeisjes nam een papieren zak, opende een ton, en schepte daar suiker uit, en deed het in de zak, het werd gewogen, en eventueel moest er iets uit of iets bij... Allemaal zaken waar de huidige winkeljuf geen tijd meer mag en kan aan besteden. De suiker die je op die manier koopt zal door al die menselijke arbeid misschien iets duurder zijn, het zal ook iets goedkoper zijn door het uitsparen van al die verpakkingen, en het zal in veel gevallen ook minder plastic-afval veroorzaken... Maar het zal ons ook toelaten alleen te kopen wat we werkelijk nodig hebben en leiden tot minder weg werpen van voedsel...

Maar denk niet dat het allemaal rozengeur en manenschijn wordt...
Het wordt qua leven beter, maar het zal ook een prijs hebben !

Anders gaan leven zal geen slogan zijn, maar realiteit.

Hoe deden we het vroeger ?
Was het dan zo slecht?

Och, misschien één voorbeeldje voor de Vlaming, je weet wel die mensensoort die een baksteen in de maag heeft... Vroeger spaarden we voor een huis, we kochten grond, betaalden dat af, en leenden dan voor een huis. In dat huis was géén ingerichte keuken, géén luxueuze badkamer, geen centrale verwarming, geen twee garages . Dat was wel allemaal voorzien, maar daar moest men nog voor sparen.
Was dat een slechter systeem ?
Ik weet het niet.
We hadden voor héél lang, héél veel doelen.
We leefden naar iedere volgende stap.
Nu zitten er veel jonge mensen met een veel te hoge afbetaling, die echt weegt op het samenleven van dat gezin. Ze kunnen niet meer echt meeleven in de maatschappij waarin ze leven en waar ze willen bijhoren... En ze kibbelen er over en we zien heel wat gezinnen sneuvelen onder een druk die misschien niet echt nodig is ???

Nee, het is en was niet mijn bedoeling u af te schrikken, eerder u te doen denken, en u voor te bereiden op een leven die je onbekend is...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: